GYVENIMO AKTUALIJOS

 

GERINAMA PRIEMONIŲ ĮSIGIJIMO TVARKA


Vasario pradžioje Lietuvos spaudoje pasirodė straipsnių (juos persispausdino ir didieji interneto dienraščiai) apie biurokratinius sunkumus akluosius aprūpinant techninėmis pagalbos priemonėmis. Neigiamų vertinimų sulaukė pati aprūpinimo techninėmis priemonėmis tvarka. Žmonės piktinosi, kad turi įrodinėti tai, kas kiekvienam bent šiek tiek galvojančiam žmogui ir taip aišku. "Kam dar, be aklo žmogaus, gali prireikti brailio rašomosios mašinėlės? - klausė šiaulietė Virginija Gintilaitė. - Kodėl, norėdama gauti mašinėlę, turiu vykti į Kauną, į mokyklą, kurią baigiau prieš keliasdešimt metų, ir prašyti, kad ten išduotų pažymą, jog moku brailio raštą?" 

Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro pirmininkas Aloyzas Vilimas dienraščio "Sekundė" žurnalistei sakė, jog visą juodą darbą nukreipiant žmogų į techninės pagalbos neįgaliesiems centrą (padedant gauti reikalingas pažymas ir pan.) dažniausiai tenka atlikti pačiam regionų aklųjų centrui.  

Vasario 13 d. "Elta" išplatino informaciją, kad Lietuvoje techninėmis pagalbos priemonėmis neįgalieji bus aprūpinami paprastesne tvarka. Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui prie šios ministerijos iki šių metų gegužės 1 dienos supaprastinti procedūras, pakeisti teisinį reglamentavimą ir visiškai įgyvendinti "vieno langelio" principą. Premjero potvarkiu sudaryta darbo grupė "vieno langelio" principo įgyvendinimui analizuoti, kuriai vadovauja ministro pirmininko patarėjas Visvaldas Račkauskas. Susirinkusi į pirmąjį posėdį, darbo grupė konstatavo, kad, aprūpinant neįgaliuosius techninėmis pagalbos priemonėmis, "vieno langelio" principas įgyvendinamas nevisiškai - žmogus yra priverstas ieškoti dokumentų, kuriuos galėtų gauti pati įstaiga.  

Tiflopriemonės

Tuo pat metu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga rengia alternatyvią aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis tvarką. Jau dabar aišku, kad į techninių pagalbos priemonių katalogą bus siūloma įtraukti priemones, sukurtas pagal naujausias informacines technologijas, taip pat pagalbines programas, tokias kaip "Jaws" ir pan. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]