TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NAUDINGOS SMULKMENOS


Kasdienėje buityje neišvengiamos traumos ir maži ar didesni nesklandumai lydi nuolat. Tad geriau planuoti darbus saugant save ir patogiai tvarkantis buityje. 

Ruošdami maistą, naudokitės geriau ne puodkėlėmis, o virtuvinėmis pirštinėmis. Jos daug patogesnės ir saugesnės traukiant iš orkaitės įkaitusią skardą su kepsniu ar nukeliant verdančio puodo dangtį. Tada tikrai nenusideginsite ir nenusiplikysite rankų. O puodkėlė apsaugo tik nuo karšto dangčio paviršiaus, bet ne nuo garų ar prisilietimo prie karštos orkaitės sienelių. 

Visus valymo darbus virtuvėje atlikite su guminėmis pirštinėmis - jų dabar galima įsigyti beveik visuose prekybos centruose. Apsaugosite rankas ne tik nuo alergiškų valiklių, bet ir nuo nemalonaus pojūčio, kai peršti mažas žaizdeles, kurių net nepastebėjot, kol nesušlapinot rankų (pvz., atsilupusi odelė prie nago). Esant nors menkam įdrėskimui, nuo buityje esančių nešvarumų tuoj pat pažeista vieta gali parausti ir užsikrėsti. Be to, bus lengviau prižiūrėti rankas. 

Kad lengviau būtų išvalyti mikrobangų krosnelės vidų, ten įdėkite nedidelį indelį su vandeniu ir įjunkite 5-6 min. Kai krosnelė išsijungs, dar palaukite tiek pat minučių, išvalykite drėgna šluoste ar kempinėle. 

Paukštienos nepjaustykite peiliu, o karpykite tik paukštienai karpyti skirtomis žirklėmis - taip nesusižeisite ir lengviau susidorosite.  

Žuvį irgi karpykite tam skirtomis žirklėmis. Jomis labai patogu ir saugu nukirpti pelekus, uodegą ar kaulus. Žuviai karpyti žirklės panašios į žirkles paukštienai, tik trumpesniais ašmenimis. Žuviai skusti taip pat naudokite specialų įrankį - mažiau pritaškysite žvynelių ir nesusižeisite. Susižeidus dorojant žuvį, žaizdos gyja lėčiau ir dažnai labiau skauda. 

Bulves skuskite bulvių skutikliu. Jų yra pirkti pritaikytų ir kairiarankiams (ašmenys iš abiejų pusių). Verta pabandyti. 

Virtoms daržovėms pjaustyti nusipirkite specialų apvalų metalinį tinklelį, jų taip pat yra pirkti didžiuosiuose prekybos tinkluose, virtuvinių įrankių skyriuje. Juo labai patogu pjaustyti virtas bulves, morkas, kiaušinius. Labai paprasta, daug greičiau ir saugu. Tereikia uždėti tinklelį ant virtos nuluptos daržovės, truputį paspausti ir pasukti į kurią nors pusę. Atsipjauna dalis daržovės, tada vėl lengvai paspaudžiat ir pasukat. Taip ir darot, kol susmulkinat viską. Įpratus daržovė ar kiaušinis susipjausto gražiais, nedideliais vienodais kubeliais. 

Nemaišykite sriubos ir nevartykite keptuvėje peiliu - nuo karšto vandens labai greitai atšimpa peilio ašmenys. 

Sviestą tepkite tik tam skirtu peiliu. Jis yra bukas, trumpa geležtis ir visai neaštrus. 

Kepamai mėsai, maltiniams ar varškėčiams vartyti karštoje keptuvėje nusipirkite virtuvines žnyples. Geriau, kad jos būtų medinės: nebraižys keptuvės paviršiaus. Vartant su žnyplėmis, patogu suimti ir apversti (vieną žnyplių pusę pakišat po maltinuku, kita puse suspaudžiat iš viršaus ir apverčiat) ypač stambius kepsnius, be to, lieka laisva ranka keptuvei prilaikyti. 

Pildami į puodelį arbatą ar kavą, po puodeliu padėkite lėkštutę. Jei kartais prapilsite pro šalį ar pripilsite per daug, skystis išsilies ne ant stalo, o nutekės į lėkštutę. Saugu, jei pilate karštą gėrimą. 

Visuomet saugu ir patogu, kai virtuvėje viskas turi savo vietą ir sudėta tam tikra tvarka. Lėkštes virtuvinėje spintelėje ar džiovykloje virš kriauklės sudėkite pagal jų dydį ir paskirtį. Dideli dubenys nuo didžiausio iki mažiausio patogiausia bus sudėti spintelėje, pastovioje vietoje, lėkštes irgi sudėkite pagal dydį ir paskirtį, nereikės, kiekvieną kartą prireikus, traukti visko iš eilės. Nenugrius ir sudėtas lėkščių "bokštas". Tereikia tam skirti truputį laiko ir pastangos atsipirks. 

Po valgio ruošos stalą, kad ir šlapią, geriau valyti gerai nugręžta drėgna šluoste. Ji geriau sugers balutes nuo stalo, kurių mes nepastebėsime. Sausa šluostė ne taip greit sugeria skystį ir stalas gali likti vietomis šlapias ar nevisiškai nuvalytas. Be to, sausa šluostė gali greičiau nubraukti vandenį nuo stalo, o ne sugerti. 

Virtuvėje naudokite vienkartinius popierinius rankšluosčius medinėms lentelėms ar mediniam stalui pašluostyti, nušluostę iš karto išmeskite. Tai praktiška, patogu ir higieniška - juk šluostes mes turime nuolat skalbti, kad jos būtų labai švarios, o nedideliam paviršiui nuvalyti užteks popierinio rankšluosčio. 

Kad virtuvėje visą laiką būtų malonus ir gaivus kvapas, vasarą prisirinkite prieskonių ir vaistažolių: krapų, laukinių mėtų, šalavijų, ramunėlių ir kitų žolynų, suriškite juos spalvotomis juostelėmis nedidelėmis šluotelėmis ir pakabinkite kur nors ant lentynos krašto. Džiūdamos jos skleis malonų kvapą, o jūs žiemai pasiruošite vaistažolių ir prieskonių. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]