NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Karolis VERBLIUGEVIČIUS

NAUJAUSIOS ELEKTRONINĖS PRIEMONĖS


2006 m. rudenį Lietuvos aklųjų ir silpnaregių centro taryboje viešėjo Čekijos privačios kompanijos "Spektra" vadovai, kurie pristatė savo firmą, jos veiklos sritis, siūlomus produktus. Vizito metu Lietuva gavo kvietimą apsilankyti Čekijoje ir susipažinti tiesiogiai su įmonės veikla.

2007 m. vasario pabaigoje trys LASS atstovai viešėjo Prahoje. Šeimininkai su Olandijos kompanija "Optelec" ("Spektra" yra "Optelec" produkcijos distributorė) suorganizavo tarptautinį trijų dienų seminarą, kuriame dalyvavo ir mūsų kolegos iš Latvijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos.

Pirmąją renginio dieną "Optelec" atstovas pristatė pačią kompaniją: kaip ji įsikūrė, kaip pradėjo gaminti įvairius produktus akliesiems bei silpnaregiams. Didžiausias dėmesys buvo skirtas elektroniniams vaizdo didinimo aparatams, kurių pavyzdžius galima buvo realiai pamatyti ir išbandyti. Buvo rodomos įvairios didintuvų funkcijos, naujausi patobulinimai ir aiškinami ateities planai. Didžiausio susidomėjimo sulaukė didintuvas "Clear Note". Jo privalumai skirti vis mobilesniam vartotojui. Jungiamas dažniausiai prie nešiojamo kompiuterio per USB jungtį, lengvas, mobilus prietaisas - puiki priemonė silpnaregiams moksleiviams, studentams bei kitiems asmenims. Su juo galima vaizdą priartinti, padidinti, nusistatyti kontrastą ir spalvų derinį, esama ir daug kitų funkcijų. Turint tokią priemonę pamokose ar paskaitose, galima sėdėti auditorijos paskutinėse eilėse ir ekrane matyti lentoje (bet kurioje auditorijos vietoje) esančią informaciją.

Antrąją dieną buvo kalbama apie priemones akliesiems. Trumpai supažindinta su elektroninės brailio eilutės atsiradimu, tobulinimu ir šios dienos situacija pasaulyje. Buvo parodyta videomedžiaga, taip pat demonstruojami keli naujausi brailio eilutės modeliai. Buvo galimybė išbandyti dar rinkoje nepasirodžiusį produktą "EasyLink", kurio funkcionalumas seminaro dalyvius tikrai nustebino. Tai nedidelis, maždaug seno mobiliojo telefono dydžio prietaisas, turintis brailio šešių taškų klaviatūrą ir pačią dvylikos langelių brailio eilutę. Rašant brailio klaviatūra iš karto galima skaityti brailio raštu tai, kas yra rašoma. Ypač svarbu, kad įrenginį galima prijungti prie kitų prietaisų - kompiuterio, įprasto ir brailio spausdintuvų, mobiliojo telefono su "Symbion" ar "Windows Mobile" operacinėmis sistemomis. Toks "EasyLink" funkcionalumas tikrai atveria didesnes galimybes akliesiems moksleiviams ir jų mokytojams pamokose ar studijuojant bendrauti vieniems su kitais. Tai, ką rašo neregys, galima stebėti kompiuterio ar mobiliojo telefono ekrane ir sekti, ar yra daroma klaidų ir pan. Bene svarbiausia, kad šis prietaisas yra nedidelis, vadinasi, mobilus ir neregys, kuris laisvai gali nešiotis prietaisą su savimi. Jame yra vidinė atmintis, todėl galima įsidėti elektroninių knygų ir jas skaityti brailio raštu.

Paskutinė, trečioji, diena buvo skirta programinei įrangai. Buvome labai išsamiai supažindinti su vaizdo didinimo programa silpnaregiams "Zoom Text". Tai mums gerai pažįstamos programos "Magic" konkurentas, turintis daugiau panašių funkcijų bei galimybių. Aišku, visa tai susiję ir su programų kaina - "Zoom Text" apie du kartus brangesnė už "Magic".

Kad neužsisėdėtume vienoje vietoje, renginio šeimininkai suorganizavo kelias išvykas. Seminaro dalyviai, padalinti į dvi grupes, antros dienos pusdienį praleido svečiuose.

Pirmoji grupė lankėsi pas Čekijos aklųjų ir silpnaregių prezidentą. Kalbėta apie įvairius dalykus: neregių ir silpnaregių kasdienius rūpesčius, kompensacinių priemonių suteikimo tvarką bei kitas problemas Čekijoje, Lietuvoje ir Latvijoje. Vėliau svečiai išėjo į miestą, kur Čekijos atstovai demonstravo naujausią informacijos suteikimo akliesiems sistemą. Ji skirta palengvinti neregio orientavimąsi aplinkoje bei padidinti jo mobilumą. Sistema veikia panašiai kaip Vilniuje neseniai įdiegta troleibusuose: įvairiose Prahos vietose išdėstytos "kalbančios informacinės dėžutės", kurios reaguoja į netoliese esančio pultelio paspaudimą. Neregys kišenėje paspaudęs pultelio klavišą, per dėžutėje esantį garsiakalbį išgirsta svarbią informaciją: "Jūs esate prie įėjimo į banką" arba "norėdami patekti į požeminę traukinių stotį, pasukite į dešinę ir leiskitės laiptais žemyn" ir pan.

Antroji grupė nuvyko į šeimininkų "Spektra" įmonę. Nors ekskursija buvo trumpa, įmonės direktorius Bretislav Verner aprodė visas savo valdas. Įmonės specializacija - elektroninių vaizdo didinimo aparatų tiekimas ir techninė priežiūra, taip pat brailio eilučių ir brailio mašinėlių prekyba, programinė įranga bei kita akliesiems ir silpnaregiams skirta technika.

Grupės dalyviai buvo nustebinti firmos "namais". Patalpos naujai suremontuotos, gana nemažas plotas. Vos tik įėjęs į vidų, atsiduri nedidelėje parduotuvėje, kur gali apžiūrėti įvairias prekes. Kita patalpa skirta prietaisams surinkti iš atskirų dalių, kitoje - prekė paruošiama perduoti vartotojui. Yra ir svečių priėmimo kambarys su apskritu stalu deryboms ir diskusijoms. Būtent prie jo susėdę dalyviai išgirdo pagrindinę informaciją apie įmonę. Joje dirba apie dešimt darbuotojų, iš kurių pusė turi negalią (tarp jų - judėjimo ir protinę), patalpas nuomoja iš savivaldybės su lengvata, didžiausias prekių užsakovas - valstybė. Čekijoje jau trylika metų veikia kompensacinės technikos teikimo akliesiems ir silpnaregiams tvarka. Pagal ją asmuo kreipiasi į medikus, kurie išduoda pažymą, kad būtinas vienoks ar kitoks prietaisas. Tada asmuo kreipiasi į "Spektra", kuri, įvertinusi diagnozę, parenka tinkamas priemones, vartotojas jas gauna, o pinigus moka valstybė.

Prahos senamiestyje aplankėme keletą bažnyčių, perėjome garsųjį Karlo tiltą, pusvalandį praleidome vienoje iš senamiesčio kavinių. Tokioje neformalioje aplinkoje toliau diskutavome apie aklųjų ir silpnaregių problemas Čekijoje, Olandijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Vakarą baigėme šeimininkų surengta oficialia atsisveikinimo vakariene - aptarėme seminaro rezultatus bei ateities perspektyvas.

Vizitas buvo naudingas - susipažinta su naujausiomis priemonėmis akliesiems ir silpnaregiams, pamatyta, kaip veikia nauja orientavimosi bei mobilumo informacinė sistema, įsitikinta, kad puiki kompensacinių priemonių teikimo tvarka regėjimo negalią turintiems žmonėms.

Taigi, kaip ir po bet kurio sėkmingo vizito, reikėtų pamąstyti, ką galėtume perimti iš kitų šalių praktikos ir realiais darbais visa tai bandyti įgyvendinti Lietuvoje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]