SOCIALINĖS ĮSTAIGOS

Zina KOLALIENĖ

ATIDARYTI GLOBOS NAMAI


Panevėžiečiams šių metų sausio 9 diena ilgai išliks atmintyje, nes atidaryti pirmieji mieste senelių ir neįgaliųjų globos namai, kurie buvo statyti beveik 15 metų. 

Į Šv. Juozapo senelių ir neįgaliųjų globos namų atidarymą susirinko gausus būrys garbingų svečių: socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotoja Zita Kukuraitienė, VšĮ Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas, žmonės, padėję įsteigti naujuosius senelių ir neįgaliųjų globos namus, bei nemažai žurnalistų. 

Mums, žmonėms su regos negalia, tai svarbus įvykis, nes nuo pat idėjos pastatyti globos namus monsinjoras Kazimieras Antanavičius kartojo, kad reikia palengvinti neregių dalią, o ir naujasis direktorius Patrikas Skrudupis neneigia šio fakto. 

Šventė - gražus dalykas: sveikinimai, padėkos, dovanos. Bet apžvelkime, kokiu sunkiu keliu eita, kiek jėgų, sveikatos buvo padėta ir kokios stiprybės bei sumanumo reikėjo gerbiamam monsinjorui, aklųjų dvasios vadui J. Antanavičiui, kol "dvasia tapo kūnu". Įkurtuves vis temdė rūpesčiai - netgi tada, kai atsirado pastatai. 

Prieš penkiolika metų Kristaus Karaliaus katedros kaiminystėje klebonas J. Antanavičius sumanė įkurti globos namus. Šiai idėjai nepritarė nei miesto valdžia, nei tuometinis vyskupas, bet monsinjoras, kupinas ryžto, ėmėsi ieškoti rėmėjų. Jam talkino ir Katalikiškojo Prano Daunio fondo viceprezidentas Juozas Valentukevičius. Per 15 metų senelių namų statybą parėmė užsienio šalių, ypač Vokietijos, vyskupijos, kurioms aukojo pietų Tirolio aklieji, privatūs rėmėjai. Nemaža dalis - tai paties dvasininko lėšos, gautos pardavus paveldėtą žemės sklypą, paveikslų ir meno skulptūrų kolekciją. Pasak J Antanavičiaus, "tegul tai būna didesnei Dievo garbei." 

Kurijai paprašius, prieš dvejus metus Panevėžio miesto savivaldybė tapo senelių namų dalininke ir skyrė 3,5 mln. Lt. Pernai namams įrengti ir pradėti juos eksploatuoti iš miesto biudžeto skirta dar 200 tūkst. Lt. Globos namams paremti savivaldybės tarybos narės organizavo akciją "Dovana seneliams". Per ją buvo surinkta daugiau nei 2 tūkst. Lt, dar per 3 tūkst. Lt paaukojo miesto įmonės, įstaigos ir organizacijos. 30 tūkst. Lt finansinę paramą skyrė "DnB Nord" bankas. Už šiuos pinigus globos namai įsigijo automobilį globotiniams vežioti.  

Pastačius globos namus, dvasininkas savo vietą užleidžia Panevėžio vyskupijos šeimos centro projektų vadovui, magistrui Patrikui Skrudupiui. 

Vis dėlto liūdnokai nuskambėjo mons. J. Antanavičiaus atidarymo metu ištarti žodžiai: "Aš nepatogus žmogus, nes visą laiką prašiau, nedėkojau tik tada, kai aukojau savo lėšas. Be to, esu labai negeras, kad tuos namus pastačiau. Kai reikėjo duoti pinigų namams įrengti, visi pyko, tik aš neturiu ant ko pykti - daviau savo pinigus." J. Antanavičiaus iniciatyva iškilusiuose globos namuose, kai jie bus baigti įrengti, galės apsigyventi 75 senoliai ir neįgalieji. 

Tikimės, kad įstaigos vairą ir direktoriaus pareigas perėmęs Patrikas Skrudupis įgyvendins gerbiamo monsinjoro vizijas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]