RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

MATYKIME ŠIRDIMI


Visada svetingi panevėžiečiai spalio 13-osios rytmetį smagiu maršu pasitiko V-ojo respublikinio žmonių su negalia saviveiklinių teatrų festivalio "Matykime širdimi" dalyvius. Be šeimininkų, Panevėžio aklųjų ir silpnaregių dramos kolektyvo "Arka" (rež. Rima Žostautienė) į Aukštaitijos sostinę sugužėjo dar 4 Melpomenės pavilioti mėgėjų teatrai: Panevėžio kurčiųjų reabilitacijos centro judesio teatras "Akimirka" (rež. Janina Mažeikienė), mėgėjų teatras "Aira" iš Kauno (rež. Zita Klibavičienė), humoro grupė "Molėtuvka" iš Molėtų (rež. Pranas Pliuška) ir dramos kolektyvas iš Klaipėdos (rež. Janina Monienė).

Renginio dalyviai scenoje

Organizatoriai tikrai pasistengė, kad saviveiklinių teatrų susibūrimas būtų jaukus ir patrauklus. Gerai nuteikė tegul ir kukli, bet puikiai atspindinti dalyvaujančių kolektyvų kūrybines akimirkas parodėlė. Bendra nuotrauka festivalio atidarymo metu, šmaikštus Don Kichoto (Bronius Baltrūnas) ir Dulsinėjos (Rima Žostautienė) duetas, pristatantis scenoje pasirodančius dalyvius, paliko gerą įspūdį ir žiūrovams, ir atlikėjams.

Matyt, ne veltui festivalio programos lankstinuke - K. Stanislavskio mintys: "Dėmesio kiekvienai skrendančiai minutei; dėmesio kiekvienam susitikimui su žmogumi; kuo didžiausio dėmesio smukusiai savo paties nuotaikai!"

Spalvinga festivalio programa - nuo meilės lyrikos posmų iki sodraus humoro. Kauniečių "Aira" liko ištikima poezijai. Žiūrovai išvydo literatūrinę muzikinę kompoziciją "Kalbėkis, paukšti, su medžiu".

Neregiui ar silpnaregiui kiek sunkiau, o kartais ir neįmanoma buvo suvokti kurčiųjų judesio teatro "Akimirka" klounados žaidimus "Pamoka, dovana". Klouno apranga dėvintys aktoriai daug judėjo, svaidė ir vėl rinko šiukšles, tikriausiai taip išreikšdami savo nuotaiką, emocijas, požiūrį į šiandieninį gyvenimą.

Judrūs, dinamiški "Arkos" aktoriai pasirinko Vytautės Žilinskaitės humoreską "Neklaužada" ir jiems įdomiai sekėsi kurti ir interpretuoti veikėjų charakterius.

Maloniai nustebino Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių dramos kolektyvas, suvaidinęs Augustino Griciaus "Radijo jomarką". Skoninga režisūra, taupiomis, tačiau išraiškingomis priemonėmis kuriami veikėjų charakteriai, įpintos šių dienų aktualijos.

Lietuvos nacionalinės televizijos žiūrovai jau matė "Molėtuvkos" sukurtą humoristinį vaizdelį "Šventė pagal šunišką scenarijų". Aktoriams tikrai nestinga humoro jausmo, temperamento ar šypsenos scenoje. Gal kiek per daug buitiškumo. Bet tai pataisomas dalykas. Daug svarbiau didelis noras burtis ir kurti savo veidą.

Žiūrovai visus atlikėjus sutiko šiltai, o ypač energingai plojo "Molėtuvkai". Be pagarbaus dėmesio neliko nė vienas festivalio dalyvis. Panevėžio ir Utenos apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos pirmininkas Aloyzas Vilimas visiems įteikė padėkos raštus. Kai kuriems ypač pasisekė - jie gavo Darbo partijos įsteigtus prizus. Pagrindinis festivalio rėmėjas - Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Sveikintina, kad festivalį organizuoti padėjo studentės iš Panevėžio kolegijos sveikatos, socialinės priežiūros ir edukologijos fakulteto socialinių mokslų katedros ir sveikatos priežiūros katedros.

Po kolektyvų pasirodymo buvome pakviesti į vakaronę "Būkim kartu", kurioje ir šventės dalyvius, ir žiūrovus linksmino retro muzikos ansamblis "Prisiminimas" iš Klaipėdos.

Festivalį "Matykime širdimi" panevėžiečiai skyrė Tarptautinei baltosios lazdelės dienai ir LASS įkūrimo bei veiklos 80-mečiui.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]