RENGINIAI

Juozas DAUNARAVIČIUS

MOBILIAUSIO NEREGIO KONKURSAS


Konkurso dalyviai2007 m. spalio 15 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė baltosios lazdelės diena, kuri skirta neregių problemoms aptarti. Šią dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras (LASUC), kuriame mokosi 130 aklų ir silpnaregių mokinių iš visos Lietuvos, organizavo įvairius renginius, kurių tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į aklųjų poreikius. 

Pritardami Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pasirinktai temai "Neregys ir vietos bendruomenė", spalio 15 d. organizavome mobiliausio nematančio mokinio konkursą, kuriame septyniolika 5-12 klasių nematančių mokinių savarankiškai su baltosiomis lazdelėmis ėjo nustatytu maršrutu 1 km. Nuo LASUC bendrabučio mokiniai turėjo pasukti į stadiono liepų alėją, vėliau keliauti S. Stanevičiaus gatvės ėjimo takais iki "Norfos" parduotuvės, nuo jos ateiti iki LASUC ūkinio pastato. Kiekvienas dalyvis kas tris minutes į trasą išeidavo vienas. 

Pirmiausia mokiniams buvo pagamintas smulkus ėjimo planas, o šiam konkursui neregiai ruošėsi labai skirtingai: vieni maršrutą nuėjo su mokytoju ar auklėtoju, kitiems padėjo klasės draugai, tačiau kiekvienas iš jų stengėsi kuo tiksliau įsiminti maršruto atkarpas, pagrindinius orientyrus ar kliūtis.  

Įvertinti kiekvieno nematančio mokinio sugebėjimus nėra lengva, kadangi čia turėjo įtakos amžius, savarankiškumo lygis, turima patirtis, netgi drąsa ir užsispyrimas. Savas "šunybes" iškrėtė gausiai savaitgalį lijęs lietus, nes prie 94 namo, ėjimo tako žemesnėje vietoje, telkšojo nedidelė vandens bala ir ją aptikti daugeliui nebuvo lengva. Prie "Norfos" parduotuvės laukė dar ir kliūčių ruožas - mat už parduotuvės, šalia žolės, darbuotojai palieka savo lengvuosius automobilius ir pro netvarkingai sustatytas mašinas reikėjo kažkaip praeiti. Aišku, galima buvo paskambinti ar perspėti, kad vykstant konkursui automobiliai būtų patraukti, tačiau ar realu kažkam paskambinti dėl ne vietoje stovinčio automobilio? Ir paskutinė kliūtis - tai statokas kalnelis prie ūkinio pastato, čia kiekvienas mokinys turėjo išlaikyti pusiausvyrą, apeiti augantį medį ir nenugarmėti atgal. 

Konkurso nugalėtojai - aštuntokai Janušas Kazakievič, Jarekas Sankovskis, dešimtokas Vytas Piškinas ir dvyliktokė Laura Stadalninkaitė.  

Visą konkursą filmavo LRT operatorius ir 2007 m. spalio mėn. 16 dieną 7. 20 val. per "Labą rytą" buvo parodytas išsamus reportažas. Patirtus neregių įspūdžius galite sužinoti įėję į LRT svetainę ir suradę 2007 m. spalio 16 dienos "Labo ryto" laidą. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]