TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GRAUDU RUOŠTI - SKANU VALGYTI


Ruduo - daržovių metas. Viena labiausiai paplitusių daržovių - svogūnas. Jis yra savotiško skonio ir turi nepaprastų biologinių savybių. Dažnai mes jo kaip prieskonio vartojam nedaug, nors reikėtų daugiau. Svogūnas yra kilęs iš Pietvakarių Azijos. Iš Persijos jis atkeliavo į Egiptą ir Graikiją. Graikai jau žinojo kelias šio augalo rūšis - jie vartojo jį ir vaistams, ir maistui. Iš Romos jis pateko į kitas valstybes. 

Svogūno gydomosios savybės žinomos jau nuo Hipokrato laikų. Sąrašas ligų, kurias bandė gydyti svogūno preparatais (vartojant visą augalą, jo antpilą, nuovirą, tepalą), tikrai didžiulis. Jis buvo vartojamas pūliuojančioms žaizdoms, sergant kepenų, inkstų ligomis, nuplikus, peršalus (daug vitamino C), esant karpoms, traukuliams. Svogūnas stabdo piktybinių auglių didėjimą, mažina cholesterolio kiekį ir neleidžia susidaryti krešuliams, be to, neleidžia kauptis skysčiams audiniuose. Mokslininkai nustatė, jog svogūne yra medžiagos, kuri vartojama vaistams alergijai ir astmai gydyti. Beje, verdant ir kepant ši medžiaga nežūva. Tad jei negalite krimsti žalio svogūno, vartokite jį įvairiuose karštuose patiekaluose. Švieži svogūnai didina virškinamųjų sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą ir virškinimą, maistingų medžiagų įsisavinimą. Dėl to dažnai jais užkandžiaujama prieš valgį. 

Svogūnai praverčia ir kosmetikoje. Jų sultimis valomos veido dėmės, lyginamos raukšlės. Nesunku pasidaryti tokią kaukę: smulkiai sutarkuokite svogūną, išspauskite sultis, sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu medaus, valgomuoju šaukštu alyvuogių (tinka ir kitoks) aliejaus ir užtepkite ant veido. Po 10 min. nuvalykite drungnu, vėsiu vandeniu. 

Norint pagerinti plaukų augimą, smulkiai tarkuoto svogūno tyrelę su trupučiu medaus įtrinkime į plaukų šaknis. Galvą pridenkime polietileno plėvele ir šiltai apsiriškime. Po gero pusvalandžio galvą išplaukime (be šampūno). 

Jeigu jums įgėlė bitė, pirmoji puiki pagalba - atpjaukite svogūno galvutės griežinėlį, pridėkite (prieš tai ištraukę geluonį) prie įgeltos vietos - atslūgs skausmas ir mažiau tins. Kuo greičiau tai padarysite, tuo bus efektyviau. 

Svogūnas - visai ne prieskoninė daržovė. Mat jis patiekale gali groti pirmuoju smuiku arba bent būti lygiateisis kitų daržovių "partneris". Dabar parduotuvėse yra įvairių rūšių svogūnų: baltųjų, raudonųjų, saldžiųjų ir paprastų svogūnų įvairiausiam skoniui. Savo savybėmis jie nesiskiria, šiek tiek skiriasi skoniu: vieni labai aštrūs, kiti švelnesnio skonio, ne tokie aitrūs. Pasirinkti tikrai yra iš ko. 

Iš šios daržovės galima ruošti sriubas, salotas, užkandžius. Kad svogūnų kvapas mažiau graužtų akis, prieš pjaustydami svogūnus, šalia pasistatykite indą su šaltu vandeniu ir nuolat jame pamirkykite peilį. 

Kad būtų patogiau ir saugiau pjaustyti svogūnus, nulupusios svogūną, palikite jo "uodegėlę" - ten, kur buvo svogūno laiškai. Už jos laikant, bus patogiau pjaustyti, kai liks nedidelis gabalėlis. 

 

Žemaitiška cibulynė 

1 silkė, 80 g svogūno laiškų, pusė stiklinės pieno, 1 l virinto vandens, rūgšties, druskos, grietinės. 

Silkei nupjaunama galva, išvaloma, išplaunama, suvyniojama į foliją ar kepimo popierių, iškepama orkaitėje ar ant žarijų. Tada išimami kaulai, silkė ištrinama per sietelį ir užpilama virintu vandeniu. Sudėjus smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus, parūgštinus citrinos ar acto rūgštimi, pasūdžius, užbalinama grietine. 

Cibulynė valgoma su karštomis, virtomis su lupena bulvėmis. 

 

Prancūziška svogūnų sriuba 

0,5 kg svogūnų, 2-3 šaukštai sviesto ar margarino, 1 l mėsos sultinio, 4 riekelės baltos duonos, 3-4 šaukštai tarkuoto sūrio, druskos, pipirų. 

Svogūnus nulupti, supjaustyti žiedeliais ir pakepinti su puse kiekio sviesto. Įberti pipirų, praskiesti mėsos sultiniu, pavirti 15 min. ir pasūdyti. Duonos riekeles apkepinti svieste. Sriubą išpilstyti į karščiui atsparius dubenėlius, į kiekvieną įdėti po duonos riekelę, apibarstytą tarkuotu fermentiniu sūriu, ir pašauti į orkaitę. Kepti, kol išsilydys sūris. 

 

Varškė su svogūnais 

200 g varškės, 100 g svogūnų laiškų, 1-2 šaukštai smulkiai pjaustytų krapų, 2-3 šaukštai grietinės, 1 morka, druskos. 

Svogūnus smulkiai supjaustyti, varškę išmaišyti su grietine, suberti krapus, svogūnus, smulkiai sutarkuotą morką, pasūdyti ir išmaišyti. 

 

Tešloje kepti svogūnai 

Svogūnus supjaustyti žiedeliais, apvolioti miltais, padažyti kaip lietiniams skirtoje tešloje ir keptuvėje karštame aliejuje, įbėrus truputį cukraus, apkepti. Tinka prie subproduktų, ypač prie kepenėlių. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]