MUMS RAŠO

Ramutė GELAŽANSKIENĖ

BUVO VASARA


Projekto dalyviaiRuduo jau nudažė medžius įvairiomis spalvomis, smagiai čeža po kojomis nukritę lapai. Besidžiaugiant gražiomis, saulėtomis rudens dienomis, malonu prisiminti ką tik su išskrendančiais paukščiais pasibaigusią vasarą, kuri šiemet džiugino šilta jūra, dosniais saulės spinduliais, baltu pajūrio smėliu ir kitomis vasaros gėrybėmis.

Lietuvos moterų su negalia bendrija 2006 metais, vykdydama projektą "Psichologinė pagalba sunkią regėjimo negalią turinčioms asmenų šeimoms", liepos 11-17 d. organizavo stovyklą-seminarą LASS "Spindulio" poilsio namuose Šventojoje, kur buvo pakviestos šeimos iš visų Lietuvos didžiųjų miestų: Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus. Stovykloje buvo 16 suaugusių, 18 vaikų ir 6 savanoriai.

Truputį apie patį projektą. Šio projekto tikslas - suteikti psichologinę, socialinę pedagoginę pagalbą projekte dalyvaujančioms probleminėms šeimoms, kuriose sunkią regėjimo negalią turintys tėvai (nepilnose šeimose - motina arba tėvas) augina mokyklinio amžiaus vaikus, nustatyti pagalbos poreikį, sukurti ir išbandyti psichologinės bei socialinės pagalbos tikslinei grupei teikimo modelį, kuris būtų diegiamas ir plėtojamas Lietuvoje, vykdyti vaikų krizių prevenciją, mažinti tikslinės grupės socialinę atskirtį. Šiuo projektu siekiama išmokyti neregius tėvus geriau suprasti vaikus, jų jausmus ir poreikius. Projektu siekta savanoriams suteikti teorinių žinių bei praktinių įgūdžių dirbant su sunkią regėjimo negalią turinčiomis šeimomis ir asmenimis.

Šis projektas finansuojamas Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Iš valstybės biudžeto projektui vykdyti buvo skirta 20 tūkstančių litų. Suradome rėmėjų, vieni parėmė finansiškai, kiti nupirko įvairių edukacinių priemonių. Kaip visuomet mus nuoširdžiai rėmė Karaliaus Mindaugo Naujojo Amžiaus LIONS klubas, skyręs nemažą sumą stovyklos dalyviams maitinti, Nyderlandų fondas, bendradarbiaujantis su Centrine ir Rytų Europa, nupirko žaidimų.

Norėčiau paminėti LASS CT paramą, UAB "Aga", labdaros ir paramos fondą "Vilties spindulys", Lietuvos moterų su negalia bendrijos Vilniaus skyrių, kuris aktyviai dirbo, kad stovykla-seminaras įvyktų ir numatyti tikslai būtų sėkmingai pasiekti. Be rėmėjų paramos būtų buvę kur kas sunkiau suorganizuoti tokią stovyklą.

Stovyklos-seminaro dalyviai norėdami išreikšti savo įspūdžius, patirtį, jausmus, norus ir padėką sukūrė dainą. Visas septynias dienas vaikai kūrė ketureilius, dėliojo juos, derino ir visus nustebino savo daina per stovyklos uždarymą.

Stovykla-seminaras, viena vertus, buvo intensyvus darbas visiems: tiek tėvams, kuriems buvo skaitomos psichologų paskaitos, vyko praktiniai užsiėmimai, tiek vaikams, kurie dalyvavo mokomojoje programoje. Antra vertus, netrūko ir įdomiai organizuoto laisvalaikio. Labai įspūdingai vaikai su savanoriais organizavo teatralizuotą Karaliaus Mindaugo dienos paminėjimą. O ką jau kalbėti apie šeimos herbo pristatymą. Vaikai kūrė šeimos herbą, simbolizuojantį savo šeimos šaknis, dabartį ir ateitį. Visi nutarė, kad sukurti šeimos herbai turi būti įrėminti, o parvežti namuose pakabinti garbingiausioje vietoje.

Stovyklos-seminaro dalyviai labai dėkingi visiems savanoriams, dirbusiems stovykloje: VU psichologijos specialybės studentėms Tomai ir Rūtai, PU magistrantui Andriui, savanorėms Ingridai iš Kauno, Neringai iš Panevėžio, Astai iš Klaipėdos už jų nuoširdumą ir kūrybiškumą organizuojant stovyklos dalyvių laisvalaikį.

Stovyklos dalyviai džiaugėsi jau pirmaisiais rezultatais, kai vaikai, kurie pirmomis dienomis sunkiai rasdavo kontaktą su bendraamžiais, nedrąsiai įsijungdavo į užsiėmimus, vėliau tapo net lyderiais.

O ir gamta mums buvo dosni, dienos viena už kitą gražesnės. Stovykla baigėsi, liko daug darbų, kuriuos dar teks padaryti, nes projektas bus tęsiamas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]