TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Adolfina SAKALAUSKIENĖ

PAMINĖJOME BALTOSIOS LAZDELĖS DIENĄ


Spalio 11 d. Klaipėdos regos ugdymo centre Tarptautinės baltosios lazdelės dieną paminėjo blogai matantys ir aklieji kartu su socialiniais partneriais.

Šventę išpuoštoje gėlėmis ir žvakutėmis salėje pradėjo tiflopedagogė Regina Bytautienė tokiais žodžiais: "Kada aplinkui tamsu ir juoda, aklam lazdelė - tikra paguoda."

Renginį tęsė tiflopedagogė Roma Jokūbaitienė. Ji papasakojo baltosios lazdelės atsiradimo istoriją, klausinėjo neregių, ką baltoji lazdelė jiems reiškia. Audronė Lymontaitė aiškina: "Daug ką man ji reiškia. Baltoji lazdelė - mano nuolatinė palydovė. Padeda įveikti visas kliūtis. Šešeri metai ja naudojuosi." Pauliukas: "Man lazdelė reikalinga, kad niekur neužkliūčiau, neužsigaučiau. Lazdelė man padeda." Jurijus Zakabuninas: "Rytais einu į darbą. Patogu rasti kelią. Dabar tamsu, ir žmonės man padeda pereiti gatvę. Baltoji lazdelė padeda rasti kelią į darbą ir į namus."

Ugdymo centro direktorė Irena Greičiūnienė pasveikino susirinkusius svečius, ugdytinius ir dalyvius su švente, pasidžiaugė pasiektais puikiais laimėjimais, nes centras gyvuoja jau treji metai. Čia vykdomas netekusių regėjimo žmonių socialinis reabilitacinis ugdymas ir integracija.Svečiams priminė, kad kitą savaitę Klaipėdos moksleiviams bus surengtos edukacinės dienos. Čia moksleiviai galės stebėti ir geriau susipažinti su nematančių žmonių gyvenimu. Jie galės patys užrištomis akimis gaminti maistą, vaikščioti su baltąja lazdele ir įsitikinti, kaip nelengva vaikščioti neregiui nesaugiais šaligatviais.

Po oficialios dalies programą pradėjo patys mažiausieji - ikimokyklinio ugdymo skyriaus liūtukų grupė, pasipuošusi tautiniais rūbeliais. Vaikų orkestrėlis grojo lazdelėmis. Grojo ir mums žinomas nematantis Paulius Ašmontas.

Vaikų orkestrėlis groja lazdelėmis

Koncertą tęsė "Svetličioko" vaikai. Jie parodė sudėtingą pasakėlę "Trys meškinai ir Ričolina". Renginyje dalyvavo Vėtrungės, Vydūno mokyklų gimnazijos moksleiviai. Jie grojo, dainavo, parodė miniatiūrinį spektakliuką apie draugystę.

Pasirodė ir mūsų ugdytiniai: Marius Simonaitis, Aušra Rimeikytė, Andrejus Jefimovas, Greta Simutytė - atliko solinius numerius. Bajanu grojo valsą ir ispanišką melodiją profesionaliai atliko Jurijus Zakabuninas. Meilė muzikai, noras dainuoti paskatino neregę Zofiją Vilkienę padainuoti dainas "Du laivai", "Nebegrįšiu lauko takeliu". Muzikos mokytojos Loretos Aukštuolienės dėka ugdytiniai išmoko groti, dainuoti, išreikšti save visais jiems prieinamais būdais.

Šventinis koncertas baigėsi. Visus sujungė bendra daina "Žmogui reikia žmogaus". Kaip smagu pabūti drauge kartu su panašaus likimo žmonėmis - juk nelengva būti neregiu.

Po koncerto visi apžiūrėjo aklųjų ir silpnaregių darbų parodėlę - mezgimo, piešinių ir fotografijos. Renginys baigėsi draugišku pasėdėjimu prie arbatos ir pyragaičių. Visi svečiai ir dalyviai dėkojo direktorei Irenai Greičiūnienei, pavaduotojoms Laimai Baranauskienei ir Linai Petrikaitienei už gražų renginį, skirtą Baltosios lazdelės dienai paminėti.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]