SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Janina STUOPELIENĖ

KONFERENCIJA APIE PRAEITĮ IR ATEITĮ


1928 m. vasario 27-oji - aklųjų švietimo Lietuvoje pradžia. Aklo žmogaus kelias į knygą, į žinias, į pažinimą prasidėjo Kaune, Žaliakalnyje. Lietuvos aklųjų sąjungos centro valdybos, Lietuvos okulistų, žymių kultūros veikėjų pastangomis sumanymas įsteigti aklųjų mokyklą buvo įgyvendintas. Tuometės Vidaus reikalų ir Švietimo ministerijos skyrė 27 tūkst. litų, už kuriuos buvo nupirktas sklypas su mediniu namu. Nors mokslo ir gyvenimo sąlygos nebuvo itin geros, tačiau pamokos Aklųjų institute prasidėjo.  

Šiai aklųjų kelio į mokslą pradžiai paminėti 2008 m. vasario 29 d. Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko tarptautinė konferencija "Aklųjų švietimui Lietuvoje - 80. Problemos ir perspektyvos". 

Skamba muzikinė kompozicija „Jauna senoji mokykla“Konferenciją pradėjo centro ugdytinių ir jų mokytojų parengta literatūrinė - muzikinė kompozicija "Jauna senoji mokykla". Mokiniai padeklamavo eilių, grojo ir dainavo, pasakojo apie šviesias asmenybes, rodžiusias akliesiems kelią į mokslą: Praną Daunį, Lietuvos kariuomenės savanorį, apakusį kovose už tėvynės nepriklausomybę, labai daug prisidėjusį prie Aklųjų instituto įkūrimo, lietuvių kalbai pritaikiusį brailio rašto abėcėlę, apie institute dirbusią dainininkę Beatričę Grincevičiūtę, apie čia besimokiusį poetą Antaną Jonyną, apie kitus šios ugdymo įstaigos mokinius ir mokytojus.  

Nors instituto veiklos pradžioje trūko priemonių, nebuvo programų, bibliotekos, tačiau buvo daug entuziazmo, noro dirbti, mokyti. Ir... daug muzikos. Pranas Daunys pradėjo, kiti mokytojai tęsė muzikinį vaikų lavinimą.  

Daug muzikos buvo tada, daug muzikos tarp mokyklos, pasivadinusios ugdymo centru, sienų skamba ir dabar. Kaip įrodymas, kad mokam ir galim dainuoti, skambėjo centro ugdytinių atliekami instrumentiniai ir vokaliniai kūriniai. Šalia jų balsų skambėjo ir muzikos mokytojos Redos Urnienės atliekamos dainos, arijos ir romansai.  

Sveikinimo žodį taria ICEVI-Europe prezidentas H.VelingasMokslinę tarptautinės konferencijos dalį pradėjo ugdymo centro direktorė Janina Stuopelienė, pristačiusi ICEVI-Europe prezidentą Hansą Velingą, kuris pasveikino su garbingu jubiliejumi ir palinkėjo sėkmės tolesniame darbe. 

Mokslinius pranešimus apie vaikų aklumo prevenciją, aklųjų ir silpnaregių vaikų intelektinių gebėjimų įvertinimą, fizinį aktyvumą, integracijos į informacinę visuomenę problemas, technologijų panaudojimą mokant ir mokantis anglų kalbos, mokymosi proceso kūrimą panaudojant vaizdo ir žodžio sąveiką, apie neregio paveikslą, kaip visuomenės nuostatų į akluosius išraišką, vaizduojamajame mene skaitė gydytojas oftalmologas Arvydas Gelžinis, Vilniaus universiteto doktorantė Ingrida Gabrialavičiūtė, Lietuvos kūno kultūros akademijos dėstytoja dr. Vilma Juodžbalienė, Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Vida Česnuitytė, Vytauto Didžiojo universiteto Užsienio kalbų centro dėstytoja Dalia Zamuiskaitė, informacinių technologijų mokytoja Lina Vitkuvienė, dr. Asta Lapėnienė, prof. hab.dr. Vytautas Gudonis. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]