SVEIKINAME!

Vytautas GENDVILAS

"Ramočiai" - "Aukso paukštė"


'Aukso paukštės' įteikimas"Aukso paukštės" apdovanojimas įteiktas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Kelmės rajono organizacijos folkloriniam ansambliui "Ramočia".

Kovo viduryje Vilniuje įvyko keturi šventiniai renginiai, kuriuose "Aukso paukštės" apdovanojimai įteikti 2006 metais labiausiai pasižymėjusiems mūsų šalies mėgėjiškiems šokių ir tautinės muzikos ansambliams, folkloro kolektyvams, teatrams bei pučiamųjų instrumentų orkestrams.

Šie renginiai užbaigė Lietuvos liaudies kultūros centro aštuntus metus vykdytą programą, kurios tikslas - išrinkti ir "Aukso paukštės" statulėlėmis apdovanoti ryškiausius įvairių žanrų mėgėjų meno kolektyvus.

Kovo 10 dieną Vilniaus rotušėje "Aukso paukštės" nominacija "Geriausias kaimo folkloro ansamblis ir vadovas" įteikta LASS Kelmės rajono organizacijos folkloriniam ansambliui "Ramočia" ir jo vadovui Valdui Rutkūnui. "Ramočiai" apdovanojimas skirtas už senųjų autentiškų Kelmės krašto dainų atlikimą. Kolektyvą į Vilnių atlydėjo Kelmės rajono savivaldybės kultūros ir sporto skyriaus vedėjas A. Krutkevičius ir Kelmės kultūros centro jaunimo folkloro skyriaus vedėja N. Jokubauskienė.

1986 metais įkurtame folkloro ansamblyje dainuoja apie dvidešimt aklųjų ir silpnaregių. Vardą "Ramočia" kolektyvas pasiskolino iš per Kelmės rajoną tekančio upelio. Ansamblio dalyviai atlieka autentiškas iš savo senelių ir tėvų išmoktas liaudies dainas, kurios skamba senoviškai. Repertuare vyrauja pačių ansambliečių - M. Nyderienės, J. Bilienės, M. Adomaitienės, Z. Barančiukienės, P. Samušio ir J. Kukanausko - pateikta liaudies kūryba.

"Ramočia" yra išleidusi dvi savo dainų audiokasetes ir vieną kompaktinę plokštelę. Dažnai šio ansamblio dainas transliuoja Lietuvos nacionalinis radijas.

Ansamblis nuo 1990 metų dalyvavo visose respublikinėse dainų šventėse ir įvairiuose festivaliuose. Koncertavo Švedijoje ir Lenkijoje.

Lietuvos liaudies kultūros centras "Aukso paukštės" apdovanojimus skiria įvertindamas kolektyvų pasiekimus užsienio ir Lietuvos scenose, koncertinių programų novatoriškumą, ilgametes pastangas puoselėti tam tikrą meninės muzikinės kūrybos sritį.

"Aukso paukštės" prizus 1999 metais įsteigė Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas. Nuo tada kasmet skelbiami labiausiai Lietuvoje pasižymėję ir aktyviausiai mūsų šalies muzikines tradicijas užsienyje garsinę mėgėjų meno kolektyvai.

Beje, "Aukso paukštė" į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos padangę atskrido jau antrą kartą: 2004 metų vokalinių ansamblių nominacijos "Geriausias vokalinis ansamblis" vardą yra pelnęs Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis "Dermė" (vadovė Daina Kavaliauskienė).

Žurnalo skaitytojų ir "Ramočios" folklorinio talento gerbėjų vardu sveikiname laureatus ir linkime jiems viso būrio "Aukso paukščių". Lai dar ilgai skamba "Ramočios" daina, muzika ir šokis.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]