RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

BALTIJOS BANGA LIETUVOJE


Liepos 1 dieną Trakuose įvyko tradicinis tarptautinis aklųjų ir silpnaregių estradinės muzikos festivalis "Baltijos banga 2006". Į jį sukviesti atlikėjai iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Šventę organizavo "Baltijos banga 2005" didžiojo prizo laimėtojai - vilniečiai. Tai jie - Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras - stengėsi, kad visiems būtų jauku, smagu ir patogu.

Latviai ir estai į renginį pakviesti dar birželio 30 dieną. Organizatoriai jiems aprodė Trakus, surengė ekskursiją į Trakų pilį. Vėliau svečius apgyvendino poilsio bazėje "Zelva". Čia svečių laukė soti vakarienė ir poilsis.

Liepos 1-oji - lyg užsakyta išaušo šilta ir saulėta. Jau nuo 10 valandos ryto Trakų kultūros rūmai prisipildė jaudulio, šurmulio bei muzikos garsų. Mat čia prasidėjo pasiruošimas 15 valandą vyksiančiam koncertui. Dalyviai dėjo paskutinius štrichus parengtos programos paveikslui. Kadangi Lietuvos valdžia liepos pirmąją (šeštadienį) paskelbė darbo diena, tai salė nuo žiūrovų "nelūžo", tačiau tie, kurie susirinko, negailėjo plojimų festivalio dalyviams. Ypač gyvai jie domėjosi privalomo festivalio kūrinio - lietuvių liaudies dainos "Pempel pempel" - atlikimu. Šis kūrinys dėl gyvo tempo ir žemaitiškos tarmės - net ir lietuviams kietas riešutėlis, o ką jau kalbėti apie svečius iš Latvijos ir Estijos. Tačiau su šia užduotimi beveik visi dalyviai susidorojo puikiai. Ypač pagirtina estų grupė "Viis" (Suopis), ne tik pademonstravusi puikią lietuvių kalbos tartį, bet orkestruotėje išraiškingai pavaizdavusi "pempelės skrydį". Kiek sunkiau sekėsi broliams latviams. Na, o lietuviai tiesiog stebino išradingumu. Ypač komisiją sužavėjo ansamblio "Prisiminimas" versija. Jos kitaip ir nepavadinsi, kaip spektakliu. Vilniečių "Vilkpėdės" vadovo Petro Garšvos aranžuotės savo tobulumu taip pat jau seniai nieko nebestebina - tiesiog klausykis ir žavėkis. Na, o kauniečių grupės "Meniu" solistės Onutės Matusevičiūtės "Lempelė" labiausiai patiko žiuri pirmininkui Aleksui Lemanui.

Geriausia grupe pripažinta Strazdumuižės internatinės mokyklos pučiamųjų ansamblis “123”Festivalio dalyviai be jau minėto privalomo kūrinio turėjo atlikti savarankišką 20 minučių trukmės programą. Programos buvo įdomios ir įvairios.

Man jau trečią kartą tenka dalyvauti festivalių "Baltijos banga" darbe. Su malonumu noriu pastebėti, jog beveik visų dalyvių meninis lygis gerokai pagerėjo. Tačiau dar smagiau, kad ir komisijos nariai ne iš Lietuvos pripažino, jog būtent lietuviai yra visa galva aukščiau už kitų šalių atlikėjus.

Po beveik keturias valandas užsitęsusio koncerto, kuriame varžytasi dėl dešimties apdovanojimų, organizatoriai dalyvius ir svečius vėl pakvietė į "Zelvą". Čia surengtas draugystės vakaras. Žinoma, visi laukė rezultatų. O rezultatai tokie. Geriausia soliste vokaliste pripažinta Marju Saar iš grupės "Viis". Geriausias solistas vokalistas - Artūras Lenkšas iš "Meniu". Geriausiu vokaliniu duetu pripažintas klaipėdiečių Irenos Pranckevičienės ir Prano Mačernio duetas iš grupės "Prisiminimas". Geriausias dainų kūrėjas - Vladimiras Kroopsas iš Rygos. Geriausio instrumentininko vardas atiteko akordeonininkui Jurijui Tennosar iš grupės "Fenix" (Estija). Geriausia grupe pripažinta Strazdumuižės internatinės mokyklos pučiamųjų ansamblis "123". Ansamblis, geriausiai atlikęs lietuvių liaudies dainą, - estų grupė "Viis". Geriausiu lietuvių liaudies dainos aranžuotės autoriumi pripažintas Petras Garšva. Žiuri specialus prizas atiteko moksleiviams iš Estijos Aleksejui Briancevui ir Jurginui Dengo. Prizas už savo kūrinių atlikimą įteiktas grupei iš Latvijos "Cialiabiedri".

Šių metų birželio mėnesį nutarta festivalius rengti kas dveji metai. Taigi kita "Baltijos banga" turėtų atsiristi 2008 metų vasarą į Estiją. Nors tobulumui ribų nėra, pasiruošti laiko - marios.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]