NEREGYS IR VISUOMENĖ

Andrius VAINORAS

NEPRAMIEGOKITE, DU PROCENTAI!


Dirbantys mūsų organizacijos nariai, regionų centrų, filialų vadovai, reikia manyti, žino, kad gyventojų pajamų mokesčio dalį (2 proc.) galima skirti paramai. Vieni tokią paramą gali suteikti, kiti - ją gauti. Daugelis dirbančių LASS narių, organizacijos padalinių vadovų tokia galimybe praėjusiais metais jau pasinaudojo, todėl ši paramos skyrimo ar gavimo forma jiems nėra kokia nors staigmena. Reikia tik nepramiegoti ir nepražiopsoti! Esama nedidelių pasikeitimų, apie juos taip pat derėtų žinoti. Svarbiausia naujovė - susijusi su paramos prašymų skirti du procentus pristatymu. Priešingai nei pernai, prašymų nebus galima pristatyti centralizuotai, pavyzdžiui, surinkti kokiame nors vakarėlyje ar kitame renginyje ir nuvežti į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) teritorinį skyrių. Tiesa, pačioje VMI pateikiamoje informacijoje apie tai tiesiogiai nekalbama: akcentuojama tai, kas galima, o ne tai, kas negalima. Antra vertus, neslepiama, kad siekiama išvengti vadinamo "reketavimo", kada paramos - darželiai, mokyklos ar kitos įstaigos - prašydavo pernelyg primygtinai: beveik centralizuotai įstaigos vadovas išdalindavo paramos skyrimo lapus ir taip pat centralizuotai juos surinkdavo. 

Taigi šiais metais paramą skirti galima trimis būdais: pirma - prašymą gyventojas gali pateikti elektroniniu būdu, antra - tiesiogiai įteikti VMI darbuotojui, trečia - atsiųsti paštu. Prašymą skirti paramą žmogus turi pateikti pats arba per savo darbdavį, jeigu šis sutinka. Tokiu atveju prašymą reikia įdėti į voką, užklijuoti ir pasirašyti ant voko užklijos linijos taip, kad voko nebūtų įmanoma atplėšti nepažeidus parašo vientisumo. 

Primename keletą kitų su paramos skyrimu ir gavimu susijusių dalykų. Galutinis prašymo pateikimo terminas - gegužės 1 d. Prašymo blankus nemokamai išduoda apskričių VMI ir jų teritoriniai skyriai. VMI interneto svetainėje www.vmi.lt skelbiama prašymo FR0512 forma, skirta prašymą pildyti kompiuteriniu būdu. Prašyme gyventojas turi nurodyti savo vardą, pavardę, asmens kodą, nuolatinę gyvenamąją vietą (adresą) ir tokius duomenis apie paramos gavėją: paramos gavėjo pavadinimą, buveinės adresą, teisės aktų nustatyta tvarka suteiktą juridinio asmens identifikacinį kodą; ataskaitinį mokestinį laikotarpį (pavyzdžiui, 2007 m.) ir paramos gavėjui prašomą pervesti pajamų mokesčio dalį procentais (iki 2 proc.). Prašymai, kuriuose įrašyti ne visi privalomi duomenys, nenagrinėjami ir apie tai informuojamas prašymą pateikęs gyventojas. Pastarasis turi teisę pateikti patikslintą (naujai visiškai užpildytą) prašymą, tačiau tai jis turi padaryti ne vėliau kaip iki 2008 m. liepos 2 d. Prašyme galima nurodyti ne vieną paramos gavėją. Svarbu, kad paramai skiriama suma nebūtų mažesnė nei 10 Lt ir neviršytų dviejų procentų. Paramą mokesčių administratorius turi pervesti ne vėliau kaip iki lapkričio 15 d. Jei prašymai dėl paramos bus teisingai pateikti elektroniniu būdu, paramos gavėjai lėšų sulauks greičiau.  

Vadovaudamiesi oficialia Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija, priminėme tik svarbesnius paramos skyrimo ir jos gavimo dalykus. Net labiausiai norėdami negalime numatyti ir aptarti visų paramos rinkimo metu iškilsiančių klausimų ir pateikti konkrečių atsakymų ar receptų. Kaip visada reikalingas išradingumas, kūrybingumas: pavyzdžiui, prašymų VMI negalima pristatyti centralizuotai, bet niekas nedraudžia paramos prašyti žmonių, atėjusių į organizacijos vakarą, šventę ar tiesiog pobūvį. Niekas nedraudžia jiems išdalinti paramos lapus ir agituoti juos užpildyti. Nepamirškite: didesnį pasitikėjimą paramos davėjams kelia organizacijos, kurios atsiskaito ar bent jau viešai papasakoja, kaip ir kur gautą paramą panaudojo. Todėl neslėpkite po devyniais užraktais, ką gera už gautą paramą nuveikėte ar ketinate nuveikti, - pasakokite, kalbėkite, bendraukite! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]