IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

JĄ PAŽĮSTA VISA LIETUVA


Spalio 2 dieną vilnietei Gemutei Padribonienei (Daugėlaitei) sukanka 60 metų. Tai žurnalistė, publicistė, daugiau kaip trisdešimt metų dirbanti Lietuvos nacionaliniame radijuje. Radijo klausytojams ji gerai pažįstama, jos balsas dažnai skamba Lietuvos radijo eteryje. Yra paruošusi daug įvairiatemių reportažų, sukūrusi šimtus autorinių laidų apie šalies kultūrinį ir visuomeninį gyvenimą. Daugiau kaip penkiolika metų ruošia savaitines radijo laidas apie žmones su įvairia negalia. Jos daugel metų ruošta radijo laida "Sutik mane", pasakojanti apie akluosius ir silpnaregius, turėjo pažintinę vertę ir suvaidino didelį vaidmenį supažindinant visuomenę su neregiais, jų pasiekimais bei problemomis. G. Padribonienė daug prisidėjo šiems žmonėms integruojantis į visuomenę. 2003 metais viename interviu apie šią laidą autorė kalbėjo: "Visų pirma aš norėčiau pagarsinti Lietuvos šviesuolius neregius, kurie tikrai daug prisidėjo skatindami mūsų visuomenės toleranciją neįgaliesiems ir kartu savo gyvenimu ir darbais rodo pavyzdį daugeliui aklųjų ir silpnaregių, ir ne tik jiems".  

G. Padribonienė gimė 1948 metais Lazdijų rajone, Laibagaliuose. Mokėsi Veisiejų vidurinėje mokykloje, buvo stropi ir aktyvi moksleivė. Dalyvaudavo įvairiuose mokyklos renginiuose, labai domėjosi literatūra, žaidė rankinį, mėgo dviračių sportą. 1966 metais baigusi vidurinę mokyklą, nusprendė studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą, po poros metų tęsė žurnalistikos studijas. 1973 metais baigė Vilniaus valstybinį universitetą, tapo diplomuota žurnaliste. Tais pačiais metais įstojo į Žurnalistų sąjungą. 

Dar studijuodama Vilniaus universitete, nuo 1970 metų pradėjo dirbti Lietuvos radijuje ir televizijoje. Dirbo informacijos redakcijoje, ruošė informacinio pobūdžio laidas ir radijo reportažus apie šalies gyvenimo aktualijas.  

1985 metais Lietuvos aklųjų draugijos vadovai pakvietė G. Padribonienę dirbti į LAD garso įrašų namus. Tuo metu prie visų aklųjų įmonių penkiuose didžiuosiuose miestuose veikė vietinio radijo stotys. Šiam darbui suaktyvinti ir koordinuoti buvo reikalingas žmogus, turintis radijo žurnalisto patirtį. Naujajai darbuotojai buvo patikėta ruošti informacines laidas apie aklųjų gyvenimą ir veiklą bei metodiškai vadovauti vietinių radijo stočių darbuotojams. Gemutės iniciatyva buvo surengti mokymosi seminarai. Pasistengta, kad darbuotojai būtų aprūpinti gera garso aparatūra. G. Padribonienė ruošė radijo laidas ir mūsų šalies rajonams, kurie turėjo laidinio radijo stotis. Laidose buvo pasakojama apie aklųjų organizacijos veiklą ir jos pasiekimus, pristatomi gabūs neregiai: muzikantai, dainininkai, literatai - žodžiu, stengtasi, kad visuomenė kuo daugiau sužinotų apie šią socialinę žmonių grupę. 

Po septynerių darbo metų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje, 1992 m., G. Padribonienė vėl grįžo dirbti į Lietuvos radiją ir televiziją. Pradėjo rengti savaitinę radijo laidą "Sutik mane". Ši radijo laida buvo pirmoji mūsų šalyje, pradėjusi reguliariai transliuoti medžiagą apie Lietuvos akluosius ir jų gyvenimą. Savaitinėse laidose klausytojams buvo pasakojama apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, jos istoriją, prasmingas tradicijas, apie neregių užimtumą ir gamybinių įmonių veiklą, kultūrinį ir muzikinį gyvenimą, švietimą, sportą. Dažnai laidose skambėdavo aklųjų muzikantų ir dainininkų atliekami kūriniai, neregių literatų kūrybos posmai. Laidų kūrėja, puikiai pažįstanti aklųjų gyvenimą, sugebėjo subtiliai atskleisti neregio pasaulį ir radijo klausytojams įtaigiai pateikti tokių žmonių gyvenimo istorijas, jų norą dirbti, siekti mokslo žinių bei didelį norą būti savarankiškiems. Šios laidos, transliuotos daugiau kaip dešimt metų, turėjo didelį poveikį formuojant teigiamą žmonių požiūrį į akluosius ir silpnaregius. Beveik visas radijo laidos yra sukauptos ir saugomos Lietuvos aklųjų bibliotekos tiflotyros skyriuje. G. Padribonienė ruošė ir kitas autorines radijo laidas: etnokultūrologinę laidą "Abipus Nemuno", laidą apie dzūkus "An priesvirnės" ir kitas. Šiuo metu žurnalistė ruošia savaitines laidas "Arčiau manęs", skirtas visiems neįgaliems žmonėms.  

1996 metais G. Padribonienė įstojo į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą ir tapo aktyvia šios organizacijos nare. Dalyvauja įvairių visuomeninių komisijų darbe, yra renkama delegate į LASS suvažiavimus, dvi kadencijas buvo LASS revizijos komisijos narė. Nuo 2003 m. balandžio mėnesio - žurnalo "Mūsų žodis" redakcinės kolegijos narė. 

G. Padribonienė kūryba ir publicistika susidomėjo dar besimokydama Veisiejų vidurinėje mokykloje. Pirmąją autobiografinę apybraižą parašė 1966 metais po išgyventos asmeninės tragedijos. Treniruotės metu, įvykus dviračių griūčiai, susižalojo ir net 7 mėnesiams buvo praradusi regėjimą. Po ilgo gydymo, iš dalies atgavusi regėjimą, su draugų pagalba parašė apybraižą "Mano rytas". Šis kūrinys buvo pristatytas respublikiniam moksleivių literatūrinės kūrybos konkursui ir laimėjo pirmąją vietą, buvo išspausdintas moksleivių kūrybos almanache "Prašau žodžio". Studijų metais jos kūryba buvo skelbta studentų leidiniuose. G. Padribonienės apybraižos ir esė spausdintos periodiniuose leidiniuose: "Švyturys", "Moteris", "Mūsų žodis" ir kitur. Kartais G. Padribonienė pasirašo slapyvardžiu Adomas Kamša. Ji yra dviejų respublikinių žurnalistų sąjungos skelbtų konkursų laureatė. 2000 metais žurnalo "Mūsų žodis" redakcijos skelbtame geriausio rašinio jaunimo tema konkurse jos apybraiža apie palangiškį Napoleoną Maselskį, Afganistano kare netekusį regėjimo, "Sapnuojasi Afganistanas" buvo pripažinta geriausia. 

G. Padribonienė už ilgametę žurnalistinę veiklą, radijo laidų akliesiems ir silpnaregiams ruošimą bei aktyvią visuomeninę veiklą buvo įvertinta valstybiniu apdovanojimu. 2006 m. liepos 6 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga apdovanojo ordino "Už nuopelnus Lietuvai" medaliu. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Lapkričio 7 d. sukanka 100 metų, kai gimė (1908-1975) Vera Nikolskaja (Pilajeva), pedagogė, daug metų dėsčiusi rusų kalbą ir literatūrą Kauno aklųjų mokykloje.  

Lapkričio 22 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1928-2004) Juozas Marcinkus, rašytojas, dainininkas, knygų leidėjas, ilgametis LASS veikėjas. 

Lapkričio 25 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1933-1991) Vytautas Stanaitis, pedagogas, suaugusių aklųjų švietimo Lietuvoje organizatorius, literatas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]