TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

AKINIAI NUO SAULĖS


Dabar akiniai nuo saulės tapo aksesuaru, kuris greitai sukuria norimą įvaizdį bet kuriuo metų laiku. Akinių gamintojų džiaugsmui, daugelis žmonių nori tokių akinių, kuriuos nešioja populiarios muzikos, sporto, kino ir kitos žvaigždės.

Medikai kiekvieną pavasarį atakuoja raginimais dėvėti saulės akinius, tačiau mes vangiai veriam piniginę "tokiems niekams". Neretai žmonės turi susidarę nuomonę: akiniai nuo saulės - tik madingų žmonių įvaizdžio elementas. Medikai siūlo akinius dėvėti ne tik vasarą ir pavasarį, bet ir saulėtą žiemos dieną, nes sniegas intensyviai atspindi saulę.

Saulės šviesa gyvybiškai reikalinga žmogaus organizmui. Saulė svarbi vitamino D gamybai, kraujo ląstelių formavimuisi, imuninės sistemos veiklai ir gerai nuotaikai palaikyti. Tam tikros ultravioletinių spindulių (UV) dozės žmogui būtinos, bet daug - kenkia. Kai kada ultravioletinių spindulių tenka daugiau dėl atspindžių - tada žmogų pasiekia ne tik UV spinduliai, krentantys iš viršaus, bet ir atspindėti nuo sniego, vandens, kelio, smėlio. Ypač tas pavojus padidėja saulėkaitoje, paplūdimyje, kalnuose, pajūryje. Smėlis papildomai atspindi ir padidina UV dozę 10 proc., vanduo - 20 proc., sniegas - 80 proc.

Šviečiant ryškiai saulei akys greit nuvargsta, ultravioletiniai spinduliai kenkia akies ragenai, lęšiukui ir tinklainei. Dėl šių priežasčių gali prasidėti katarakta, lęšiuko drumstėjimas ir pablogėti regėjimas. Pastebima, kad katarakta serga vis jaunesni žmonės, o po kataraktos operacijos žmonės tampa dar jautresni saulės spinduliams, nes nėra lęšiuko - natūralaus apsauginio barjero nuo UV spindulių.

Kai kurie žmonės klaidingai mano: kuo akiniai brangesni, tuo jie geresni. Svarbiausia, kad akiniai apsaugotų nuo žalingų ultravioletinių spindulių. Didesnis pavojus kyla tada, kai dėvimi pigūs plastmasiniai, dažniausiai turguje pirkti akiniai. Kai kurių specialistų nuomone, geriau iš viso be akinių nei su nekokybiškais.

Medikai konstatuoja: vaikų ir paauglių akys yra jautresnės ir labiau praleidžia šviesą, nes pigmentai, natūraliai apsaugantys akis, atsiranda tik bėgant metams. Nenešiojant saulės akinių kenksmingi spinduliai patenka tiesiai į tinklainę. Dėl to gali kilti junginės ir ragenos uždegimų, taip pat kenkiama lęšiukui ir tinklainei.

Pagal akims tenkantį krūvį ir nuovargį 40 minučių trunkantys žaidimai skaisčioje saulėje prilygsta dviejų valandų televizoriaus žiūrėjimui.

Nusipirkus tamsinančius akinius svarbu žinoti, kad juos nuolat reikia valyti, saugoti nuo subraižymo. Oftalmologų nuomone, nešvarūs, subraižyti akiniai gali akims pakenkti daugiau negu iš viso jų nenešiojant. Ypač aktualu to išmokyti vaikus.

Verta žinoti, kad saulės akiniai tarptautiniu susitarimu pagal tai, kiek praleidžia saulės spindulių, skirstomi į penkias apsaugos grupes. Nulinei apsaugos klasei priskiriami akiniai su skaidriais arba įvairiaspalviais akinių lęšiais ir yra nešiojami kaip aksesuaras. Antrai klasei priskiriami kokybiški saulės akinių lęšiai. Jie visiškai apsaugo nuo žalingo tiesioginio saulės spindulių poveikio ir praleidžia tik apie pusę ryškių saulės spindulių. Pavyzdžiui, trečios ketvirtos klasės akinius paprastai reiktų rinktis važiuojant į kalnus ar praleidžiant daug laiko ryškioje šviesoje - ant vandens paviršiaus.

Kaip jau minėjau, be apsauginių funkcijų, akiniai atlieka dar vieną funkciją - estetinę: tai puikus aksesuaras tiek vasarą, tiek žiemą. Regėjimo negalią turinčių žmonių akys ne visuomet yra išraiškingos. Todėl ne paslaptis, kad taip kartais atkreipiamas aplinkinių dėmesys į neregio akis. Daugelio nuomone, kai kuriais atvejais vertėtų akis pridengti tamsinančiais, pritaikytais prie veido akiniais. Tai turėtų tapti natūraliu daugelio įpročiu. Svarbu pratinti nuo mažens vaikus nešioti tamsintais stiklais akinius ne vien korekcijos, bet ir estetiniais tikslais. Juo labiau, kad dabar yra galimybių įsigyti įvairaus dizaino rėmelių. Kiekvienas galime pasirinkti savo ar klasikinį stilių.

Pagrindinė taisyklė: akinių viršus turi būti kuo arčiau antakių linijos, rėmelio apačia - nesiremti į skruostus. Akinių kraštai neturi būti platesni už veidą. Galų gale visada atsiras artimas žmogus, su kurio pagalba išsirinksite jums tinkamus akinius, arba jums padės optikos salono darbuotojai.

Tad keiskime savo įvaizdį - o tai iš tikrųjų labai svarbu, atrodykime stilingai ir estetiškai, tausokime savo regėjimą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]