NEREGYS IR VISUOMENĖ

Augustinas ROTUNDAS

BALSINGI, DAININGI, KŪRYBINGI


Šių metų gegužės mėnuo Lietuvos aklųjų choro "Vilnius" veiklos istorijoje ypatingas: du konkursai - dvi pirmosios vietos. Tiesa, choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas profesorius Povilas Gylys šių pergalių pernelyg nesureikšmina sakydamas, kad dalyvauti konkursuose profesionaliam kolektyvui nėra svarbiausias dalykas. Tačiau čia pat priduria: "Malonu, paįvairina, papuošia kolektyvo gyvenimą". 

Choras 'Vilnius'

Abu konkursai, iš kurių "Vilnius" grįžo su nugalėtojo laurais, vyko Lenkijoje. Pirmasis - gegužės 11 - 13 d. Balstogėje, antrasis - gegužės 18 - 20 d. Krokuvoje. Balstogėje vyko tarptautinis stačiatikių religinės muzikos konkursas "Hainowka-2007". Konkurso dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: parapijiniai, mėgėjų, aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų, profesionalūs chorai. Choras "Vilnius" tarp profesionalių kolektyvų drauge su choru iš Nižnij Novgorodo užėmė pirmąją vietą. Šiek tiek juokaujant galima sakyti, kad geriausiais stačiatikių muzikos interpretatoriais tapo katalikai lietuviai.  

Krokuvoje buvo surengtas 2-asis religinės muzikos festivalis "Cantate domino". Jame buvo atliekami įvairūs Vakarų autorių sakralinės muzikos kūriniai. Choras "Vilnius" atliko privalomą Grigališkąjį choralą bei M. K. Čiurlionio, J. Sviderio, R. Thompsono kūrinius. Šiame konkurse "Vilnių" vėl lydėjo sėkmė - užimta pirmoji vieta. Konkursą globojo Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislavas Dzivišas. "Vilnius" apdovanotas specialiu jo prizu už R. Thompsono "Alelua" atlikimą. Laureatų koncertas ir apdovanojimas vyko garsiojoje Vavelio katedroje: čia ilsisi Lenkijos globėjo Šv. Stanislovo palaikai, čia Jogailaičiai buvo karūnuojami Lenkijos valdovais... Šiais metais čia skambėjo ir "Vilniaus" atliekama sakralinė muzika.  

Abiejuose konkursuose gražiai įvertintas choro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento profesoriaus Povilo Gylio darbas - profesorius apdovanotas specialiais geriausio dirigento prizais. 

"Džiaugsmingų akimirkų choro gyvenime buvo daug, - sakė ilgametis jo direktorius kompozitorius Juozapas Kairys. - Džiaugėmės, kai tuometinė Kultūros ministerija mūsų chorui pradėjo užsakinėti lietuvių autorių kūrinius, kai su mumis sutiko bendradarbiauti žymiausi Lietuvos simfoniniai orkestrai. Pirmas didelis džiaugsmas aplankė 1990 metais, kai dalyvavome tarptautiniame aklųjų profesionalių kolektyvų konkurse. Tai buvo pirmasis konkursas, kuriame laimėjome pirmą vietą. 1996 metais festivalyje "Canto nigros" Ispanijoje užimtos dvi pirmosios vietos. Nors metai bėga ir keičiasi ekonominės sąlygos, nors kiekvienais metais reikia grumtis dėl finansų, džiugu, jog šiais metais choro apdovanojimų kolekciją papildė dar dvi pirmosios vietos. Pirmajame konkurse nustebinome pademonstravę, kaip reikia atlikti J. S. Bachą ir J. Haidną, antrajame parodėme, kad galime atlikti šiuolaikinius ispanų kompozitorių kūrinius. Dabar - kad mokame ir galime atlikti religinius stačiatikių kūrinius". Choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas P. Gylys pasakojo: "Pastaruosius kelerius metus choras dirbo labai intensyviai. Palyginti su darbo tempais, buvusiais prieš 20 ar 15 metų, kokius keturis kartus intensyviau. Anksčiau per sezoną choras parengdavo vidutiniškai po vieną stambios formos kūrinį. Dabar parengiame po tris keturis. Buvo vienas sezonas, kai parengėme ir atlikome net šešis stambios formos kūrinius. Tad iš eilės laimėti du konkursai nėra atsitiktinumas. Greičiau priešingai - sistemingo, nuoseklaus darbo rezultatas." 

Choro direktorius Vladas Bagdonas: "Jau daug metų festivaliuose ar konkursuose užsienyje nedalyvavome - neleido choro finansinė padėtis. Šiais metais gavome daugiau lėšų, o be to, Lenkija - netoli, todėl nusprendėme išbandyti jėgas. Namuose būna visko: familiarumo, perdėto gyrimo arba, priešingai, skepticizmo, abejonių, ką ir kiek čia mes galime. Tarptautiniame konkurse paprastai visi familiarumai baigiasi: kiekvienas kolektyvas parodo, ko yra vertas. Pirmosios vietos dviejuose konkursuose iš eilės - geriausias įrodymas, kad dirbame profesionaliai, kad einame teisinga kryptimi. Tai labai svarbu mums patiems, turime ką parodyti steigėjams, įvairiems vertintojams. Ne paslaptis, jog konkursuose galėjome dalyvauti vien todėl, kad šiais metais buvo padidintas kolektyvo finansavimas. Pasibaigus konkursams oficialiai padėkojome tiek savo steigėjams - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, tiek Neįgaliųjų reikalų departamentui."  

Konkursai eina ir praeina - gyvenimas tęsiasi. "Vilnius" jau rengiasi Pasaulio lietuvių dainų šventei, vasaros festivaliui "Vox academia". Choro vadovai nenorėjo atskleisti visų kūrybinių paslapčių ir sumanymų, visų klausytojų laukiančių staigmenų. Tačiau jau dabar aišku, kad jų bus. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]