SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PENKTASIS STARTAS PAROLIMPINĖSE ŽAIDYNĖSE


Lietuvos delegacija parolimpinių žaidynių atidarymeRugsėjo mėnesį Kinijos sostinėje Pekine vykusios XIII parolimpinės žaidynės 1990 metais įkurtos Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) nariams buvo penktosios. 

Pekine LASF atstovavo 10 sportininkų, o apdovanojimų kraitį papildė tik iš Vilniaus "Šaltinio" klubo narių sudaryta golbolo rinktinė. Ji tapo vicečempione. Tad Karolio Levickio treniruojami šaltiniečiai Marius Zibolis, Saulius Leonavičius, Arvydas Juchna, Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas ir Žydrūnas Šimkus pakartojo Sidnėjaus parolimpinių žaidynių pasiekimą. Golbolo rinktinės sportinių trofėjų kolekcijoje yra užpernai laimėti pasaulio čempionų, o pernai - Europos čempionų aukso medaliai. 

Golbolo rinktinė Pekino parolimpines žaidynes pradėjo sėkmingai. Pirmajame etape, pogrupio varžybose, ji nugalėjo keturis savo konkurentus - belgus 9:5, suomius 15:5, ispanus 10:0 ir danus 10:1. Buvo suklupta tik šio etapo paskutinėse rungtynėse su slovėnais, kuriems pralaimėta 6:7, nors po pirmojo kėlinio pirmauta 3:1. 

Lietuvos rinktinė ketvirtfinalyje rezultatu 10:0 sutriuškino kanadiečius, pusfinalyje taip pat be problemų septynių įvarčių pranašumu įveikė švedus, o finale netikėtai turėjo pripažinti kinų pergalę 9:8. 

Lietuvos golbolininkai finalo pirmąjį kėlinį laimėjo 6:2. Antrojo kėlinio pabaigoje LASF rinktinė dar buvo priekyje - 8:6. Tačiau kinams pavyko rezultatą išlyginti ir persverti. 

M. Zibolis buvo rezultatyviausias šio turnyro žaidėjas. Jis pelnė 36 įvarčius. 

Kiti keturi tituluoti Lietuvos silpnaregiai šį kartą į namus grįžo be apdovanojimų. 

Atlantos ir Atėnų parolimpinėse žaidynėse bronzos medalius iškovojusiam "Šaltinio" klubo dziudoistui Jonui Stoškui burtai lėmė iki 90 kg svorio kategorijos varžybas pradėti dvikova su praėjusių metų pasaulio čempionu azerbaidžaniečiu Tofigu Mammadovu. Vilnietis pralaimėjo. 

Vasarą rimtą traumą patyręs ir visą mėnesį treniruotis negalėjęs J. Stoškus suklupo ir antroje dvikovoje - pralaimėjo Vokietijos atletui Sebastjanui Junkui ir taip baigė savo pasirodymą. 

Sidnėjaus parolimpinių žaidynių vicečempionas ir Atėnų parolimpinių žaidynių bronzos medalininkas, Kauno "Sveikatos" klubo metikas Rolandas Urbonas diską numetė 44 metrus 41 centimetrą ( geriausias rezultatas šį sezoną), bet tenkinosi tik septintąja vieta. Tokia pat pozicija buvo ir rutulio stūmimo sektoriuje (14 metrų 72 centimetrai). 

Panevėžio "Šviesos" klubo lengvaatletei Dangutei Skėrienei koją pakišo plaučių uždegimas. Ji penkias dienas gulėjo Pekino ligoninėje, o po to rutulį nustūmė 10 metrų 17 centimetrų ir užėmė 8-ąją vietą. Per treniruotes Pekine prieš ligą jos rezultatas buvo daug geresnis - 11 metrų 70 centimetrų. 

Vilniaus "Šarūno" klubo bėgikas Linas Balsys 10 kilometrų rungties nebaigė, o maratono distanciją baigė per 2 valandas 40 minučių 12 sekundžių ir užėmė 12-ąją vietą. Atėnuose L. Balsys maratoną bėgo keturiomis minutėmis lėčiau, bet tada pelnė parolimpinių žaidynių bronzos medalį. 

- Kaip vertinate Lietuvos aklųjų sporto federacijos narių pasirodymą Pekine? - tokiu klausimu pradėjau pokalbį su šios federacijos prezidentu Raimundu Šimkumi. 

- Apskritai gerai, nors tikėjomės bent dviejų medalių - vieno komplekto iš golbolo rinktinės ir bent vieno apdovanojimo iš lengvaatlečių. Deja, Dangutė Skėrienė susirgo, o golbolininkus pranoko neįtikėtinai sparčiai progresuojantys kinai. Dar taip nebuvo, kad golbolo žaidėjai per dvejus metus iš dešimtosios vietos pasaulio pirmenybėse pakiltų į pirmąją parolimpinėse žaidynėse. 

Kinijos sportininkai Pekino parolimpinių žaidynių įvairiose varžybose rungtyniavo sėkmingai, buvo gerai paruošti. Taip pat nereikia užmiršti, kas Kinijoje yra net 20 milijonų aklųjų ir silpnaregių. Lietuvoje - 5000. Tad Kinijoje į sporto elitą pretenduoja labai daug gabių sportininkų. 

- 2012 metais parolimpinės žaidynės vyks Londone. Ar visi Lietuvos sportininkai, kurie rungtyniavo Pekine, turės galimybę kovoti dėl kelialapių ir į Londoną? 

- Manau, kad keli vyresni Lietuvos sportininkai būsimose parolimpinėse žaidynėse nedalyvaus. Turime ir perspektyvaus jaunimo. Tarp tokių paminėčiau "Šarūno" klubo lengvaatletes Gluosnę Norkutę ir Aušrą Garunkšnytę. 

Kalbėti apie tai, kokių apdovanojimų galima tikėtis Londone, dar anksti. Reikia, kad mūsų visi pretendentai į Londono parolimpines žaidynes galėtų rengtis joms per visą ketverių metų ciklą. Bet tam reikia nemažai lėšų, Vyriausybės ir rėmėjų didesnės paramos. 

 

P. S. Rugsėjo 24 d. parolimpiečiai pagerbti LR Vyriausybėje, o spalio 7 d. - Prezidentūroje. Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas sportininkus, jų trenerius apdovanojo garbės raštais ir atminimo dovanomis. Prezidentas Valdas Adamkus parolimpiečius apdovanojo ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Karininko Kryžiumi. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]