LASS CENTRO TARYBOJE

Ramunė ŽARŽOJUTĖ

 


Kadangi aplinkui tvyro krizės grėsmė, LASS centro tarybos ir LASS įmonių ji taip pat neaplenkė: paskutiniame metų posėdyje, vykusiame gruodžio 10 d., visos įmonės tarybai turėjo pristatyti ne tik preliminarius 2008 m. veiklos rezultatus, bet ir strategiją, kaip planuoja dirbti 2009-aisiais. Iš įmonių direktorių pranešimų aiškėja, kad šie metai bus sunkesni. Tačiau visos įmonės imasi veiksmų sunkumams įveikti, nė vienos situacija nėra beviltiška. 

VšĮ "Aksida" uždarė galvaninį barą, dėl kurio įmonė patyrė didelių nuostolių. 2009 m. "Aksida" planuoja atgaivinti medinių skalbinių segtukų gamybą. Jei pavyktų, darbo gautų 7 žmonės, turintys sunkiausią regėjimo negalią. Norėdama pirkti iš gamintojo žaliavą karūnkamščių linijai, įmonė turi užstatyti bankui turtą - be užstato neišduodamas bankinis garantas dėl mokėjimo atidėjimo. Atsižvelgdama į šią problemą, LASS centro taryba priėmė nutarimą, leidžiantį užstatyti nekilnojamąjį turtą - pastatą-sandėlį, kurio rinkos vertė - 500 tūkst. Lt. UAB "Regplasta" 2009 m. planuoja mažinti išlaidas daugelyje sričių, ir šitaip sutaupyti nemažai lėšų. Kol kas įmonei skolinga darbo birža, o įmonė, negaudama lėšų, negali atsiskaityti už elektros energiją su VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centru. UAB "Regseda" veikla stabili, UAB "Liregus", kaip jau tapo įprasta, sėkmingiausiai dirbanti įmonė, tačiau ir jos apyvarta šiek tiek mažėja.  

Socialinės paskirties patalpas turėtų administruoti regionų centrai, todėl LASS centro taryba leido VšĮ "Aksida" priklausančias patalpas perduoti VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centrui. Nuo 2009 m. kovo 31 d. centras bus atsakingas už nuomą, ūkinę patalpų priežiūrą ir išlaikymą. Analogiškas sprendimas priimtas ir dėl UAB "Regseda" valdomų patalpų Klaipėdoje - jų valdymas nuo 2009 m. sausio 1 d. pagal panaudos sutartį perduotas VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui. Tiek Šiaulių, tiek Klaipėdos regionų centrai turės teisę valdomas patalpas nuomoti, o iš nuomos gautą pelną, laikantis atitinkamų LASS centro tarybos nutarimų, naudoti socialinėms reikmėms, darbo užmokesčiui, patalpų būklei gerinti bei kitiems reikalams. Nuo 2009 m. balandžio mėn. neliks nė vieno LASS regionų centro, kuris nevykdytų ūkinės veiklos. Ūkinės veiklos pradžioje Klaipėdos ir Šiaulių regionų centrus stebės LASS turto ir ūkio komisija. Kadangi finansavimas, LASS gaunamas iš valstybės, kasmet stipriai vėluoja, vykdyti ūkinę veiklą būtina. Iš jos gaunamos pajamos padės išvengti vėluojančių atlyginimų darbuotojams ir kitų finansinių sunkumų.  

LASS nariai ne pirmi metai skundžiasi prasta poilsio namų "Spindulys" Šventojoje būkle. UAB "Regseda", kuriai iki šiol priklausė poilsio namai, lėšų papildomoms investicijoms neturi, o poilsio namų darbuotojai neturėjo teisės teikti projektų ir telkti lėšų, nes to daryti neleido uždarosios akcinės bendrovės statusas. LASS centro taryba pritarė pasiūlymui "Spindulį" atskirti nuo UAB "Regseda" ir nuo 2009 m. kovo 31 d. perduoti VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui.  

Atsižvelgdama į Alvydo Valentos, kuris 2007-2008 m. dirbo viešosios aplinkos pritaikymo regėjimo neįgaliesiems srityje, veiklos ataskaitą, LASS centro taryba pritarė pasiūlymui, kad A. Valenta būtų atsakingas už šią sritį. Tikslesnes jo veiklos gaires turės nustatyti LASS socialinių ir kultūros reikalų komisija.  

Patvirtinti naujai išrinkti LASS rajonų filialų pirmininkai: Marijampolės savivaldybės filiale - Angelė Šimčikienė, Akmenės rajono filiale - Janina Paulauskienė, Šiaulių miesto ir rajono filiale - Inta Skeivienė.  

Apsvarstyti konferencijoje, skirtoje aklųjų švietimo 80-mečiui, kelti klausimai ir problemos. Didžiąją dalį jų (dėl informacinių technologijų ir TPNC veiklos, dėl knygų leidybos brailio raštu integruotai besimokantiems neregiams, profesinės ir socialinės reabilitacijos, tiflopedagogų trūkumo) spręsti įsipareigojo VšĮ LASS centro taryba. 

LASS centro taryba leido išnuomoti patalpas LASS Marijampolės savivaldybės filialo veiklai. Tarybos nariai informuoti, kad valstybinis finansavimas gali vėluoti ir 2009 m. - taip, kaip tai buvo 2008 m., be to, gali būti sumažintas atsižvelgiant į sunkią šalies ekonomikos padėtį. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]