NAUJI LEIDINIAI

Andrius VAINORAS

KAIP MUZIKA, KAIP MUZIKA IŠ TOS NAKTIES


Juozapas Kairys"...Ir lūpos, ir šnabždėjimas aistringas, ir apsvaigimas trumpas tarsi žaibas, kaip muzika, kaip muzika iš tos nakties."  

Iš šito aistringo šnabždėjimo ir trumpo apsvaigimo vėliau gimsta poezija, dainos. Dainos, svaiginančios lyg gero vyno taurė ar prisiminimas apie pirmąją meilę. Tokių dainų neįmanoma klausytis ramiai, rafinuotai, atsiribojus nuo pašalinių emocijų, iš tam tikros estetinės distancijos. Dainininko Vlado Bagdono atliekama, kompozitoriaus Juozapo Kairio tango ritmu sukurta "Iš tos nakties" (žodžiai J. Macevičiaus) - viena iš tokių dainų. Kartą išgirdęs jau nepamirši ir nesumaišysi su jokia kita. Dera viskas: žodžiai, muzika, dainininko balsas, intonacijos. Be abejo, koks nors pūdą druskos iš savo amato suvalgęs muzikos kritikas gal ir ne visiškai sutiktų su tokia nuomone, bet, kaip sakė vienas iš graikų rašytojo Niko Kazandzakio knygos "Graikas Zorba" veikėjų, vanduo skirtas ne tam, kad į jį žiūrėtume pro mikroskopą, o tam, kad jį gertume... "Iš tos nakties" reikia gerti, o ne vien klausytis. Netikite - pasiimkite dainininko V. Bagdono kompaktinę plokštelę ir patys įsitikinsite!  

2007-ieji ėjo į pabaigą, kai Lietuvos aklųjų bibliotekoje dar kartą nuskambėjo ir "Iš tos nakties", ir daugelis kitų J. Kairio sukurtų dainų. Vieną apsiniaukusią praėjusių metų popietę anaiptol neapsiniaukę ir neapniukę į biblioteką rinkosi muzikantai, dainininkai, muzikos atlikėjai ir jos klausytojai. Atvyko net du garbingi profesoriai - Antanas Jozėnas ir Algimantas Lopas. Tą popietę LAB buvo pristatytos dvi naujos J. Kairio natų knygos: "Pragydo paukštelis" (dainos vaikams) ir "Iš tos nakties". "Pragydusiame paukštelyje" - 14 dainų vaikams, sukurtų pagal poetų Anzelmo Matučio, Jono Lapašinsko, Martyno Vainilaičio, kitų vaikams rašiusių autorių tekstus. Leidinyje "Iš tos nakties" - dainos solistams, vokaliniams ansambliams, chorams. Dainos skirtos suaugusiems, todėl jose daugiau ne tik meilės, bet ir praradimo, melancholijos, net rezignacijos. Nemažas pluoštas dainų - pagal neregių autorių žodžius.  

Tą popietę J. Kairio dainas atliko dainininkai Aušra Liutkutė, Jūratė Vizbaraitė, Vladas Bagdonas, dvi "Choro Vilnius" artistės - Danguolė Butkuvienė ir Nijolė Gentvilienė. A. Liutkutė ir J. Vizbaraitė yra pirmojo Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkurso laureatės. Skambėjo ir dar vienos šio konkurso laureatės Onos Matusevičiūtės balso įrašas. Kompozitorių sveikino bičiuliai, muzikos žinovai ir paprasti jos klausytojai. Negalima sakyti, kad tie sveikinimai buvo tik labai sklandūs ir labai saldūs. Iš profesorių A. Lopo ir A. Jozėno maestro J. Kairys ne tik pagiriamųjų žodžių, bet ir šiek tiek kritikos sulaukė. Panašiai kaip geroje pirtyje beržinėmis vantomis per šonus: kad kraujo apytaka geresnė būtų, kad vienoje vietoje pernelyg ilgai neužsisėdėtų ir ant laurų neužmigtų! 

Su šiomis dviem knygomis J. Kairys yra išleidęs jau penkias natų knygas. Popietės kaltininkas šiek tiek juokaudamas prisipažino, kad jo knygos dažniausiai išeinančios įvairių sukakčių metais. Tiesa, apvali sukaktis J. Kairio dar tik laukia 2008-aisiais. Intrigos dėlei jos kol kas neatskleisime: tepasakysime, kad tai subrendusio ir patyrusio diplomato amžius. Dar toks amžius, kai kūryboje harmoningai susijungia jaunystės aistra ir gyvenimo išmintis. Bet apie tai, reikia manyti, progų pakalbėti dar atsiras. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]