IŠ KELIONIŲ SUGRĮŽUS

Danguolė POZNANSKIENĖ Živilė ALEKSIENĖ

ĮSPŪDŽIAI IŠ RADOMO


Mes esame,

Mes norime būti matomi,

Mes galime daugiau,

Negu apie mus galvoja!

 

Šiose eilutėse slypi pats didžiausias kompleksinės negalios vaikų troškimas: supraskite mus, vertinkite mus, neatstumkite mūsų - mes tokie pat Dievo vaikai.

Šių metų pavasaris Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) lavinamųjų klasių mokiniams buvo itin džiaugsmingas. Gegužės 6 - 17 dienomis 10 lavinamųjų klasių mokinių ir 6 pedagogai vyko į Lenkijos Respublikos Radomo miesto Stefano Višinskio aklųjų ir silpnaregių mokyklą. Šiems mokiniams tai buvo pirma tokia didelė ir ilga kelionė.

Ruošėmės labai atsakingai, konsultavomės su tėveliais. Mokiniai labai džiaugėsi, kad važiuoja, gal net ir nesuvokdami, kokia tolima ši kelionė.

Vaikų veiduose buvo šypsenos, džiaugsmas: "Mes važiuojame!" Tėvelių akyse matėsi ašaros - kas šiandien pasakys, ar džiaugsmo, ar nerimo. Pedagogų žvilgsniuose - kaip ištversime 10 valandų kelionę, ar vakarais vaikai nenorės mamytės. Ir mūsų lūkesčiai buvo neapvilti.

Mus šiltai pasitiko Radomo mokyklos pedagogai ir mokiniai. Mokyklos administracija sudarė visas sąlygas, kad mokiniai būtų užimti, laimingi. Mūsų vaikai labai daug pamatė: buvo išvykos į Baltovą, juros periodo parką. Vaikams buvo leista lytėti, tyrinėti dinozaurus ir šitaip jie susipažino su senovėje gyvenusiais gyvūnais. Įdomi išvyka į Skaržysko Kamienna Baltojo erelio muziejų. Mokiniai apžiūrėjo lėktuvus iš išorės ir vidaus, garvežius, tanketes, tankus ir kitą karinę techniką. Įspūdinga išvyka į Radomo krašto etnografinį muziejų. Gražiame gamtos kampelyje mokiniai reiškė savo emocijas, fantazijas lipdydami iš molio, piešdami, lankstydami iš popieriaus pavasario gėles, dainavo linksmas lietuvių ir lenkų daineles, deklamavo eilėraščius... Buvo išvyka į koplyčią, kur yra Aušros Vartų Šv. Marijos kopija. Itin sujaudino išvyka į Kalvarijos kalną (Gura Zebrzydovska). Meldėmės šv. Mišiose, aplankėme vienuolyną, apžiūrėjome Kalvarijų Šv. Dievo Motinos paveikslą. Emilijos Frankovskos giedamos giesmės sujaudino visus ten buvusius žmones. Vadovicai - popiežiaus Jono Pauliaus II tėviškė - atgaivino ir sušildė mūsų širdis. Daug teigiamų emocijų vaikai patyrė pabuvoję nuotaikingame koncerte.

Buvo daug smagių, nepakartojamų vakaronių, žaidimų lauko kiemelyje, atrakcionų, sūpynių, diskotekų, pasivaikščiojimų po Radomo miestą, pasivažinėjimų su arkliais gamtoje, linksmybių prie laužo. Vyko daug bendrų užsiėmimų: veiklos virtuvėlėje, orientacijos ugdymo, muzikos užsiėmimų, kur buvo dainuojamos bendros dainos lietuvių ir lenkų kalbomis, meno, fizinio, regėjimo lavinimo, integracijos užsiėmimų...

Mokiniai galėjo maudytis baseine, naudotis sporto kabinetu, treniruoklių sale, relaksacijos kabinetais.

Mus, pedagogus, maloniai nustebino kvietimas į Radomo miesto meriją. Ten vyko susitikimas su miesto tarybos pirmininku, deputatais, o taip pat buvo susitikimas su vyskupu Edvardu Materskiu. Šitas vyskupas yra kilęs iš Lietuvos, jis labai gerbiamas žmogus Lenkijoje. Vyskupas E. Materskis palaimino visus mūsų mokinius. Šioje išvykoje turėjome garbingą misiją: įteikti deputatams Dariušui Golembiovskiui, Zbignievui Neskai ir mokyklos direktoriui Norbertui Barščevskiui Lietuvos švietimo ministro Remigijaus Motuzo padėkas.

Ši kelionė buvo naudinga ne tik vaikams, bet informatyvi ir pedagogams. Susipažinome su metodais, taikomais jų mokykloje vaikams su kompleksine negalia. Pedagogai stebėjo užsiėmimus ir juos aptarė. Užsiėmimai vyko kartu su mūsų mokyklos mokiniais. Užsiėmimuose vaikai buvo ypač aktyvūs, patenkinti ir laimingi.

Įspūdžių kupinos dienos prabėgo labai greitai.

Išvažiavome sušildyti atvirumo, draugiškumo, pasisėmę naujų įspūdžių, žinių. Atmintyje išliks kolegų, mokinių šypsenos, apkabinimai, noras tęsti draugystę.

Mokiniai, tėveliai, pedagogai labai dėkoja LASUC direktorei Angelei Daujotienei už suteiktą galimybę vykti į šią puikią kelionę.

Pedagogai dėkoja mokinių tėveliams už paramą ir nuoširdžius žodžius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]