SUKAKTYS

Indrė GRUODIENĖ

ŠVIESA UŽTEMDYTOSE AKYSE


Jei likimas atsiunčia išbandymą - atima regėjimą, jis neatims sielos šviesos, kuri verčia daryti gerus darbus. Kas turi sielos akis, vidinį regėjimą - tas bus visada laimingas.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai (LASS) šie kalendoriniai metai prasmingi jubiliejais. Regėjimo sutrikimo negalią turinčius narius vienijanti organizacija liepos mėnesį atšventė savo 80 - metį. Neseniai Švenčionių rajono organizacija minėjo savo veiklos 40 - metį. Drauge pasidžiaugti bei pasiguosti savo problemomis į Nalšios muziejaus salę susirinko nariai, jų artimieji bei svečiai. Šventės metu veikė pirmą kartą rajone organizuota neįgaliųjų rankdarbių paroda, šventę praskaidrino "Nalšios" folklorinis ansamblis bei Švenčionių meno mokyklos šokėjos.

1966 metais gegužės mėnesį į tuometinį Švenčionių rajono aprūpinimo skyrių atvyko jaunas vaikinas Juozas Karlikauskas. Jo tikslas buvo rajone rasti bendraminčių ir įkurti aklųjų draugijos pirminę organizaciją. Po ilgo ir nuoširdaus pokalbio neetatine organizacijos sekretore sutiko būti tuometinio socialinio aprūpinimo skyriaus inspektorė Genovaitė Juodakienė. Kaip prisimena pirmuosius vadovavimo žingsnius buvusi sekretorė, po darbo ji peržiūrėjo turimas žmonių bylas ir atrinko bylas žmonių, turinčių regos susirgimų. Rašydama laiškus, pas kitus vyro nuvežama motociklu tiesiog į namus, ji kvietė likimo nuskriaustuosius burtis ir drauge spręsti savo problemas. Pasak Genovaitės, daugelis abejojo, įsivaizdavo, kad juos surinks, nuveš į kokį bendrabutį ir uždarys. Bet nuoširdus ir reikalingas darbas davė savo vaisių. Su jauduliu buvusi sekretorė dėkojo LASS Švenčionių rajono organizacijos pirmininkei Stasei Mažuolienei už pastovų dėmesį ir pažymėjo, kad yra dirbusi dviejose valdiškose įstaigose, bet iš ten padėkos ir dėmesio skambučių nesulaukianti.

1973 metais didmiesčiuose statėsi aklųjų kombinatai, atsirado galimybių įdarbinti namudininkais ir rajono žmones, kurie gamino kosmetikos teptukus, rinko elektros šakutes. Tuometinis organizacijos pirmininkas Adolfas Svirbutavičius surado savanorį mokytoją Leoną Lazauską, gyvenantį Šventos kaime, panorusį išmokti brailio rašto. Leonas su žmona Elena važinėjo po kaimus mokydami aklus ir silpnaregius narius skaityti ir rašyti. Jie sugalvojo ir pritaikė vaizdines priemones mokymuisi, kurios naudojamos ir šiandien. Besimokantiems buvo mokamos skaitovo pašalpos. Aktyviems draugijos nariams ir pažangiems mokiniams pradėta skirti pirmieji lietuviški juostiniai magnetofonai "Daina" įgarsintoms knygoms skaityti.

Nuo 1982 m. LASS Švenčionių rajono organizacijai vadovauja S.Mažuolienė1982 metais pirmininke išrenkama Stasė Mažuolienė, kuri su sekretore Lidija Archipova organizacijai vadovauja iki dabar.

Keitėsi organizacijos pavadinimas. Daug regėjimo invalidų sėkmingai dirbo Vilniaus aklųjų kombinate namudininkais, naujai priimti nariai buvo siunčiami į Šakių rajone Kretkampio kaime įkurtą reabilitacijos centrą. Aklųjų sąjungos lėšomis Švenčionių mieste nupirkti trys butai su patogumais. Organizacija dalyvaudavo tarprajoniniuose kultūriniuose renginiuose, konkursuose. Nariai aplankė Kijevą, tuometinį Leningradą, Kaliningradą, Užkarpatę, Maskvą, Gruziją. Rajone pradėta registruoti silpnaregius vaikus, jie organizuotai vežami konsultacijoms pas atvykstančius specialistus į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą Vilniuje.

Lietuvai tapus nepriklausoma, atsiradus naujoms sąlygoms rinkoje, sutriko aklųjų kombinatų veikla. Mūsų rajono nariai skaudžiai išgyveno žinią, kad buvo atsisakoma namudininkų paslaugų. Žmonės jautė vienatvę, nevisavertiškumo kompleksą, baimę dėl rytdienos. Tačiau savotišką išeitį pasiūlė buvęs organizacijos pirmininkas Stefan Gembūro ir veterinarijos gydytojas Vytautas Stundžėnas - silpnaregiams nuosavuose namuose auginti viščiukus. Ši idėja pasiteisino ir gyvuoja dabar, nes kiekvienais metais silpnaregiai ir kiti neįgalieji užsisako vis daugiau viščiukų.

Prieš dešimt metų Švenčionių rajono savivaldybė pirmą kartą Švenčionėlių kultūros namuose organizavo bendrą renginį žmonėms su negalia. Kitais metais pirmoji Lietuvoje LASS Švenčionių rajono organizacija, norėdama visuomenę supažindinti su silpnaregių ir aklų žmonių problemomis, Baltosios lazdelės dienos renginį organizavo gatvėse. Tai transliavo ir TV.

Įžengus į naują tūkstantmetį LASS pradeda silpnaregius mokyti baldų apmušėjo specialybės.

"Kadangi mūsų rajono organizacija nėra gausi, nariai vyresnio amžiaus, jiems sunku dažnai išvykti iš namų. Ieškodami naujų veikos formų pradėjome organizuoti išvažiuojamuosius seminarus į kaimų medicinos punktus. Mums nuoširdžiai talkina akių gydytoja Laima Karvelienė. Ji visuomet sudaro sąlygas, leidžia atvykusiems specialistams dirbti akių ligų kabinete su turima aparatūra. Dabar rašomi įvairūs veiklos projektai. Iš gautų lėšų organizuojamos išvažiuojamosios gydytojų konsultacijos, silpnaregiams vaikams ir nariams - išvykos į pajūrį, šventės, kiti renginiai," - apie naujoves organizacijos veikloje pasakojo pirmininkė Stasė Mažuolienė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]