SUKAKTYS

Irena VOLODKIENĖ

"VISKĄ SUDĖJOM Į DAINĄ"


Sausio 26 dienos popietę Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose netrūko gerų emocijų: aidėjo lietuvių liaudies dainos, skambėjo muzika, trypė įsismaginę šokėjai. Tai epizodai iš folkloro ansamblio "Sedula" 25 metų jubiliejinės šventės "Viską sudėjom į dainą". Ta pačia proga kolektyvo vadovė Virginija Gintilaitė šventė ir savo penkiasdešimties metų jubiliejų.

'Sedula' scenoje

Kolektyvas susikūrė 1981 metais. Pradžioje tai buvo liaudies dainų atlikėjų ansamblis - dainavo dešimt moterų. 1989 metais ansamblis pasipildė šokėjais ir muzikantais. Dar po kelerių metų ansamblis pasivadino "Sedula". Sedula - 4-5 m aukščio krūmas ar net 9 m aukštį pasiekiantis medelis, suformuoja gražią ir tankią lapiją. Lotyniškas sedulų genties pavadinimas "cornus" reiškia "ragas". Sedulos mediena labai kieta - iš jos gaminamos instrumentų rankenėlės, įvairūs tekinimo gaminiai. Sedulos lapai pilkai žali, rudenį nusidažantys auksine spalva. Anksti pavasarį, kai daugelis medžių ir krūmų dar tik bunda iš žiemos miego, sedula apsipila gausybe žiedų. Ryškūs lyg pavasarinė saulė žiedai balandžio mėnesį atkreipia dėmesį į šį įdomų augalą.

Folkloro ansambliui "Sedula" nuo pat įkūrimo vadovauja Virginija Gintilaitė. Ji nuo pat vaikystės gyveno jai labai gerai suprantamame spalvingame garsų pasaulyje, labai mėgo dainuoti ir svajojo tapti dainininke. Baigusi aklųjų ir silpnaregių vidurinę mokyklą Vilniuje, po metų įstojo į Šiaulių aukštesniąją muzikos mokyklą, solinio dainavimo klasę. Iš karto buvo priimta į antrą kursą. Merginos apsisprendimas buvo įvertintas ir skatinamas. Per trejus metus ji perprato vokalinio meno gudrybes ir jai buvo pasiūlyta sukurti folkloro ansamblį. Virginija yra pasakojusi: "Išsigandau. Baigiau solinį dainavimą, o čia - folkloras. Prisiminiau, kad esu dainavusi tarmiškai tris lietuvių liaudies dainas. Sutikau. Net ir dabar stebiuosi savo drąsa ir rizika".

Dabar kolektyve - 20 narių. Nuo 1990 metų kolektyvas - visų Pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvis, dalyvavęs tarptautiniuose folkloro festivaliuose "Parbėg laivelis" Klaipėdoje, "Skamba, skamba kankliai" Vilniuje, "Ir pajauga žali leipa" Telšiuose, "Lek gerveli" Kelmėje, "Žiemgala" Pakruojyje, "Tek saulužė ant maračių" Nidoje, "Jau saulelė leidos", "Saulės žiedas" Šiauliuose. Ansamblis dalyvauja LASS rengiamose mėgėjų meno šventėse ir apžiūrose, kurios vyksta kas dveji metai. 2004 metais kolektyvo vadovė Virginija Gintilaitė parengė ir įvykdė tarptautinio folkloro festivalio "Tylus, tylus vakarielis" projektą. Buvo parengtos meno Velykų ir Advento, partizanų ir tremtinių dainų programos.

Jubiliejinės šventės metu nesenstantis kolektyvas susirinkusiuosius linksmino dainomis, instrumentine muzika. Virginija sako: "Dabartinis "Sedulos" kolektyvas - mano vaikas. Jeigu dabar kas nors atimtų "Sedulą", tai išplėštų ir pačią širdį. Labai smagu, kad susirinko žiūrovai, kurie domisi liaudies daina, liaudies meną tikrai mėgsta ir supranta".

Šventėje vadovė pristatė naują kompaktinę plokštelę "Šalis ta Lietuva vadinas" ir atliko tris kūrinius iš šios plokštelės.

Laikas bėga, vieni palieka ansamblį, ateina kiti. Kolektyvas didžiuojasi savo ansambliečiais, dainuojančiais nuo kolektyvo įkūrimo ir po pertraukų vėl į kolektyvą sugrįžtančiais. Jau 25 metus kolektyve dainuoja Elena Kižauskienė ir Aldona Meškonienė. Moterys dar prisimena ir pirmąsias ansamblio repertuaro dainas. Vieną iš jų "Joniukai mūsų" atliko šventėje. Iš vyrų kolektyve seniausiai dainuoja Juozas Ežerskis, atėjęs į kolektyvą iš vyrų choro. Pati aktyviausia ansamblio dalyvė - seniūnė Danutė Šniukienė, kuriai puikiai sekasi puoselėti kolektyvo tradicijas. Vadovė džiaugiasi visais "Sedulos" nariais, kuriems liaudies daina tapo gyvenimo palydove.

Kolektyvą sveikino Lietuvos Respublikos Seimo narys Edvardas Žakaris ir Šiaulių miesto tarybos narė, Seimo nario padėjėja Virginija Račienė, kolektyvo vadovei Virginijai Gintilaitei įteikė Lietuvos Respublikos Seimo atminimo medalį. Kolektyvas apdovanotas LASS centro tarybos, Šiaulių apskrities viršininko, VšĮ Šiaulių ir Tauragės apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos padėkomis.

Kolektyvo dalyviai apdovanoti Lietuvos Respublikos Seimo, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos kultūros skyriaus ir Šiaulių miesto kultūros centro padėkomis.

"Sedulos" pasveikinti atvyko LASS centro tarybos kultūros ir informacijos patarėja Danutė Cidzikienė ir Lietuvos radijo žurnalistė Gema Padribonienė, Šiaulių apskrities viršininko administracijos kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Natalija Borgerdt, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Justinas Sartauskas ir Šiaulių miesto tarybos narė Janina Tepliajeva, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vedėja Patricija Bielskienė, Šiaulių miesto kultūros centro direktorius Virginijus Stonkus ir pavaduotoja meno reikalams Jolanta Trušienė, etnoskyriaus vedėja Sigita Milvidienė, P. Avižonio regos centro direktorė Audrė Rovienė ir pavaduotoja Nijolė Bielskienė, Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filialo vedėja Jovita Lapinskaitė ir bibliotekininkė Dalia Vaivadienė, VšĮ "Aksida" direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Gailius, Panevėžio folkloro ansamblio "Pajauta" vadovė Rima Žostautienė, Šiaulių universiteto etnospecialistės Diana Martinaitienė, Rūta Stankuvienė ir liaudies instrumentų meistras Albertas Martinaitis.

Kolektyvą sveikino kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis "Dermė", liaudiškos muzikos kapela "Šelmiai" ir tautinių šokių kolektyvas "Vajaunas". Kultūros namų vedėja Ginta Petrauskienė linkėjo daug festivalių, koncertinių kelionių, naujų projektų.

Folkloro ansambliui "Sedula", jau išaugusiam ir sulapojusiam kaip tas girios ąžuolas, linkime dar ilgai gyvuoti sėkmingai ir daug koncertuoti. Tegul nepalaužia kolektyvo jokie vėjai ir jokios audros.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]