NAUJOS TECHNOLOGIJOS

 

NĖ ŽINGSNIO BE GARSINĖS KNYGOS

 

Skaitmeninis garso užrašymo būdas pakeitė melomanų įpročius. O su jais keičiasi ir garsinių knygų skaitytojų galimybės. Prieš kelis dešimtmečius juostose įrašytas knygas galėjome skaityti tik namuose. Juostinis nešiojamas magnetofonas buvo labai retas paukštis Lietuvos padangėje. Kasetiniai magnetofonai melomanams ir knygų skaitytojams suteikė daug daugiau judėjimo laisvės. Tačiau visiška laisvė atėjo su kompaktinių diskų grotuvais ir mp3 formatu. Mp3 formatas įrangos gamintojus įgalino dar labiau sumažinti grotuvų matmenis. 1 gigabaito (Gb) talpos grotuvas yra neką didesnis už žiebtuvėlį. 60 Gb talpos grotuvas - vos cigarečių pakelio dydžio. Jei vidutinio dydžio mp3 formatu įrašytos knygos dydis yra apie 250 megabaitų, tai į tokį grotuvą galima sutalpinti apie 240 pavadinimų knygų.

 

Ar reikia nešiojamo mp3 grotuvo?

Jei esate namisėda, jei mažai keliaujate, jei nesinaudojate kompiuteriu - įtariu, kad be nešiojamo mp3 grotuvo galite išsiversti. Tačiau jei yra priešingai - jums nešiojamas mp3 grotuvas gali labai praversti. Jei tenka gaišti laiką autobuse, troleibuse, laukiant įvairiose įstaigose, tai mp3 grotuvas laikui "užmušti" tiesiog būtinas. Tačiau pravartu nepamiršti vieno dalyko - didžioji dauguma nešiojamų mp3 grotuvų veikia tik su ausinėmis. Todėl blogai matantiems žmonėms ar neregiams teks suderinti du dalykus: kaip skaityti knygą ir tuo pačiu metu orientuotis aplinkoje.

 

Svarbu žinoti

Pasirenkant grotuvą labai svarbu atkreipti dėmesį į jo funkcionalumą. Grotuvo valdymas turi būti lengvas ir paprastas. Kuo daugiau gudrybių slypi grotuve, tuo didesnė tikimybė, kad jo valdymas bus sudėtingas.

Labai naudinga grotuve yra klausytos vietos prisiminimo funkcija. Esant tokiai funkcijai grotuvas "prisimena" vietą, kurioje buvo nutrauktas skaitymas. Naujesniuose grotuvuose galima rasti ir skaitymo pagreitinimo funkciją.

Labai pravartus grotuvas su distancinio valdymo pulteliu. Tokiame pultelyje dažnai būna paliktos tik svarbiausios valdymo funkcijos: įjungimas, garso reguliavimas, failų keitimas. Grotuvą valdant pulteliu sumažėja galimybė paklysti neretai sudėtingame grotuvo valdymo meniu.

Reiktų atkreiptį dėmesį ir į grotuvo energijos šaltinį. Yra grotuvų su viduje įmontuotais akumuliatoriais. Yra ir su keičiamais elementais. Vidinis grotuvo akumuliatorius dažnai būna įtaisytas grotuvuose su kietaisiais diskais taip, kad jį keisti būna nepatogu ir sudėtinga. Grotuvuose su flash atmintimi naudojami elementai. Patogu čia tai, kad iš anksto pasiruošus nereikia gaišti laiko akumuliatoriui įkrauti. Vienam elementui pasibaigus įsidedame kitą ir klausomės toliau.

 

Grotuvų rūšys

Nešiojami mp3 grotuvai šiuo metu yra trijų tipų: naudojantys kompaktinius diskus (CD-R, CD-RW, rečiau DVD-R, DVD-RW).

Nešiojamų kompaktinių diskų grotuvų viena iš bėdų yra judančios mechanizmo dalys. Be to, jie gana opūs smūgiams ir kratymui. Neretai dėl šios priežasties grotuvas grojimo metu pameta garso takelį, atsiranda pauzių. Kompaktinius diskus naudojantį grotuvą reiktų pirkti tiems, kas nesinaudoja kompiuteriu. Tokiais grotuvais nesudėtinga klausytis Lietuvos aklųjų bibliotekos įrašytų garsinių knygų. Taip pat galima klausytis ir audiokompaktų su pamėgta muzika.

Grotuvai su flash atmintimi yra daug pranašesni, nes juose nėra jokių judančių dalių. Su tokiais grotuvais knygų galima klausytis bėgant, dirbant judrumo reikalaujančius darbus. Tokį grotuvą galėtų pirkti kompiuteriu besinaudojantis arba gerą draugą kompiuterininką turintis žmogus (į grotuvą su flash atmintimi mp3 failus reikia "įkelti", o be kompiuterio tai padaryti beveik neįmanoma). Kompiuteris turėtų būti su USB 2.0 jungtimi. Kitaip perkeliant knygas į grotuvą gaišite daug laiko. Šių grotuvų bėda yra ta, kad už mažą kainą gauname grotuvą su maža atmintimi. Beje, nereikėtų pirkti grotuvo su mažesne nei 512 Mb atmintimi. Į tokio dydžio atmintį galėsime persikelti beveik kiekvieną garsinę knygą, ypač jei mėgstame skaityti "pagreitintas" knygas, o į 256 Mb talpos grotuvą tilps tik mažesnės knygos. Tačiau geriausias būtų maždaug 1 Gb atminties grotuvas.

Grotuvai su kietaisiais diskais yra kur kas talpesni. Tokių grotuvų talpa prasideda nuo 4 Gb. Tačiau kietieji diskai yra neatsparūs smūgiams. Toks grotuvas, kelis kartus iškritęs iš rankų, gali nustoti veikęs. Be to, šių grotuvų kaina gerokai didesnė nei aukščiau išvardintų. Šio tipo grotuvais turėtų susižavėti be knygos nė žingsnio žengti negalintys garsinių knygų skaitytojai. Be kompiuterio, čia vėlgi neišsiversime. Turėdami tokį grotuvą garsinių knygų nepritrūksite net ilgiausioje kelionėje. Tačiau norėdami turėti daugiau vietos grotuve, turite turėti ir daugiau pinigų tokiam daiktui įsigyti.

 

Ką gali mp3 grotuvas

Kai jau žinome, kokio grotuvo reikia, prasideda abejonės, kokį išsirinkti iš beveik niekuo (kartu ir kaina) nesiskiriančių grotuvų. Gal jums padės šie svarstymai:

Ekranas. Garsinėms knygoms skaityti ekranas gali būti ir nereikalingas. Jei grotuvo valdymas lengvai perprantamas, tai galime apsieiti ir be ekrano. Tačiau ekranas pravers tada, kai pasiklysime grotuvo meniu ir į pagalbą teks pasikviesti matantį žmogų.

Radijas. Ši smulkmena labai praverčia ne tokios didelės talpos grotuvuose. Pasibaigus knygų atsargoms smagiai praleisti laiką padės radijas.

Išvaizda. Išvaizdus daiktas visada traukia aplinkinių dėmesį. Tačiau dėl grožio nereikėtų aukoti grotuvo funkcionalumo. Grotuvas turi būti valdomas lengvai ir patogiai.

Laikrodis. Apie kalbančius laikrodžius grotuvuose girdėti dar neteko. Todėl laikrodis grotuve tiems, kas dar šiek tiek mato. Prieš pirkdami turėtume įsitikinti, kad grotuve esantį laikrodį matysime.

Diktofonas. Labai pravartu grotuve turėti diktofoną. Jis gali atstoti elektroninę užrašų knygelę. Su juo galime įrašinėti paskaitas, seminarus, posėdžius, pokalbius. Yra galimybė įrašyti radijo programas. Jei grotuve yra radijo imtuvas, tai pravers ir galimybė įsirašyti radijo laidas ar muziką.

Galimybė įrašyti mp3 formatu. Šia galimybe turėtų pasinaudoti daug įrašų darantys žmonės. Įrašant wav formatu grotuvo atmintyje reikia turėti daug laisvos vietos. Mp3 formatas taupo vietą ir išlaisvina nuo darbo kompiuteriu.

Priedai. Grotuvo krepšys, diržas, akumuliatorių įkrovėjas, distancinio valdymo pultelis, ausinės - tai labai pravartūs dalykai. Ne visada jie būna parduodami kartu su grotuvu. Dažnai jais reikia pasirūpinti atskirai. O tai gaišina laiką ir gadina nervus. Todėl labai gerai, kai viską gauname iš karto.

 

Kokių būna grotuvų?

Flash atminties raktai. Tai labai pravartus dalykėlis. Jie gali pasitarnauti ir perkeliant informaciją iš vieno kompiuterio į kitą. Taip pat jie gali būti panaudoti ir kaip mp3 grotuvai.

Grotuvas-delninukas. Daugelis nešiojamų kompiuterių, taip vadinamų delninukų, gali groti ir mp3 formato failus. Taigi tokiais kompiuteriais galime pasinaudoti kaip mp3 grotuvais, tačiau regėjimo stoka trukdo išnaudoti visas delninuko galimybes.

Grotuvas-laikrodis. Kažkada dovanų gaudavome laikrodį. Dabar galime gauti laikrodį su įmontuotu mp3 grotuvu. Beje, nemažai mp3 grotuvų gali rodyti laiką. Tačiau "kalbančių laikrodžių" su mp3 grotuvais matyti ir girdėti dar neteko.

Grotuvai plaukikams. Jau yra sukurti mėgstantiems plaukioti grotuvai. Su visiškai vandeniui nelaidžiais grotuvais kartu parduodamos ir po vandeniu klausymuisi skirtos ausinės.

Viskas viename. Vis populiaresni darosi universalūs prietaisai - videokamera, diktofonas, kietasis diskas ir mp3 grotuvas.

Minikompiuteris. Kartais sunku pasakyti, ar tai dar mp3 grotuvas ar jau kompiuteris. Tokiuose prietaisuose dažnai veikia net speciali "Windows" versija. Tačiau toks minikompiuteris naudojamas pramogai.

Svarbiausia - ausinės. Kai kurie specialistai teigia, kad svarbiausia mp3 grotuvo dalis yra ausinės. Nuo jų kokybės priklauso ir garso kokybė, ir klausymosi patogumas, ir net mūsų sveikata. Čia noriu pasidalinti patirtimi. Sveikos ausys ir gera klausa, aišku, labai svarbūs dalykai, tačiau vaikščioti su ausinėmis reikia taip pat priprasti: kol įpranti nuo ausų kabančius laidus tinkamai paslėpti, apsaugoti - suplyšta ne vienos ausinės. Todėl labai gerų pirmųjų ausinių pirkti nesiūlyčiau. Pravartu išbandyti ir išsirinkti tai, kas pasirodys geriausia.

Grotuvo kolonėlės. Nusipirkę specialiai nešiojamam grotuvui skirtas garso kolonėles, galite lengvai surengti puikų šokių vakarą.

Belieka palinkėti gero skaitymo. O geriausią santykį tarp kainos, kokybės ir poreikių turėsite rasti patys.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]