NEREGYS IR VISUOMENĖ

Gražina SIDEREVIČIENĖ

PAS MUS ATEINANTYS


Ir geros kloties, ir ištvermės, 

Kad jūsų rankos nepavargtų, 

Ir iš svajų - širdis ko panorės - 

Už jūsų kasdienybės vartų... 

 

Tokį palinkėjimą išgirdome viename praėjusiais metais vykusiame renginyje iš mūsų bičiulės skaitovės Violetos Bakutienės. Ji dažna mūsų pagalbininkė ir konsultantė organizuojant šventes, literatūrinius vakarus akliesiems ir silpnaregiams. 

Pagalvoju, kiek tokių gera linkinčių žmonių aplink mus, kaip jie mums padeda, ir nustembu - vien 2008 metais šviesą skleidė ir dvasingumo atmosferą kūrė Kauno valstybinio dramos teatro aktorė Doloresa Kazragytė, smuikininkė Lijana Žiedelytė, 2005 m. poezijos pavasario laureatė aktorė Daiva Čepauskaitė. Galėčiau vardinti ir vardinti menininkus, be jokio atlygio ateinančius į mūsų vakarus-susitikimus, siūlančius naujų idėjų. 

Balandį renginyje neįgaliesiems koncertą dovanojęs Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų pučiamųjų instrumentų orkestro vadovas kapitonas Ričardas Kukulskis, išvydęs pilną žiūrovų salę, visų akivaizdoje pasakė: "Tebūnie tai tradicija - kiekvieną balandį mūsų koncertas jūsų salėje". Argi reikia klausti, kokių ovacijų susilaukė šie žodžiai? 

Dažnai peikiamas šių dienų jaunimas - trūksta kultūros, ieško tik materialios naudos. Aš žaviuosi daugeliu jaunų žmonių, jų maksimalizmu ir atkaklumu siekiant tikslo. Daugiausia tenka susidurti su meninių polinkių jaunuoliais - jie turi tiek nuoširdaus atvirumo, gebėjimo suvokti esmę. 

Jau kelerius metus bendradarbiaujame su Kauno J. Gruodžio konservatorija, kasmet vyksta vienas du jos auklėtinių koncertai. Neatsistebiu šiais talentingais muzikantais - dviejuose 2008 m. mūsų salėje rengtuose koncertuose dalyvavo akordeonininkai, smuikininkai, pianistai - visi tarptautinių konkursų laureatai. Akordeono katedros vedėja Gražina Lukošienė sakė, kad groti pas neregius ateina patys stipriausieji ir kad jiems malonus ne tiek žiūrovų dėmesys, kiek jų jautrumas, muzikos suvokimas. 

Jeigu konservatorijos atlikėjų ieškojome mes, tai studijos "Visų muzika" gitaros klasės vadovė Agnė Varanavičienė susirado mus pati. Tradiciškai prieš Kalėdas ir Velykas mes jau laukiame gitaristų, kurių repertuare gausu ir klasikos, ir moderniosios muzikos. "Gitara skamba tyliai, jos reikia dėmesingai klausytis, - sakė Agnė. - Jūsų žiūrovas puikus, ačiū už tai." 

Bene dešimtmetį kartą per metus mūsų žiūrovus savo pasirodymu džiugina nuotaikingų vyrų trio: Juozas Bakutis, Virginijus Meškinis ir Andrius Morkūnas. Tai be galo užsiėmę žmonės, jų koncertų grafikas - metams į priekį, bet, kai paskambinu, jie visada sako: "Jums negalime atsakyti". 

Savo renginiais norime kurti darnesnį, šviesesnį pasaulį, padėti ištverti girdint paniškai šaukiant apie mums gresiančią krizę. Todėl ypač vertiname gerų žmonių pastangas, norą padėti. Didžiuojamės tokiais atlikėjais kaip Egidijus Sipavičius, Irena Ašakaitė, Rūta Morozovaitė, Henrikas Mališauskas, pianistas Darius Kudirka, be kurių mūsų kukliai finansuojama kultūrinė veikla nebūtų tokia patraukli ir sėkminga, kokia yra šiandien, tikimės, bus ir rytoj. 

Palankių kultūrinių vėjų visiems, pas mus ateinantiems ir ateityje ateisiantiems! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]