TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

DAUGĖS KOMPENSACIJŲ GAVĖJŲ


Nuo 2008 m. sausio 1 d., vadovaujantis LR Valstybinių šalpos išmokų įstatymo (skelbta 2005 m. birželio 17 d. laikraštyje "Valstybės žinios" Nr. 71, publikacijos Nr. 2556) 11 str. 4 d. ir 14 str. 4 d. daugės priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinių kompensacijų gavėjų. 0,5 valstybinio socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio (šiuo metu 133 Lt) šios išmokos bus pradėtos mokėti iki tol jų negavusiems senatvės amžių sukakusiems neįgaliesiems, gaunantiems valstybinio socialinio draudimo I grupės invalidumo pensijas, kurie neįgaliaisiais buvo pripažinti vyresni nei 24 m. amžiaus. 

Šios išmokos bus pradėtos mokėti ir tiems senatvės amžių sukakusiems neįgaliesiems, kuriems kartu su jų gaunamomis valstybinio socialinio draudimo senatvės pensijomis valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniai skyriai mokėjo 0,5 valstybinio socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio priedą specialiajam nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikiui tenkinti. Pastarasis priedas nuo 2008 m. sausio 1 d. nebus mokamas. Šis priedas buvo mokamas tiems senatvės pensijos amžių sukakusiems neįgaliesiems, kurie iki 2005 m. liepos 1 d. tik tam tikram terminui buvo pripažinti I grupės invalidais. Pasibaigus šiam terminui jiems vietoj socialinio draudimo I grupės invalidumo pensijos skiriama senatvės pensija, o kadangi ši pensija mažesnė, kad jų socialinis aprūpinimas nesumažėtų, su ja ir buvo skiriamas aptariamasis priedas. Taigi realiai išmokos padidės tik senatvės pensinį amžių sukakusiems neįgaliesiems, kurie gauna socialinio draudimo I grupės pensijas, o neįgaliesiems, kurie gauna senatvės pensijas ir aptartąjį priedą, išmokos nepadidės, tiesiog šis priedas bus pakeistas Priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinėmis kompensacijomis. 

Būtina žinoti ir tai, kad priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos bus skiriamos tik tiems anksčiau aptartus požymius atitinkantiems neįgaliesiems, kuriems bus nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis. Šį poreikį senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims nustato asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurių asmuo yra prisirašęs, gydytojų konsultacinė komisija (sutrumpintai - GKK). Tačiau kreiptis asmuo turi ne tiesiai į minėtąsias GKK, o į savo šeimos ar bendrosios praktikos gydytoją, kuris po kreipimosi ne vėliau kaip per tris darbo dienas turi pateikti GKK asmens sveikatos istoriją ir išvadą dėl specialaus nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikio nustatymo. Gavusi išvardintus dokumentus GKK per 5 darbo dienas patikrina asmenį gydančio gydytojo pateiktos išvados tikslingumą ir pagrįstumą bei priima sprendimą dėl šio poreikio nustatymo. Priėmus teigiamą sprendimą išrašoma ir asmeniui išduodama speciali pažyma, vadinama forma SPP-2. Turint šią pažymą, jau galima kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės apsaugos skyrių, kuris skirs ir mokės aptartąją išmoką. 

Išsamiau apie specialiojo nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikio nustatymo tvarką galima pasiskaityti 2005 m. gegužės 4 d. socialinės apsaugos ir darbo ministrės bei sveikatos apsaugos ministro bendrame įsakyme Nr. A1-120/V-3 "Dėl specialiųjų nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros (pagalbos), lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos ir transporto išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo kriterijų sąrašo, tvarkos aprašo ir pažymų formų patvirtinimo" (skelbta 2005 m. gegužės 12 d. laikraštyje "Valstybės žinios" Nr. 60 publikacijos Nr. 2130). 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]