TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠIS TAS APIE RYŽIUS


Ryžių terapija taikoma norint išvaduoti organizmą nuo druskų pertekliaus. Druskos paprastai kaupiasi stambiuose ir smulkiuose sąnariuose, stubure ir kauluose.

Bet kuri šeimininkė pasakys, jog ryžiai yra universalus produktas, tinkantis garnyrui paruošti prie keptos ar virtos mėsos, žuvies, daržovių. Puikiai tinka desertui. Ne veltui ryžiai yra pusės žemės rutulio gyventojų pagrindinis maistas. Tačiau sudarydamos "ryžių" meniu nesitikėkime ir košę, ir plovą, ir garnyrą paruošti iš vieno ir to paties ryžių pakelio - kiekvienam patiekalui vartojami skirtingos rūšies ryžiai, jie yra kitaip verdami ir pasižymi tik tai rūšiai būdingomis savybėmis.

Ryžius priimta klasifikuoti pagal jų grūdelio ilgį ir apdirbimo būdą.

Ilgagrūdžiai ryžiai - universali ir labiausiai paplitusi ryžių rūšis. Virdami tokie ryžiai sugeria palygint nedaug skysčio, neperverda ir nesulimpa, todėl patiekalas estetiškai atrodo ir yra birus. Ilgagrūdžiai ryžiai tinka beveik visiems kulinariniams sumanymams įgyvendinti, ypač dera prie mėsos bei žuvies patiekalų, tinka įvairioms mišrainėms.

Vidutinio dydžio ryžių grūdeliai yra storesni ir trumpesni. Juose yra daugiau krakmolo, todėl jie ne tokie skaidrūs. Virdami jie sugeria daugiau skysčio, greičiau išbrinksta, suminkštėja ir šiek tiek sulimpa. Be to, virdami šios rūšies ryžiai sugeria kitų patiekalo komponentų kvapą, dėl to yra ypač vertinami viso pasaulio gurmanų. Jie tinka "lipniems" patiekalams: plovui, sriuboms.

Daugiausia klijų turi apvalios formos ryžiai. Jie labai lengvai suverda, gauna tirštos masės pavidalą. Šie ryžiai turi daugiausia krakmolo. Apvalūs ryžiai nepakeičiami gaminant košes, pudingus, apkepus, pyragus, taip pat suši.

Ryžiai klasifikuojami taip pat pagal apdirbimą.

Baltieji ryžiai patys populiariausi. Jie yra visapusiškai apdirbti, lygaus, tiesaus paviršiaus ir baltos spalvos. Jie gali būti ilgi, vidutiniai ir apvalūs. Baltųjų ryžių virimo laikas - 10-15 min. Pagal juose esančių vertingų medžiagų kiekį šios rūšies ryžiai nusileidžia rudiesiems bei garu apdirbtiems ryžiams.

Rudieji ryžiai gerai žinomi sveikos gyvensenos šalininkams. Jie yra mažiausiai apdirbti, paliekami su išorine luobele, kuri ir suteikia grūdui šviesiai rudą atspalvį. Būtent šioje luobelėje yra sukauptos pačios maistingiausios medžiagos: B grupės vitaminai, mineralai, ląsteliena, nedideli kiekiai jodo, vario, fosforo. Rudieji ryžiai verda 20-30 min.

Garais apdirbti ryžiai taip pat yra vertingesni nei balti. Apdirbimo metu jų vertingosios medžiagos iš luobelės pereina į patį grūdą, jie gauna gintarinę geltoną spalvą. Šie ryžiai verda 20-25 min. Verdamos kruopelės nesulimpa, o šildomas net kelis kartus patiekalas lieka toks pat skanus ir birus, koks buvo ką tik pagamintas.

Laukiniai ryžiai - tai iš tiesų net ne ryžiai, o ryžių žolė, primenanti saujelę plonų smulkių šakelių. Tačiau šio produkto nereikia nuvertinti: tai patys vertingiausi ryžiai, juose daug vitaminų ir maistingų medžiagų. Laukiniai ryžiai yra specifinio skonio, grūdai ilgi, juodi ar tamsiai rudi ir lygūs. Ryžiai gana kieti, todėl prieš verdant mirkomi vandenyje net kelias valandas. Verda 40 min. Gerai išvirti laukiniai ryžiai labai purūs ir birūs. Jie vartojami mišrainėms, garnyrams, karštiems bei šaltiems patiekalams, įdarams ir kaip atskiras patiekalas svečiams nustebinti.

Perkant ryžius pakeliuose reikia žinoti, kad jų yra dviejų rūšių: greito ir patogaus paruošimo. Tai du skirtingi dalykai.

Greito paruošimo ryžiai yra vidutinio dydžio, pačios prasčiausios kokybės. Jie jau apdirbti garais ir apvirti. Tokius ryžius iš tiesų pakanka tik užplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 min. Patogaus paruošimo ryžiai - tai paprasčiausi ryžiai, tik patogiame pakelyje. Jie nėra niekuo apdirbti ir verda tiek kiek ir paprasti ryžiai. Patogu, nes nereikia nuolat matuoti, kiek kruopų turime įpilti, nereikia maišyti verdant ir bijoti, kad prisvils. Pakanka pakelį užpilti vandeniu, virti ant pakelio nurodytą laiką, ištraukti išbrinkusį pakelį, perplėšti ir sudėti į lėkštę. Šie ryžiai yra daug vertingesni negu greito paruošimo.

Verdant ryžių ir vandens santykis yra 1:2.

Pamirkyti ryžiai būna baltesni, prisigeria vandens, išverda greičiau ir yra labiau birūs.

Virti ryžius geriau uždengtus, vanduo lėčiau išgaruoja, ryžiai išsaugo savo kvapą. Kokybiškus, švarius ryžius galima saugoti ilgai. Parduotuvėje pirktas kruopas (jos būna specialiai apdirbtos) galima laikyti dvejus metus. Paskui jos praranda skonį ir išvaizdą. Ryžiai labai vertingas produktas - lengvai virškinamas, maistingas. Juose yra visos aštuonios organizmui būtinos aminorūgštys, mažai riebalų, daug angliavandenių, gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų sistemą ir padeda maistinėms medžiagoms virsti energija. Jie yra svarbus ląstelienos ir krakmolo šaltinis, pastarąjį organizmas lėtai virškina. Dėl to yra reguliuojamas cukraus kiekis kraujyje, o tai labai svarbu sergantiems diabetu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]