SUKAKTYS

Valentinas ČYŽAS

JURBARKO BIBLIOTEKAI - 70


Balandžio 23 - 30 d. vyko Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šiuometinė jos tema - skaitymo skatinimas su skambiu šūkiu "Biblioteka: nauja aistra tavo gyvenime!" Balandžio 23 dieną Jurbarko kultūros centre prasidėjo Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos šiai savaitei skirti renginiai. Pirmasis jos akcentas - bibliotekos jubiliejaus šventė "Bibliotekos likimas - 70 metų rašoma knyga". Iš aplinkinių rajonų, nuošaliausių Jurbarko krašto kampelių, paties miesto šventėn sugužėjusius svetelius, o ir aktyviausius jos lankytojus, pirmiausia pasitiko bibliotekos istorijai skirta paroda.

Jau 14 metų, kai LASS rajono bendruomenės nariai šioje bibliotekoje turi savą, nuolat atnaujinamą skyrelį. Pastaruosius kelerius metus jį tvarko vyresnioji bibliotekininkė Jūratė Korsakaitė. Visad maloni, paslaugi, patarianti, ką tikrai vertėtų paskaityti, jau seniai pelnė mūsų prielankumą. Jai išvykus, ne mažiau atidžiai mus aptarnauja laisvesnės nuo pagrindinio darbo šios bibliotekos darbuotojos. Manau, savaime suprantama, kad bibliotekos šventė - ir mūsų šventė. Žinoma, mūsų, skaitančiųjų silpnaregių ir aklųjų, yra nedaug, tad ir jubiliejui atstovavome vos keli organizacijos nariai.

Tądien šventėje pasakyta daug nuostabių žodžių knygai, jos puoselėtojams ir skaitytojams. Bibliotekos direktorė Nijolė Masiulienė nuoširdžiai pasidžiaugė, kad jubiliejinį renginį savo apsilankymu pagerbė kadenciją baigęs savivaldybės meras Aloyzas Zairys, su kuriuo "suvalgytas" ne vienas pūdas druskos. Kaip retus svečius gausiai šventės publikai direktorė maloniai pristatė naująjį rajono merą Algirdą Gudaitį ir neseniai išrinktą Jurbarko miesto seniūną Edvardą Strončiką. Be galo susikaupę, dėmesingai klausėmės dar niekuomet negirdėtos mūsų bibliotekos istorijos. Kūrimosi pradžia vos keliuose kambarėliuose, viena po kitos sekusios okupacijos, pagaliau sovietų valdžios įsitvirtinimas bibliotekai buvo ne tik jau sukauptų, vertingų fondų praradimas, - neslėpdama jaudulio kalbėjo direktorė N. Masiulienė, - bet ir darbo patirtį spėjusių įsigyti darbuotojų netekimas, kraustymosi iš vietos į vietą rūpesčiai. Jau atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje ir vėl pertvarką keitė pertvarka, bet jose jau matėsi pagerėjimas. Kompiuterių era - bene džiugesni nūdienos iššūkiai, bet šiuolaikinės technologijos iki graudulio nuskurdino gimtąją kalbą. Didžiausias mūsų rūpestis - prikelti ją naujam gyvenimui. Šventinį renginį baigė kultūros centro vaikų folkloro grupė "Pasagėlė", vadovaujama Aušrelės Mičulės.

Nacionalinei bibliotekų savaitei skirti renginiai Jurbarke tęsėsi: vaikų literatūros skyriuje 24 d. vyko pažintinė popietė 2-ųjų klasių mokiniams "Biblioteka kviečia...". 25 d. buvo pristatyta istoriko Albino Stoškaus knyga "Vadžgirys", dalyvavo autorius, 27 d. - kraštiečių Eugenijaus Ignatavičiaus "Kiparisų tamsa" ir Vytauto Martinkaus "Šuns mazgas" knygų pristatymas bei susitikimas su autoriais.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]