LASS CENTRO TARYBOJE

Ramunė ŽARŽOJUTĖ

 


Kovo 3 d. Vilniuje, VšĮ LASS centro tarybos patalpose, įvyko pirmasis šiais metais LASS centro tarybos posėdis.  

Posėdyje nutarta LASS XX suvažiavimą sušaukti 2009 m. birželio 5 d. Suvažiavimo darbotvarkėje numatyta LASS centro tarybos ataskaitos už 2008 m. svarstymas ir tvirtinimas, LASS centro tarybos finansinės atskaitomybės už 2008 m. svarstymas ir tvirtinimas, LASS revizijos komisijos ataskaitos svarstymas ir tvirtinimas bei einamieji klausimai.  

LASS centro taryba patvirtino pagal Neįgaliųjų reikalų departamento (NRD) ekspertų išvadas ir jų skirtas lėšas patikslintas Neįgaliųjų socialinės integracijos programos paraiškas, kurios jau pristatytos Neįgaliųjų reikalų departamentui prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Remiantis NRD ekspertų išvadomis, 2009 m. LASS įstaigų veiklai planuojama skirti: Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centrui bei jo koordinuojamiems filialams - 510 tūkst. Lt; Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui bei jo koordinuojamiems filialams - 400 tūkst. Lt; Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui bei jo koordinuojamiems filialams - 325 tūkst. Lt; Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centrui bei jo koordinuojamiems filialams - 300 tūkst. Lt; Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centrui bei jo koordinuojamiems filialams - 325 tūkst. Lt; viešajai įstaigai "Brailio spauda" (žurnalo "Mūsų žodis" ir kitų leidinių - periodinių ir neperiodinių - leidybai) - 350 tūkst. Lt; viešajai koncertinei įstaigai "Choras Vilnius" - 1060 tūkst. Lt; viešajai įstaigai "LASS centro taryba" - 573 tūkst. Lt. 

Dar kartą apsvarsčius UAB "Regovitus" padėtį bei bendrovės 2008 m. ūkinės-finansinės veiklos balansą bei ataskaitą, nutarta nuo 2009 m. kovo 4 d. UAB "Regovitus" likviduoti.  

Nuo 2008 m. liepos 1 d. UAB "Regovitus" nuostolinga gamyba buvo sustabdyta. Toliau ribotai buvo dirbama tol, kol buvo išnaudoti turimi resursai ir įvykdyti sutartiniai įsipareigojimai. Nuo 2008 m. lapkričio 1 d. visiškai nutraukta įmonės gamybinė veikla. Iš įmonės nuo 2008 m. liepos 1 d. atleistas 31 darbuotojas su regėjimo negalia. Iš jų tik 18 - darbingo amžiaus. Penki žmonės iš jų neturėjo vidurinio išsilavinimo - jiems pasiūlyta mokytis Panevėžio suaugusiųjų mokymo centre, kur mokymo priemonės pritaikytos regėjimo neįgaliesiems, tačiau nė vienas nesutiko. Šešiems darbingo amžiaus regėjimo neįgaliesiems pasiūlyta įsidarbinti makaronų gamykloje, tačiau jie atsisakė dėl pamainomis organizuojamo darbo ir keblumų, kilsiančių vykstant į darbovietę ar iš jos. Keturi iš šių 18 žmonių jau dirba, kitiems vis dar ieškoma tinkamų darbo vietų. Buvo ieškoma investitorių ar partnerių UAB "Regovitus" gamybai atnaujinti, tačiau nesėkmingai. Svarstyta galimybė parduoti dalį akcijų, tačiau neatsirado norinčiųjų pirkti. Ieškota ir naujo pobūdžio veiklos siekiant įdarbinti neįgaliuosius, tačiau taip pat nesėkmingai. Atsižvelgdama į šias priežastis bei į Lietuvoje ir pasaulyje susiklosčiusią sunkią ekonominę padėtį, LASS centro taryba ir nusprendė likviduoti UAB "Regovitus". Patalpos ir toliau išlieka LASS nuosavybe, todėl, atsiradus poreikiui ir galimybėms, jas ir vėl bus galima naudoti socialinės įmonės veiklai. Šiuo metu absoliuti dauguma bendrovei priklausiusių patalpų išnuomotos. Planuojama, kad UAB "Regovitus" likvidavimo procedūra užsitęs nuo trijų iki šešių mėnesių.  

Posėdyje patvirtintas ir 2009 m. LASS narių materialinės paramos programos lėšų paskirstymas. Nors ekonominė krizė, vadinamai "skurdo programai" skiriama tiek pat lėšų kiek pernai. Taip pat priimtas nutarimas, kuriuo remiantis, kaip ir kasmet, komercinę bei gamybinę veiklą vykdančios įstaigos parems kitų LASS įstaigų vykdomas socialines programas. VšĮ PBC, UAB "Liregus", VšĮ "Aksida" parems visų LASS regionų centrų, LASS dienos centrų Vilniuje ir Kaune, VšĮ "Brailio spauda", VšĮ "Choras Vilnius" bei Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų veiklą. VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras per pirmą 2009 m. pusmetį parems VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro veiklą. Šiaulių socialinei įmonei VšĮ "Aksida" leista per 2008 metus patirtą 189,3 tūkst. Lt nuostolį padengti iš savo ankstesnių metų pelno rezervo. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]