NEREGYS IR VISUOMENĖ

 

PALENGVINIMAS AR NAUJAS GALVOS SKAUSMAS?


Sausio viduryje prekybos tinklas "Iki" pranešė, kad savo parduotuvėse greitai pradės diegti elektronines savitarnos kasas. Tai reiškia, kad žmogų, parduotuvėje atėjusį prie kasos susimokėti, aptarnaus ne toks pat gyvas žmogus, bet elektronika. Tiksliau pasakius, jo apskritai niekas neaptarnaus - visas operacijas reikės atlikti pačiam. O ką reiškia atlikti pačiam - pirmiausia, matyti ekraną ar ekranus, sugebėti perskaityti juose rodomą informaciją. Akivaizdu, kad regėjimo negalią turintiems žmonėms, ypač visiškai nematantiems, iškils papildomų, gal net neįveikiamų problemų. Todėl sunerimti ar bent jau neprarasti budrumo tikrai yra dėl ko. Antra vertus, žvėris dažnai piešiamas baisesnis, negu yra iš tikrųjų. Padėti susipažinti su šiuo elektroniniu "žvėrimi" ir kartu atsakyti į keletą redakcijos klausimų sutiko "Iki" prekybos tinklo komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila.  

- Respublikinėje spaudoje jau buvo rašyta, kad įdiegsite šimtą elektroninių kasų - kur ir kaip jos bus diegiamos? 

- Elektroninės savitarnos kasos bus pradėtos diegti "Iki" tinklo parduotuvėse, bet ne visose. Priklausys nuo situacijos: parduotuvės dydžio, pirkėjų gausos. Svarbiausia priežastis, kodėl prireikė tokių kasų, - optimizuoti pirkėjų srautus. Tie pirkėjai, kurie įpratę susimokėti tradicinėse kasose, tai galės daryti ir toliau. Elektroninėmis kasomis naudosis tam tikros pirkėjų grupės: žmonės, perkantys mažai prekių, apsipirkę ir pamiršę dar ką nors nusipirkti, naujovėms imlus jaunimas. Pagaliau žmonės, nemėgstantys bendrauti arba mėgstantys viską nuo pradžios iki pabaigos daryti patys.  

- Kiek galima suprasti iš spaudoje jau pasirodžiusių straipsnių šia tema, elektroninės kasos šimtu procentų nepakeis įprastų kasų? Ko galime tikėtis ateityje, po kelerių metų?  

- Elektroninės savitarnos kasos veiks kaip alternatyva įprastoms - žmonės galės rinktis, kokioje kasoje susimokėti. Kalbėti apie tai, kad elektroninės kasos pakeis įprastas ar daryti kokias nors išvadas, - per anksti ir per drąsu. Pasaulyje visiškos savitarnos parduotuvių esama, tačiau nedaug, jas yra įdiegę tik keletas prekybos tinklų. Lietuvoje reikia pasižiūrėti, kaip ši naujovė prigis, tada galėsime kalbėti apie ateitį. Kurį laiką tikrai veiks ir tradicinės, ir elektroninės kasos.  

- Papasakokite, kaip veiks elektroninės kasos? 

- Žmonės, kūrę elektronines kasas, stengėsi jas padaryti kuo paprastesnes ir kad kuo rečiau reikėtų įsikišti parduotuvės darbuotojui ar konsultantui. Tačiau, be abejo, be konsultantų neapsieisime ir jie tikrai bus. Pats procesas maždaug toks: pirkėjas išsirenka prekių krepšelį, prekes prie kasos nusiskenuoja, jeigu reikia, pasisveria - šitaip užbaigia čekio formavimą. Tada pasirenka atsiskaitymo už prekes būdą - grynaisiais pinigais, banko, lojalumo kortele - ir atsiskaito. Jeigu kurioje nors šio proceso grandyje iškils sunkumų, prie savitarnos kasų budės konsultantas ir visada bus galima kreiptis pagalbos.  

- Ar konsultantas bus prie kiekvienos kasos, ar reikės jį kviestis?  

- Kviesti bus galima bet kada. Prie kiekvienos kasos, aiškiai matomoje vietoje, bus kvietimo mygtukas. Šiaip jau konsultantai prie kasų budės nuolat: planuojame, kad vienas konsultantas aptarnaus keturias kasas.  

- Ar tai reiškia, kad ten, kur elektronines kasas diegsite, jų bus ne mažiau nei keturios?  

- Daugeliu atvejų, matyt, taip ir bus. Paprastai viena elektroninė kasa pakeičia dvi įprastines. Tokia yra pasaulio praktika, ir nemanau, kad čia reikėtų išradinėti dviratį.  

- Pabaigoje klausimas šiek tiek iš kitos srities. "Iki" prekybos tinklas yra įsteigęs specialią lojalumo kortelę, kurią gali įsigyti taip pat ir neįgalieji, - papasakokite apie ją daugiau.  

- Kortelė vadinasi "Iki premija senjorams". Pavadinimas gal nevisiškai apibūdina tuos žmones, kurie šia kortele gali naudotis, - tai ne tik pensininkai, bet ir žmonės su negalia. Ši kortelė - tam tikras socialinis projektas, skirtas pirkėjams, turintiems mažesnes pajamas. Turint šią kortelę, visoms "Iki" prekėms taikomos 3 proc. nuolaidos. Taip pat būna įvairių kitokių nuolaidų, savaitgalio išpardavimų ir pan. Tam tikroms prekių grupėms gali būti nuolaidos iki 25 - 35 proc. Įsigyti kortelę galima kiekvienoje "Iki" arba "Ikiuko" parduotuvėje. Su savimi reikia turėti pensininko arba neįgaliojo pažymėjimą.  

Kalbėjosi Andrius VAINORAS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]