IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

PAEŽERĖS VAIZDELIŲ MEISTRAS


Sausio 16 dieną vilniečiui Lionginui Ragėnui sukanka 75 metai. Tai aktyvus LASS veikėjas ir spaudos darbuotojas, kūrybingas literatas. Jis yra pirmasis Lietuvos neregys žurnalistas profesionalas, turintis aukštąjį universitetinį žurnalisto išsilavinimą. Daug prisidėjo prie LASS mėnesinio žurnalo kūrimo ir tobulinimo. Tikriausiai ne visi šio žurnalo skaitytojai žino, kad leidinio pavadinimo autorius yra būtent L. Ragėnas. Tai jis 1958 m. pabaigoje naujai gimstantį leidinį pasiūlė pavadinti "Mūsų žodis". Tad penkiasdešimtuosius metus leidžiamo žurnalo tikruoju krikštatėviu drąsiai galime vadinti Lionginą Ragėną. Džiugu, kad ir iki šių dienų jis yra kūrybingas ir džiugina skaitytojus naujais nuoširdžiais ir meniškais apsakymais. L. Ragėnas yra aktyvus žurnalistas ir tiflologinės literatūros vertėjas. Vienas ir su bendraautoriais yra išvertęs daugiau kaip 10 tokio pobūdžio knygų. 

L. Ragėnas gimė 1933 metais Aviliuose (Zarasų raj,). Mokėsi Avilių septynmetėje mokykloje. Buvo geras ir aktyvus moksleivis, mėgo sportuoti. Po praūžusio Antrojo pasaulinio karo buvo likę daug sprogmenų, neretai užsilikę įvairūs sprogmenys atnešdavo daug skausmo, nelaimių ir netekčių. Nukentėjo ir septyniolikmetis L. Ragėnas: 1950 m. rugpjūčio 5 d. buvo netikėtai sprogmens sužeistas ir neteko regėjimo. Sugijus žaizdoms, susitaikęs su likimu po metų atvyko mokytis į Kauno aklųjų mokyklą. Mokslas sekėsi gerai. Išmoko brailio raštą, aktyviai dalyvavo mokyklos gyvenime. 1955 m. baigė šią mokyklą. Siekdamas mokslo žinių, jau tų pačių metų rugsėjo mėnesį pradėjo studijuoti žurnalistiką Vilniaus universitete. Domėjosi ir aklųjų bendruomenės gyvenimu, dalyvavo tuometinės Lietuvos aklųjų draugijos veikloje, rašė straipsnius apie akluosius ir jų gyvenimą. 1960 m. vasarą baigė studijas ir tapo diplomuotu žurnalistu. LAD vadovai, pastebėję gabų ir energingą žmogų, jau 1960 m. rugpjūčio 1 d. jam patikėjo žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiojo redaktoriaus pareigas. Ragėno vadovaujamas žurnalas įgijo savo veidą. Atsirado nuolatinės rubrikos, buvo rašoma apie aklųjų įmonių veiklą, neregių kultūrinį gyvenimą, apie aklųjų gyvenimą užsienyje ir kt. Po trejų metų L. Ragėnas perėjo dirbti redaktoriumi į ką tik įsteigtą LAD leidyklą. 1966-1973 metais jis buvo šios leidyklos direktorius-vyriausiasis redaktorius. 1976-1984 jam vėl buvo patikėtos atsakingos pareigos; jis buvo LAD garso įrašų namų direktorius-vyriausiasis redaktorius. Vėlesni darbai taip pat susiję su leidyba LAD leidykloje "Versmė" ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Nuo 2001 metų pradžios L. Ragėnas išėjo į pensiją.  

Ypatingą vietą L. Ragėno gyvenime užima kūrybinis leidybinis darbas. Pirmuosius literatūrinius bandymus pradėjo dar mokydamasis Avilių septynmetėje mokykloje - spausdino žinutes rajoninėje periodinėje spaudoje. Apsakymus ir vaizdelius pradėjo rašyti mokydamasis Kauno aklųjų mokykloje. Pirmasis apsakymas "Paskandintas spiningas" buvo išspausdintas žurnale "Žvaigždutė" (1954 m., Nr. 10). Vėlesni apsakymai, kurių yra kelios dešimtys, spausdinti žurnale "Mūsų žodis", neregių literatų kūrybos almanachuose "Vaivorykštė" ir "Žodžio spalvos". Jo kūryba žavėjosi ir kitų respublikinių žurnalų skaitytojai. 2002 metais L. Ragėnas - neregių literatų konkurso laureatas, tais pačiais metais pasirodė jo pirmoji apsakymų knyga "Paežerės vaizdeliai". Autorius yra ištikimas savo tradicijai ir toliau kuria meniškus apsakymus (ciklas "Paežerės vaizdeliai"), jų yra tiek, kad jau užtektų ir antrai knygai išleisti, to nuoširdžiai mes ir linkime. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Vasario 7 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1938-2005) Arvo Kunder, muzikos mylėtojas, bajanistas. 

Vasario 27 d. sukanka 80 metų, kai pradėjo veikti (1928) pirmoji Lietuvoje aklųjų švietimo įstaiga - Kauno aklųjų institutas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]