RENGINIAI

Danielius ŽIMKUS

PAKILO Į DANGŲ...


Dar neišblėsusiais aklų ir silpnaregių vaikų meninės raiškos ir kūrybos festivalio-konkurso "Pavasario vyturiukai" įspūdžiais norėčiau pasidalinti su šio leidinio skaitytojais. 

Tradiciniu tapęs ir kas dvejus metus vykstantis festivalis-konkursas, šių metų gegužės 18 dieną iš visos Lietuvos gausų jaunųjų atlikėjų būrį sukvietęs renginys, šurmuliavo Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC). 2007 metai paskelbti vaikų kultūros metais. Šis festivalis - vienas iš projektų, skirtų vaikų kultūros metams paminėti. 

Man teko garbė būti šio konkurso vertinimo komisijos pirmininku, todėl pasistengsiu festivalį įvertinti tokiais kriterijais, kaip kolektyvų bei pavienių atlikėjų meninis lygis, repertuaro pasirinkimas, žanrų įvairovė ir pan. 

Vaikai scenoje

Bendras konkurso atlikėjų lygis yra gana geras. Tam, žinoma, teigiamą įtaką turėjo du konkurso turai. Šiame konkurse dalyvauja ne tik jaunieji muzikantai. Čia varžosi dramos, šokių bei folkloro atlikėjai. Šiuose festivaliuose mes jau įpratę girdėti gerai dainuojančius jaunuosius vokalistus - tiek solistus, tiek ansamblius. Šį kartą labai gerą įspūdį paliko atlikėjai instrumentininkai. Jie pastebimai išaugo. Iš gausaus dalyvių būrio norėčiau išskirti ryškiausią muzikantą - akordeonininką Mindaugą Dvylaitį. Atstovaudamas jauniausiųjų atlikėjų grupei, Kauno 1-osios muzikos mokyklos auklėtinis pademonstravo brandų muzikavimą, puikią techniką, nepriekaištingą interpretaciją. Gerą įspūdį paliko Vilniaus muzikos mokyklos "Lyra" pianistai J. Pažarauskas bei R. Daraganas. Būtina prisiminti ir smuiku, ne taip jau dažnai tarp aklųjų sutinkamu instrumentu, grojusio Justo Bečelio, Ignalinos muzikos mokyklos mokinio, pasirodymą. Gausių klausytojų aplodismentų ir komisijos komplimentų nusipelnė dainininkė Vaida Butautaitė iš Telšių rajono Luokės vaikų muzikos ir dailės mokyklos. 

Deja, savos kūrybos dainų atlikėjų pasirodymai man labiau priminė dainavimą vakarėlyje, bet ne respublikiniame konkurse. Nesinori stabdyti ar užgniaužti jaunųjų kūrėjų iniciatyvos. Tik aišku viena: jauniesiems kompozitoriams reikalinga gerai išmanančių šį darbą pedagogų pagalba. 

Kolektyvų pasirodymus varžė 15 min. laikas ir tai turėjo neigiamą įtaką Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro teatro studijos "Akiniai" pastatymui. Spektakliui "Burtininko skrybėlė" trūko veiksmo vientisumo, nors jaunųjų aktorių vaidyba profesionali. 

Didesnį išradingumą parenkant repertuarą galėtų parodyti kolektyvų bei ansamblių vadovai. Linkiu folkloriniam ansambliui "Piemenėliai" paieškoti ir surasti naujų išraiškos formų, labiau atitinkančių nūdienos dvasią. 

Turiu pažymėti, kad jaunųjų artistų pasirodymuose vyrauja klasikinis žanras. Tai nėra blogai, tačiau pasigedau lengvo žanro bei džiazo muzikos kūrinių. Dėl teisybės reikia prisiminti kelis nedrąsius kai kurių atlikėjų bandymus. Į šį klausimą labiausiai turėtų atkreipti dėmesį ansamblių vadovai.  

Labai gerą įspūdį padarė renginio vedimas. Vedėjai, pasakų veikėjai bei personažai, padėjo konkurso dalyviams įveikti scenos baimę ir sukūrė šventišką festivalio atmosferą. Tenka apgailestauti, kad nesulaukėme svečių iš Latvijos, kurie dalyvavo praėjusiame konkurse Kaune. Sveika konkurencija - visada tik į naudą.O kad šis puikus ir rekalingas jauniesiems artistams renginys įvyko, reikia padėkoti rėmėjams: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, Kultūros ministerijai, LASUC kolektyvui. 

Baigdamas norėčiau grįžti prie rašinio pavadinimo. Kadangi konkursas tapo tradicinis, ateityje siūlyčiau nekeisti renginio pavadinimo, o mažybinį "vyturiukai",- pakeisti žodžiu "vyturiai", nes šiame konkurse dalyvauja ne tik maži vaikučiai, bet ir jaunuoliai. Respublikinis, o ateityje galbūt ir tarptautiniu tapsiantis festivalis-konkursas, mano manymu, nusipelnė solidesnio pavadinimo. Tad aukšto skrydžio ir didelės sėkmės būsimiems "Pavasario vyturiams". 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]