NAUDINGA ŽINOTI

Martynas VIDUGIRIS

UNIVERSALI IR KIEKVIENAM PRIEINAMA


"Tavęs nėra internete, tavęs nėra niekur!" - skelbia jau beveik sparnuotu tapęs posakis. Žinoma, tai nereiškia, kad visi "sparnuoti posakiai" visais atvejais būna absoliučiai teisingi ir nediskutuotini. Esama daugybės žmonių, apie kuriuos internete nerasime nė žodžio, tačiau nuo to jų, kaip žmonių, vertė nesumažėja. Vis dėlto kiekvienas, bent pusdienį kitą panaršęs po pasaulinį "voratinklį", sutiks, kad tai labai neblogas dalykas. Beveik kaip stebuklinga pasakų lazdelė: ko panorėjai, tą ir gali gauti. Tiesa, tik virtualiai, bet tai jau kiek kita kalba.  

Ką galime internete rasti apie neįgalumą ir neįgaliuosius? Pirmiausia aptinkame tai, kad visos didžiosios, taip pat jau ir didelė dalis mažesniųjų organizacijų, turi savo svetaines, pasakojančias apie organizacijos veiklą, supažindinančias su jos pasiekimais, tikslais. Didelę ir išsamią interneto svetainę turi Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (www.lirt.lt). O štai šią vasarą pristatyta dar viena neįgaliesiems skirta lietuviška interneto svetainė - www.unriis.lt. Raidžių santrumpa iššifruojama taip: "Universalioji neįgaliųjų reabilitacijos ir integracijos sistema". Ši "sistema", arba, kitaip sakant, elektroninė duomenų bazė, atsirado ne atsitiktinai, ne stichiškai - lydekai paliepus ar kokiam valdininkui panorėjus. Jos sukūrimas numatytas Nacionalinėje žmonių su negalia socialinės integracijos 2003 - 2012 metų programoje. Programai įpusėjus ir turime "Unriis". Ji funkcionuoja kaip interneto svetainė, todėl čia esanti informacija prieinama kiekvienam interneto vartotojui.  

Čia kaupiama informacija apie neįgaliųjų mokymo, ugdymo, reabilitacijos įstaigas, socialines paslaugas, specialiuosius poreikius, pagalbines priemones, neįgaliųjų užimtumą, kultūrinį gyvenimą, neįgaliesiems svarbius įstatymus ir pan. Kitaip sakant, šioje elektroninėje duomenų bazėje galima arba netrukus bus galima rasti informacijos apie visas neįgalių žmonių gyvenimo bei veiklos sritis. Nuo Neįgaliųjų reikalų departamento interneto svetainės www.lirt.lt ši, naujoji, skiriasi tuo, kad atspindi ne tik oficialią Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei minėto departamento veiklą, bet apima gerokai daugiau neįgaliųjų gyvenimo sričių. Matyt, nereikia nė sakyti, kad tokia universali duomenų bazė reikalinga tiek patiems neįgaliesiems, tiek jų šeimų nariams, reabilitacijos specialistams, socialiniams darbuotojams.  

www.unriis.lt suteikta galimybė prisistatyti, apie save pasakoti, formuoti savo įvaizdį pačioms neįgaliųjų organizacijoms. Kol kas, atrodo, jos šitos galimybės dar neįsisąmonino, todėl informacijos mažoka. LASS taip pat ne išimtis - vos viena kita nuoroda, vienas kitas jos vykdomas projektas. "Kova už būvį" tarp neįgaliųjų organizacijų į internetą dar nepersikėlė, tačiau galime neabejoti - persikels. Klausimas - tik kada? Na, ir galbūt dar vienas: būsime tarp pirmųjų ar tarp paskutiniųjų? www.unriis.lt galima diskutuoti jus dominančiomis temomis, užduoti klausimus ir gauti atsakymus. Na, o jeigu nenorite daryti nei viena, nei antra, tada užsukite į šią svetainę tiesiog pasižmonėti ar "pašnipinėti": kuo gyvena kitos neįgaliųjų organizacijos, kokius projektus vykdo, kokias problemas kelia ir pan. Rengiant projektus savo miesto ar rajono savivaldybei, Neįgaliųjų reikalų departamentui, tokie dalykai kai kada praverčia... 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]