TAI ĮDOMU

 

AKLIEJI - NAUJAS EUROPOS GINKLAS


Regis, Belgijos policijos pareigūnai rado veiksmingą kovos su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu būdą. Jie į savo gretas priėmė šešis ypatinga klausa pasižyminčius akluosius. 

36 metų Sacha van Loo nėra paprastas policininkas. Jis vaikšto ne su ginklu, o su lazda. Šiam policininkui pakanka išgirsti variklio burzgimą, ir jis gali atspėti, kokį automobilį vairuoja įtariamasis - "Peugeot", "Honda" ar "Mercedes". S.van Loo jau pramintas akluoju Šerloku Holmsu, padedančiu Belgijos policijai kovoti su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu. 

 

Sunki pradžia 

2007 metų birželį, kai Belgijos federalinės policijos vadovą Paulį van Thieleną pasiekė žinia apie aklą policijos pareigūną Nyderlanduose, jis nusprendė įsteigti aklų policininkų padalinį ir Belgijoje. Į darbą buvo priimti šeši puikiai klausymo testą išlaikę aklieji, iš jų ir S.van Loo. P.van Thielenas sako turėjęs atmesti daugybę prašymų tik dėl to, kad kandidatų regėjimas buvęs pernelyg geras. 

Iš pradžių vadovui teko susidurti su kolegų pasipiktinimu. Vieni manė, kad akli padėjėjai bus našta, kiti buvo paprasčiausiai suglumę. Galiausiai P. van Thielenas surengė specialius mokymus, per kuriuos policijos pareigūnams buvo paaiškinta, kaip bendrauti su aklais kolegomis. 

Vadovas pasakoja: "Vos išgirdę apie naujus darbuotojus komisarai tik nusijuokė ir pasakė, kad policija neužsiima labdaringa veikla. Bet jų požiūris pasikeitė akliems pareigūnams įrodžius savo pasiryžimą sunkiai dirbti ir būti naudingiems", - dabar prisimena Belgijos federalinės policijos vadovas. 

Reikėjo keisti ne tik policininkų požiūrį, bet ir turimą įrangą. Kiekvienas aklas padėjėjas gavo 10 tūkst. eurų vertės kompiuterį su brailio klaviatūra ir specialia sistema, vaizdus paverčiančia garsais. 

 

Įspūdinga klausa 

Smulkaus sudėjimo S. van Loo - aklas nuo pat gimimo. Šiuo metu kartu su kitais penkiais aklaisiais jis šifruoja ir analizuoja nusikaltėlių pokalbių įrašus. "Mano ausys - mano kaip detektyvo ginklas", - sako Belgijos federalinės policijos padėjėjas. 

Jo unikali klausa dažnai vadinama "supermeno" galia. Klausydamas įtariamojo pokalbių įrašų S. van Loo gali nustatyti surinktą telefono numerį, kalbančiojo tautybę ir vietą, kurioje vyksta pokalbis. S. van Loo dar vadinamas "vaikštančia tarmių enciklopedija", nes savo unikaliais sugebėjimais dažnai pranoksta net pačius geriausius policijos pareigūnus. Kartą detektyvai buvo įsitikinę, kad nusikaltėlis kilęs iš Maroko, tačiau S. van Loo, paklausęs įrašų, pasakė, kad jis - albanas. Sulaikius įtariamąjį paaiškėjo, kad aklasis buvo teisus. 

Aklam detektyvui labai patinka dirbti policijoje, nors kartais skundžiasi, kad jam neleidžiama nešiotis ginklo. Pagal įstatymą, aklieji gali tik tyrinėti įrašus - jie neturi teisės sulaikyti įtariamųjų ir nešiotis ginklų. 

 

Gyvybės ir mirties klausimas 

S. van Loo pasakoja: "Turėjau gerai išvystyti klausą, kad žinočiau, kur esu, galėčiau pereiti gatvę ar įlipti į traukinį. Tai gyvybės ir mirties klausimas. Kai kurie žmonės sutrinka girdėdami įvairius garsus, bet būdamas aklas savo klausą suskirsčiau į skirtingus kanalus. Šios smulkmenos gali labai praversti tiriant nusikaltimus." 

Nuolatinė kova su negalia padeda S. van Loo įveikti stresą darbe. "Man teko klausytis, kaip nusikaltėliai rezga sąmokslus, ką tarpusavyje kalba narkotikų prekeiviai. Tai nėra lengva ir malonu. Be to, reikia greitai, tačiau atsargiai reaguoti", - sako jis. 

Policijos pareigūnų manymu, tokie žmonės kaip S.van Loo gali būti labai naudingi kovojant su terorizmu, nes teroristų pokalbių beveik neįmanoma išgirsti dėl juos blokuojančio išorinio triukšmo. Visus garsus gali atskirti tik labai įgudęs asmuo. Su terorizmu kovojantis vyriausiasis Belgijos policijos pareigūnas Alainas Grignard'as aiškina, kad pokalbių įrašų klausymosi metodika pasirodė veiksminga, kai visai neseniai Belgijoje pavyko sulaikyti didelę teroristų grupuotę, kuri verbavo potencialius Irako teroristus. 

 

Dėkingas tėvams 

S.van Loo - ne tik geras įrašų klausytojas, bet ir kvalifikuotas vertėjas. Jis kalba septyniomis kalbomis, iš jų - rusų ir arabų, kurias Vakarų Europoje mažai kas moka. Kaip jau minėta, kalbų ir tarmių išmanymas padeda jam tiksliai nustatyti, iš kur kilęs nusikaltėlis. Būtent dėl to S.van Loo labai vertina kolegos, jau patyrę, kad viską puikiai girdintis ir kelias kalbas mokantis aklas pareigūnas tampa galingu ginklu kovojant su terorizmu. 

Pats S.van Loo pirmiausia dėkingas savo tėvams, kurie dar ankstyvoje vaikystėje išmokė jį gyventi savarankiškai ir prisitaikyti prie įvairių aplinkybių. Tėvai netgi skatino Sachą mokytis paprastoje vidurinėje mokykloje, nors jis lankė specialią aklųjų mokyklą, kurioje išmoko naudotis lazda ir rusiškai skaityti brailio raštą. 

"Mano tėvai priėmė mane tokį, koks esu, todėl galėjau lengviau susitaikyti su tuo, kad esu aklas", - prisimena detektyvu tapęs S.van Loo. Dabar jis dar labiau pasiryžęs nepasiduoti negaliai. "Ne visada lengva būti aklam. Bet aš apie tai negalvoju. Tik liūdna, kad aklas pareigūnas laikomas išimtimi", - guodžiasi jis. 

 

"Lietuvos žinios" 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]