NAUJOVĖS

Henrikas STUKAS

ROBO BRAILLE JUMS PADĖS!


Besimokydami Vilniaus A. Jonyno aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje dažnai svajodavome apie robotus, kurie prireikus pagelbėtų neregiams. Po keliolikos metų mūsų svajonės ima pildytis. Tobulėjant kompiuterinei technikai neregiams ir silpnaregiams atsiveria naujos galimybės. Mėgstantiems daug skaityti ir regėjimo negalią turintiems žmonėms, mokytojams, moksleiviams, studentams naujų galimybių suteiks dar viena kompiuterinė naujovė - "Robo Braille". Kokia tai programa? Kaip ji palengvins neregių gyvenimą? Kaip naudotis? Ar "Robo Braille" - dar vienas didelis žingsnis į lygias neregių bei reginčiųjų galimybes?

"Robo Braille" sistema buvo pristatyta praėjusių metų liepos 16-21 d. Malaizijos sostinėje Kala Lumpūre 12-oje tarptautinėje žmonių su regėjimo negalia švietimo tarybos ICEVI konferencijoje. "Robo Braille" sistemą sukūrė Danijos kompiuterininkai. Tai bendras Europos Sąjungos šalių projektas, kuriame dalyvauja Anglija, Graikija, Italija, Portugalija bei Danija. Šio projekto pagrindinė mintis - padėti neregiams ir silpnaregiams, nemokantiems naudotis kompiuteriu bei kalbos sintezatoriumi. Tokie neregiai priversti prašyti aplinkinių pagalbos, kurios ne visada sulaukia. Todėl Danijos kompiuterininkų sumanymas yra paprastas ir labai vertingas: neregys susiranda jam reikalingą tekstą ir elektroniniu paštu nusiunčia danams, kurie pagal pageidavimą tekstą paverčia MP3 formatu (įgarsina) arba automatizuotai sutvarko taip, kad šis tiktų spaudai aklųjų raštu ir atsiunčia jį teksto savininkui - belieka tekstą atsispausdinti. Įdiegus "Robo Braille" sistemą neregiui nereikės pirkti brangios programinės įrangos, žinoti spaudos brailio raštu subtilybių. Neregiui pakaks tik elektroniniu paštu nusiųsti reikiamą tekstą ir visa tai, ko jis pageidavo, bus automatiškai padaryta. Šią paslaugą jau teikia robotas.

"Robo Braille" sistemos veikimo principą "Mūsų žodžio" skaitytojams paaiškino Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas Vitas Purlys. "Skaitytojui būtų įdomu sužinoti, kaip veikia šis robotas? Labai paprastai. Štai mokiniui ar studentui prisireikė rašyti referatą. Jis kompiuteryje turi nusiskenavęs knygą ar kitą dokumentą. Turimą tekstą mokinys siunčia elektroniniu paštu robotui. Na, o robotas, gavęs failą, per kelias minutes jį įgarsina MP3 formatu ir išsiunčia adresatui atgal. Tokiu būdu neregys tekstą jau gali skaityti MP3 formatu arba įrašytą kompaktiniuose diskuose. Tokius grotuvus turi beveik visi. Mokantys naudotis kompiuteriu tekstą gali skaityti sintezatoriumi."

Kol kas skaitmeniniai dokumentai yra garsinami anglų, graikų, italų, portugalų, danų kalbomis. Tiesa, anglų kalbai garsinti naudojami dviejų tipų sintezatoriai: angliškas ir amerikietiškas. Roboto kūrėjai yra suinteresuoti, kad prie šio projekto prisidėtų kuo daugiau šalių - plėstųsi kalbų diapazonas. Kiekviena Europos Sąjungai priklausanti šalis gali geranoriškai ir nemokamai prisijungti prie "Robo Braille" sistemos. Tereikia projekto koordinatoriams padovanoti savo kalbos sintezatorių. "Mums prie šios sistemos prisijungti yra būtina dėl kelių priežasčių: pirmiausia, ši sistema aktuali neregiams, gyvenantiems rajonuose, nuo didelių miestų nutolusiuose kaimuose. Antra, šia sistema mielai naudotųsi mokytojai, norėdami mokiniams pateikti daugiau papildomos medžiagos. Trečia, daugeliui studentų robotas taps puikiu ir nepakeičiamu pagalbininku. Dar vienas svarbus faktorius - naudojantis "Robo Braille" nereikia papildomos įrangos. Dar kartą kartoju - ši paslauga nemokama," - tokiais žodžiais naują kompiuterinį robotą pristatė Vitas Purlys.

LASUC kompiuterių technikos taikymo skyriaus darbuotojai jau visas mėnuo bendradarbiauja su "Robo Braille" sistemos kūrėjais. Jiems nusiųsti dviejų tipų lietuviški kalbos sintezatoriai: "Aistis" ir "Gintaras". Sintezatoriai jau yra instaliuoti ir išbandyti. Puikiai veikia "Gintaras". "Aisčio" veikimas šlubuoja. "Mums belieka parašyti motyvuotą prašymą "Robo Braille" kūrėjams ir tapti lygiateisiais sistemos naudotojais. Paskelbus prašymą spaudoje mūsų kalbos sintezatoriai veiks oficialiai", - pasakojo V. Purlys.

Įdiegus lietuvių kalbos sintezatorius neturėtų iškilti jokių su tekstų įgarsinimu MP3 formatu susijusių nesklandumų. Sudėtingesnė padėtis rengiant ir formatuojant dokumentus brailio raštu. Norint tai padaryti reikia įdėti nemažai darbo. Derėtų parengti atskirą programą, kur būtų griežtai sunormintos formatavimo brailio raštu taisyklės. Kaip žinia, tokių griežtų taisyklių iki šiol nėra. Kiekvienas leidėjas turi savus leidybos bei maketavimo principus. V. Purlys pastebi: "Viliuosi, kad jau šį rudenį "Robo Braille" paslaugomis galėsime naudotis ir mes. Ši sistema yra unikali dar ir todėl, kad galime siųsti ir brailio raštu parašytą, ir nuskenuotą tekstą. Prireikus robotas jį atgal atsiųs reginčiųjų raštu."

Norintieji išmėginti "Robo Braille" anglų kalba gali tai padaryti nors ir dabar. Tereikia elektroniniu paštu pasiųsti laišką su pridedamu (atachment) norimo teksto failu adresu:

[email protected]

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]