IŠ INTERNETO

 

 


TOBULESNĖ BALTOJI LAZDELĖ

Indijos technologijos institute sukurta nauja tobulesnė baltoji lazdelė. "Protinga lazda" pavadintas gaminys neregiams turėtų padėti geriau orientuotis ne tik namuose, bet ir gatvėje. Lazdelėje naudojama vibrotechnologija ir ultragarsiniai sensoriai. Ligšioliniai modeliai kliūtis neregiui padėdavo nustatyti tik apačioje ir tik maždaug per metrą. Naujoji lazdelė kliūtis padės aptikti trijų metrų atstumu ir ne tik apačioje. Be to, naudodamasis šia lazdele, neregys galės gatvėje sužinoti ir autobuso numerį. Aišku, jei jame bus įrengtas specialus daviklis. Garsiniams pranešimams lazdelėje yra garsiakalbis, energiją gaunantis iš akumuliatorių. Naujoji lazdelė turėtų praversti ir kritinėse situacijose, pavyzdžiui, kilus gaisrui. Tačiau ir čia reikalingi specialūs davikliai, kurie turėtų būti pritvirtinti prie išėjimo iš degančios patalpos, praneša laikraštis "Hindustan Times".

ŽAIDIMŲ AUTOMATAI AKLIESIEMS

Škotijos Bingo žaidimų automatų salėse atsirado nauji žaidimų automatai. Jie skirti blogai matantiems žmonėms. Savo įstaigose naujuosius aparatus įkurdinę "Gala bingo" kompanijos specialistai teigia, kad naujaisiais aparatais mielai naudojasi ne tik neregiai, bet ir gerai matantys žmonės. Pagrindinė tokio reiškinio priežastis yra ta, kad su naujaisiais aparatais žaisti lengviau ir patogiau - mat šie veiksmą palydi garso efektais ir garsiniu komentaru. Specialistų nuomone, šiek tiek pasitreniravę, naujaisiais automatais ir matantys žmonės gali žaisti užsimerkę. Žurnalistai rašo, kad Didžiosios Britanijos žaidimų pramonė savo paslaugas teikia vis naujoms visuomenės grupėms. Žaidimų kortomis turnyrai jau tapo prieinami kurtiesiems, bingo automatai - neregiams.

NEREGIO REKORDAS

34 metų neregys Kevinas Oldertonas pasiekė rekordą. Jis kalnų slidėmis nuo šlaito nusileido 160 km per valandą greičiu. Neregį "vairavo" jo treneris, nurodymus duodamas per sportininko šalme įtaisytas ausines. Prieš aštuonerius metus po muštynių su gatvės chuliganais regėjimo netekęs K. Oldertonas sako, kad kalnų slidinėjimas jam sugrąžino norą gyventi. Didžiosios Britanijos atsargos karys vadovaujasi šūkiu: "Be regėjimo ir baimės!" Šis šūkis - jo gyvenimo filosofija. "Pradžioje buvo labai sunku. Aš tapau priklausomas nuo kitų žmonių, praradau pasitikėjimą savimi, praradau, galima sakyti, gyvenimą, - sakė K. Oldertonas. - Pradžioje su visomis šiomis problemomis kovoti buvo neįmanoma." Tačiau praėjo aštuoneri metai ir Prancūzijos Alpių Les Arks kalno šlaite jo treneris Normanas Klarkas pareiškė: "Dabar jis susigrąžina gyvenimą. Jis, galima sakyti, pradeda nuo nulio. Tokiu poelgiu tikisi įkvėpti naujam gyvenimui ir kitus negalios žmones". Draugai ir giminės neregio laukė prie finišo, kalno apačioje. Jie su nerimu stebėjo pradžioje vos įžiūrimą taškelį kalno viršuje. K. Oldertonas pradėjo leistis vis greičiau ir greičiau. Prie pat finišo įvyko katastrofa: slidininkas pargriuvo ir ant nugaros nuvažiavo iki finišo likusį šimtą metrų. Tačiau net ir tokioje nesportinėje pozoje čiuoždamas jis pasiekė rekordą. "Nors abi slidės nulakstė į šalis, tačiau 162 km per valandą greičio rekordą pasiekiau. Nuostabūs įspūdžiai. Siūlau ir kitiems pabandyti," - sakė K. Oldertonas. Nusileidimą slidėmis nuo kalno neregys lygina su šuoliu iš lėktuvo. Kitais metais jis tikisi sugrįžti į Prancūziją ir pagerinti savo rekordą.

NEREGYS VAIRUOTOJAS

Didžiosios Britanijos policija už pavojingą vairavimą sulaikė neregį. 31 metų Omedas Azizas, netekęs abiejų akių per sprogimą, balandį sučiuptas vairavęs baltą "Peugeot-405" ir pažeidęs draudžiamą kelio liniją. Šalia vairuotojo sėdėjęs keleivis paaiškino, kad jo draugas neturi akių, o jis jam padėjo vairuoti sakydamas, į kurią pusę sukti, kada stabdyti, kokiu greičiu važiuoti.

PASAULĮ PAMATĖ VYRO AKIMIS

Kalifornijos gyventojas Ričardas Meca skubėjo namo pas neregę savo žmoną. Tačiau namų taip ir nepasiekė: jį gatvėje nušovė kažkokie piktadariai. Beveik prieš 15 metų po nesėkmingos operacijos apakusi 48 metų jo žmona vyro namuose taip ir nesulaukė. Užuojautos pareikšti našlei atėjęs šeimos draugas ją įkalbėjo į pasaulį pažvelgti nužudyto vyro akimis. Kol gyvas buvo, jis pats ne kartą yra žmonai siūlęs paaukoti vieną akį, kad ši galėtų matyti. Pagaliau moteris ryžosi.

Gydytojai atliko vyro akių ragenos transplantaciją. Operaciją teko atlikti greitai, nes jei donoras negyvas ilgiau nei dešimt dienų, tai ragena persodinimui jau nebetinka, ji tiesiog neprigyja. Laimei, operacija pavyko. Našlė jau po poros dienų galėjo pamatyti savo vyro laidotuves. Į jas velionio pagerbti susirinko apie pusė tūkstančio žmonių.

Juodais rūbais apsirengusią moterį džiaugsmas ir liūdesys aplankė vienu metu: "Galimybė matyti, kurią man padovanojo Ričardas - tai pro tamsą prasiskverbęs šviesos spindulys, kuris mane aplankė pačią liūdniausią mano gyvenimo valandą". Taip kalbėjo vėl regėjimą atgavusi moteris.

MONETA LUJI BRAILIO ATMINIMUI

Amerikos monetų kalykla išleis monetą, skirtą rašto akliesiems kūrėjo Luji Brailio atminimui. 2009 metais sukaks 200 metų, kai gimė Luji Brailis. Ta proga Jungtinėse Amerikos Valstijose bus išleista 400 tūkstančių sidabrinių dolerių monetų su genialaus prancūzo atvaizdu. Ant monetų taip pat bus brailio raštu užrašyta "BRL".

Šį sprendimą patvirtino JAV Kongresas. JAV monetų kalyklos atstovai pranešė, kad vieno dolerio nominalo moneta bus pardavinėjama su antkainiu ir kainuos dešimt dolerių. Gautos lėšos bus skirtos neregiais besirūpinančioms organizacijoms. JAV aklųjų federacija pranešė, kad jiems skirtas lėšas panaudos Luji Brailio sukurtam raštui populiarinti. Šio projekto rėmėjas senatorius Kristoferis Dodas sakė: "Mes sieksime, kad kuo daugiau žmonių - tiek neregių, tiek ir gerai matančių - sužinotų apie brailio rašto privalumus".

VAIKAI TURI MIEGOTI TAMSOJE

Japonų ir JAV mokslininkai teigia, kad naktį vaikams negalima leisti miegoti kambaryje, kai įjungta šviesa. Šviesa trukdo vadinamų "laiko genų" darbui. Būtent šie genai reguliuoja žmogaus organizmo miego ir aktyvios veiklos "grafiką".

Šią išvadą mokslininkai padarė tirdami peles. Toms pelėms, kurių narveliuose nuolatos degė šviesa, sutriko miegas. O stebint peles, kurių narveliuose šviesa užsidegdavo ir užgesdavo kas 12 valandų, jokių miego sutrikimų nepastebėta.

Į šią išvadą turėtų atkreipti dėmesį per anksti gimusių kūdikių inkubatorius prižiūrintys specialistai. Juolab kad mokslininkai teigia, jog pelės ir žmogaus "laiko genai" beveik identiški.

 

www.vos.org.ru

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]