VIRŠELIS

 

J. FRAPPA. GARSUSIS NEREGYS DOMAS PERIGNONAS, RAGAUJANTIS HAUTVILLERS VIENUOLYNO VYNUOGES


Parašas po iliustracija

Vyndarystė kaip profesija nėra populiari tarp neregių. Mūsų sudarytame "Tiflologijos vardų žodyne" (2001) yra minimas tik vienas šios profesijos atstovas - vokietis Josefas Gatermejeris (1758-1833). Iš dailininko Jose Frappos paveikslo sužinojome apie dar vieną vyndarį vienuolį Domą Perignoną (1658-1715). Dailininkas rusvų tonų paveiksle kuklioje vienuolyno patalpoje pavaizdavo šešis vienuolius. Visi jie vilki tamsius abitus su gobtuvais. Nuo seno šie vienuolių rūbai simbolizuoja skurdą, žemiškų gėrybių ir džiaugsmų atsisakymą, atsiskyrimą nuo pasaulio ir priklausomybę kuriai nors vienai religinei bendrijai. Šie vienuoliai greičiausiai bus augustinų vienuolyno atstovai. 

Jose Frappos paveiksle neregys vaizduojamas senyvo amžiaus, užmerktomis akimis. Jis sėdi garbingoje vietoje stalo gale ant kėdės su aukšta atrama. Prieš jį ant rausvų plytų grindų stovi pintinė su mėlynomis vynuogėmis. Neregio rankose - kekė vynuogių, iš kurios vieną jis ruošiasi ragauti. Visi vienuoliai įdėmiai žiūri į neregį ir laukia jo nuomonės. Klausimas aiškus: ar jau galima iš šių vynuogių spausti sultis vynui? Už neregio vyndario nugaros stovi jaunas vienuolis su gobtuvu ant galvos, rankose laikantis kelis krepšius su vynuogėmis, kurias, matyt, taip pat duos ragauti neregiui. 

Tradicija prie vienuolynų auginti vynuoges ir gaminti iš jų vyną, atėjusi iš ankstyvųjų viduramžių, yra gyva iki šiol. Kelionėje į Izraelį mums teko būti tokiame vienuolyne ir degustuoti puikų, vienuolių pagamintą vyną. Tada ir prisiminiau garsųjį neregį vyndarį Domą Perignoną. 

Dailininko Jose Frappos paveikslas "Garsusis neregys Domas Perignonas, ragaujantis Hautvillers vienuolyno vynuoges" nuo 1794 metų yra Moet ir Chandon namų nuosavybė.

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]