RENGINIAI

Juozas EŽERSKIS

PAŽINTIS SU JAUNUOJU LITERATU


Vėlyvas ruduo. Trumpėja dienos, ilgėja vakarai. Vis rečiau pasirodo saulutė, gamta ruošiasi žiemos poilsiui. Ir tada ne vieną žmogų apninka nepaaiškinamas liūdesys. Norisi dvasinės atgaivos, naujų įspūdžių. Matyt, todėl Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų darbuotojai šiuo metu rengia įvairius kultūrinius renginius. Apie vieną iš jų norisi papasakoti ir žurnalo skaitytojams.  

Štai lapkričio 21 dieną Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų salėje suorganizuotas LASS nario silpnaregio literato Ramūno Mendelio eilių vakaras, pavadintas "Gyvenimas, gamta, Lietuva", ir demonstruota Rasos Brazaitės fotografijų paroda, pavadinta "Sustok, akimirka". Jaunasis literatas tikėjosi, kad jo poezijos rinkinys "Gyvenimas, gamta, Lietuva" bus išleistas dar iki šio renginio, nes knygelės maketas su R. Brazaitės fotografijų iliustracijomis jau senokai atiduotas leidyklai. Tačiau taip neįvyko. Dėl techninių kliūčių R. Mendelio poezijos knygelė dienos šviesą išvys tik 2009 metų pradžioje.  

Dar neišleistų eilių apie gyvenimą, gamtą ir Lietuvą klausytojams paskaitė Šiaulių dramos teatro aktorė Silvija Povilaitytė. Jos skaitomas eiles lydėjo fortepijonu atliekamos Aido Kalinčiko improvizacijos, atspindinčios eilėraščių nuotaiką. Renginyje grojo ir dainavo Pakruojo vidurinės mokyklos moksleivių muzikos būrelio "Problemos" jaunieji muzikantai, vadovaujami mokytojo Aleksejaus Subotino. Literatą su būsimos knygelės išleidimu sveikino draugai, buvę mokytojai, rėmėjai. Trumpai į renginį atvykęs Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis taip pat šiltai pasveikino gabų jaunuolį. Eilių autorius susilaukė daug sveikinimų, gėlių.  

Abiems autoriams šis pasirodymas - galima sakyti pirmasis jų kūrybinėje biografijoje. R. Mendelis ir R. Brazaitė nuoširdžiai dėkojo visiems rėmėjams, padėjusiems surengti parodą, išleisti knygelę. Ypač dėkota IĮ "Daimanas" vadovui, kuris tiesiog čia pat, salėje, Ramūnui įteikė 500 litų čekį. Dėkota ir Ramūno seseriai Ingai, padėjusiai paruošti fotografijų parodą ir visą renginį.  

Maždaug po savaitės nuo šio renginio Ramūną Mendelį sutikau Šiaulių miesto ir rajono filialo pirmininkės Intos Skeivienės kabinete - ten tuo metu literatas lankėsi. Susipažinome, išsikalbėjome. Paaiškėjo, kad R. Mendelis gyvena Šiaulių rajono, Bubių seniūnijos Viekvedžių kaime. Jam 21 metai. Ramūnas būdamas 8 mėnesių sunkiai susirgo, o medikai laiku nesugebėjo nustatyti tikslios diagnozės. Ir dėl to vaikinas tapo silpnaregiu su labai mažu regėjimo likučiu. "Mano regėjimas - man ne problema, tik šioks toks nepatogumas", - sako R. Mendelis. Mokėsi kartu su reginčiaisiais, rimtų problemų neturėjęs. Ramūnas neslepia, kad jam nėra lengva, tačiau jis kitoks nesijaučiąs. 2008 metų pavasarį Ramūnas baigė Šaukėnų Vlado Putvio - Putvinskio vidurinę mokyklą. Eiliuoti pradėjo būdamas 14 metų. Jo patarėja - lituanistė mokytoja Aldona Bacevičienė, su kuria Ramūnas palaiko ryšius iki šiol. R. Mendelis ketverius metus mokėsi groti akordeonu Kuršėnų muzikos mokykloje, Šaukėnuose prisijaukino saksofoną, dainuoja, rašo eilėraščius, dažnai kviečiamas dirbti didžėjumi, dalyvavo įvairiuose konkursuose. Nors vaikinas nėra laimėjęs solidžių prizų, tačiau džiaugiasi galėdamas daryti, ką nori, ir niekada nesako, kad ko nors nesugebės.  

Tai toks yra bemaž neregintis gabus jaunasis literatas Ramūnas Mendelis, apie kurį iki šios pažinties dar nebuvome girdėję. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]