GYVENIMO AKTUALIJOS

Alvydas VALENTA

"NULAUŽINĖTOJAI" IR KITI NENAUDĖLIAI


Šį pasakojimą būtų galima pradėti taip: Valentinas Zaikauskas nei jaunystėje, nei gyvenimo tiesiojoje su kompiuteriais neturėjo nieko bendra. Nedrįstume teigti, kad apie kompiuterį jis nebuvo nieko girdėjęs, tačiau kad lyg pianinu gros savo klaviatūros klavišais, turbūt nė pats nesitikėjo. Prie kompiuterio V. Zaikauskas prisėdo tik sulaukęs garbaus, kaip dabar sakoma, "senjoro" amžiaus. Prisėdo ir ne juokais su juo susidraugavo. Be kompiuterio ir be interneto, kaip pats tvirtina, dabar kaip be rankų! Tačiau šis pasakojimas ne apie V. Zaikausko meilę kompiuteriams, nors iš pirmo žvilgsnio šitaip ir gali pasirodyti. Neseniai V. Zaikauskas nusipirko naują, galingesnį, kompiuterį. Kad su kompiuteriu galėtų dirbti nematantis žmogus, reikalinga speciali ekrano skaitymo programa "Jaws". Tiesa, neregiams čia nieko nauja. Nieko nauja ir tai, kad "Jaws" nebūtina pirkti, programą galima nesunkiai "nulaužti", o nelegalios jos versijos klajoja jau beveik legaliai. Tačiau ne visi aklieji kompiuterių vartotojai yra pasiekę tokį "aukštą" kompiuterinio raštingumo lygį, kad galėtų reikalingas programas "nulaužinėti", o kai kada pradeda veikti ir paslėptas pilietiškumo ar sąmoningumo faktorius - juk vis dėlto nelegalu! 

V. Zaikauskas pasirodė besąs vienas iš nedaugelio "neišprususių" kompiuterių vartotojų. Norėdamas instaliuoti "Jaws", pirmiausia jis paskambino į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyrių mokytojui Gintarui Norkui. Paskambino, nes šis prieš keletą metų jau buvo tvarkęs V. Zaikausko kompiuterį. G. Norkus paaiškino, kad programos "Jaws" į aklųjų kompiuterius jis jau seniai nebeinstaliuojąs, ir patarė kreiptis į Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą (TPNC) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Tačiau V. Zaikauskas tuomet paskambino ne į minėtąjį centrą, o į "Mūsų žodžio" redakciją. Taip prasidėjo šis žurnalistinis tyrimas, nei savo turiniu, nei forma neprilygstantis "kiečiausiems" detektyvams, bet vis dėlto naudingas ir pamokantis.  

 

Dar kartą kalbiname mokytoją G. Norkų. "Kalbant apie legalias programos "Jaws" versijas ir jų instaliavimą, pirmiausia reikėtų atskirti du dalykus: mano paties asmenį ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą. Nei asmeniškai, nei kaip šio centro mokytojas programos "Jaws" niekada neinstaliuodavau. Prieš kelerius metus LASS buvo įsigijusi keliasdešimt legalių šios programos versijų ir pavedusi man jas instaliuoti į neregių kompiuterius. Dabar šios versijos yra jau išnaudotos. LASS naujų nėra įsigijusi, kiek žinau, ir pinigų tam neturi, todėl nieko ir neinstaliuoju."  

Ką gi, keliaujame į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, o, tiksliau pasakius, - renkame LASS pirmininko pavaduotojo Sigito Armono telefono numerį. "Taip, LASS buvo nupirkusi keliasdešimt "Jaws" versijų ir norintiems akliesiems jas instaliavo, bet jau geri pusantrų metų, kai šito nedarome. Naujoms "Jaws" versijoms pirkti tiesiog neturime pinigų, nes jų niekas neskiria. O neskiria todėl, kad nuo 2007 m. sausio 1 d. pagalbinių techninių priemonių skirstymą perėmė Techninės pagalbos neįgaliesiems centras." Bandome prieštarauti: "Tačiau jūs žinote, kad šiame centre nei kompiuterinės įrangos, nei papildomų, akliesiems reikalingų programų, negalima gauti, nes jos tiesiog neįtrauktos į techninių pagalbos priemonių katalogą." S. Armonas dviprasmę situaciją aiškino toliau: "Vaizdžiai kalbant, "pakibusi" tarp žemės ir dangaus: mes neperkame, nes negauname lėšų, o minėtas centras irgi neskiria, nes nei "Jaws", nei kitos regėjimo negalią turintiems žmonėms reikalingos kompiuterinės programos nėra įtrauktos į techninių pagalbos priemonių sąrašą. Taigi išeina, kad niekas Lietuvoje legalios "Jaws" programos versijos instaliuoti negali. Jeigu neregys nori dirbti su legalia versija, turi ją pirkti už savo pinigus." Pasidomėjome, ar LASS, kaip nevyriausybinė organizacija, ką nors padarė, kad "Jaws" ir kitos reikalingos programos, būtų įtrauktos į sąrašą? "Taip, darė ir daro. Atsakingi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojai žada, kad tikrai bus. Neaišku tik, kada".  

Ką gi bus, tai bus! O kol nėra, renkame TPNC telefono numerį. Centro darbuotojos lakoniškos: "Nei "Jaws", nei kitos kompiuterinės programos į techninių pagalbos priemonių sąrašą neįtrauktos, todėl ir neskiriame. Kada įtrauks, nežinome, teiraukitės ministerijoje. Ar buvo poreikis tokioms programoms iš pačių aklųjų ir silpnaregių pusės? Ne, nebuvo, o ir būti negalėjo, nes žmonės žino, kad programos į sąrašą neįtrauktos, todėl ir negali jų gauti".  

Teiraujamės Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM). Ministerijos Lygių galimybių departamento vedėjos pavaduotoja Danutė Vainickienė nelinkusi gudrauti: "Taip, problema egzistuoja. Apie ją ne kartą teko išgirsti ir iš LASS atstovų, ir iš pačių neregių. Skaičiuojame, kiek valstybei tai galėtų kainuoti, siūlysime įtraukti į techninių pagalbos priemonių sąrašą. Kada? Gal 2009, gal 2010 metais. Patys žinote, kokios diskusijos dabar verda dėl valstybės biudžeto, dėl būtinybės taupyti - kimbama prie kiekvienos sąmatos eilutės. Objektyviai žiūrint, ne pats palankiausias metas įtraukti į sąrašą naujas, brangiai kainuojančias priemones. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad nereikia stengtis. Keistokai atrodo TPNC darbuotojų teigimas, kad vienoms ar kitoms priemonėms įsigyti reikalingas ministerijos leidimas. Pagal nuostatus, pats TPNC tiria techninių pagalbos priemonių poreikį, teikia siūlymus ministerijai. Tada, aišku, ministerija skaičiuoja, kiek tai kainuos, pritaria arba nepritaria siūlymui tokią priemonę įsigyti. Taigi ir dėl kompiuterių programų iniciatyva pirmiausia turėtų kilti iš šio centro. Daugiau iniciatyvos turėtų rodyti ir pati LASS: neužtenka tik problemą iškelti, reikia tikslesnių paskaičiavimų: kokiam skaičiui žmonių "Jaws" ir kitos komnpiuterinės programos reikalingos, kiek valstybei tai kainuos?"  

Taigi tokie tad popieriai! Problema egzistuoja, o spręsti jos nėra kam. Esame piratai, programų "nulaužinėtojai", tačiau ne dėl savo kaltės, o todėl, kad tų programų niekas nenori legaliai įsigyti. Tiesa, praėjusiais metais tiek TPNC, tiek SADM atsakingi darbuotojai teigė, kad 2009 m. pradžioje turėtų būti atliktas neįgaliųjų poreikio informacinėms technologijoms (IT) tyrimas, o po jo - reikalingiausios IT įtrauktos į techninių pagalbos priemonių sąrašą. Niekas neneigia, kad tokio tyrimo nebus, bet niekas ir neskuba patvirtinti, kad jis tikrai vyks. Ar galime mes patys TPNC ir SADM padėti greičiau apsispręsti? Matyt, taip. Tik turėtume rodyti daugiau pilietinio susipratimo: rašyti TPNC prašymus skirti "Jaws" iš anksto žinodami, kad gausime neigiamą atsakymą. Tuomet TPNC bent jau neturėtų pagrindo sakyti, kad "Jaws" ir kitoms kompiuterių programoms iš aklųjų ir silpnaregių pusės nėra poreikio. Kalbant vieno beveik jau legendinio politikos avantiūristo iš Kėdainių žodžiais, agresyvesnę poziciją turėtų užimti ir pati LASS. Matyt, ateina laikas, kai nepakanka vien siūlyti, bet reikia ir pareikalauti.  

Kalbant tiek apie "Jaws", tiek apie kitas aklųjų ir silpnaregių naudojamas kompiuterių programas bei informacines technologijas, neturėtume iš akių išleisti ne tik esamų, bet ir būsimų ar net potencialių jų naudotojų. Skamba gal pernelyg tiesmukiškai, tačiau tie, kurie naudojasi nelegaliomis programomis, tie ir naudosis. Tačiau visada atsiras žmonių (su keletu jų teko pabendrauti ir šių eilučių autoriui), kurie norės akluosius paremti, padovanoti jiems kompiuterį su ekrano skaitymo programa ir pan. Sakykite, koks rėmėjas leisis į peripetijas, kurias ką tik aprašėme: iš Aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro eis į Aklųjų ir silpnaregių sąjungą, iš sąjungos į Techninės pagalbos priemonių centrą, iš šio - į ministeriją, o iš jos jau nežinia kur... Nusispjaus ir į tą neregį, kurį neseniai norėjo paremti, ir į tuos "kalbančius" kompiuterius. Nepamirškime, kad dar yra ir integruotai besimokantys vaikai, kad jų tėvai nebūtinai išmano, kaip ir ką "nulaužti", kam paskambinti ir ko paprašyti, kad Varėnoje, Kelmėje ar Jurbarke kompiuteris pradėtų kalbėti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]