APIE MUS

 

ŽUVĘ MENININKAI SUGRĮŽO GITAROS AKORDAIS IR EILĖMIS


Pulkas menininkų kovo 31 d. prisiminė gaisre Vilniuje žuvusius du jaunus draugus - poetą Mantą Gimžauską-Šamaną ir neregį muzikantą, poetą ir fotografą Remigijų Audiejaitį-Rem Tanaką.

Atminimo vakaras visai nebuvo kupinas beprasmio gedėjimo ir juodos spalvos. Jaukioje sostinės Mokytojų namų koncertų salės prieblandoje skambėjo menininkų dainos, eilės, pasakojimai iš jų gyvenimo, net Remio kurti lietuviški haiku eilėraštukai.

"Nutarėme surengti ne gailėjimosi, ilgesio, o pasidalijimo energija vakarą", - sakė R. Audiejaičio draugas, kartu grodavęs koncertuose, muzikantas Domantas Razauskas.

"Vasaros pabaigoje Gintaro Beresnevičiaus žūtis atvėrė metafizinę duobę, į kurią krenta daug mano mylimų žmonių - Jurga Ivanauskaitė, šie du jaunuoliai," - kalbėjo poetas Aidas Marčėnas.

Jis gailėjosi, kad nespėjo susipažinti su jaunesniuoju kolega M. Gimžausku. "Su žmonėmis nesipažindinu specialiai. Suveda likimas. Gaila, kad nespėjau susidraugauti su Mantu. O Remį pažinojau - esame daug kalbėję, tylėję, kartais jis mane vesdavo namo..." - aklą menininką prisiminė A. Marčėnas.

Dvi valandas trukusiame renginyje grojo dainininkas Hokšila Andrade. Jis sakė nespėjęs su Remiu, grojusiu ir dainavusiu grupėje "Mad man moon", išleisti kompaktinės plokštelės. "Gal netrukus atsiras Remio dainų rinkinys", - prognozavo dainininkas. Po koncerto susirinkusieji galėjo paaukoti pinigų šiam tikslui.

Ausį paglostė ir žuvusiųjų draugės gospel choro "Sound in G" vadovės Kristinos Žaldokaitės balsas. Mergina sudainavo dvi dainas. Taip pat pasirodė aktorius Mindaugas Ancevičius. Jam išėjusį draugą Remį labiausiai primena toks dvieilis: "Į mėnulį paleista, frrr... nuskriejo Tanaka..." Tanaka - Remio slapyvardis.

Kitas R. Audiejaičio ir M. Gimžausko eiles skaitė poetai ir artimi draugai Lukas Miknevičius, Marius Burokas bei Rimvydas Stankevičius. Pastarasis papasakojo daug atsiminimų iš savo ir Remio praeities.

"Susipažinome su juo universiteto bendrabutyje. Aš užėjau pas jį į kambarį ir paklausiau: "Tu geri?" Jis atsakė, kad ne tik geria, bet ir fleita groja. Taip ir susidraugavome," - pasakojo "Respublikos" žurnalistas R. Stankevičius. Kadaise Remis jį mokė būti aklą, liepdamas užsimerkti ir eiti gatve. Taip pat artimas Remio draugas prisiminė, kaip su aklu bičiuliu žiūrėjo filmą: "Jis klausė garsų, o aš tuo metu jam tyliai pasakojau, kaip atrodo vaizdas".

R. Stankevičius, priešingai nei kiti poetai, sakė nesukūręs specialaus eilėraščio draugams. "Visiems amžiniems dalykams neturiu dedikavęs eilių. Vis nesiryžtu, nes tai turėtų būti kažin kas labai ypatinga", - kalbėjo kūrėjas.

R. Audiejaitis ir M. Gimžauskas tragiškai žuvo ankstyvą kovo 11-osios rytą, kai Žirmūnuose užsiliepsnojo gyvenamasis namas, kuriame jie gyveno. Tai vienas didžiausių gaisrų sostinėje: be dviejų menininkų, jame žuvo dar keturi žmonės.

"Respublika", 2007-04-02 Nr.75

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]