SVEIKINAME!

Gražina SIDEREVIČIENĖ

DEVYNMEČIO DEBIUTAS


Mindaugas DvylaitisBirželio 1-12 dienomis Italijoje vykusiame muzikos festivalyje "Val Tidoni" puikiai pasirodė Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivis Mindaugas Dvylaitis. Iš 100 balų jis buvo žiuri įvertintas 97 ir apdovanotas I laipsnio diplomu. Mindaugas lanko Kauno 1-osios muzikos mokyklos akordeono klasę. Specialybės mokytoja - Violeta Gadliauskienė. Įspūdžiais iš festivalio paprašiau pasidalinti I-osios vietos laimėtoją Mindaugą, jo mamą Laimą ir mokytoją Violetą Gadliauskienę.

- Sveikiname tave, Mindaugai, su pirmuoju pelnytu diplomu. Reikia tikėtis, kad tokių diplomų bus ne vienas. Kuo tave vilioja akordeonas, kodėl jį pasirinkai? Gal čia tėvelio, Kauno valstybinio choro artisto, puikiai valdančio šį instrumentą, įtaka?

- Patinka akordeono muzika. Namuose yra šis instrumentas, tėtis dažnai groja. Iš pradžių tik atsargiai paimdavau, patampydavau, vėliau - įsidrąsinau, pramokau groti. Kuo daugiau groju, tuo labiau patinka.

- Kaip jauteisi prieš konkursą? Apie dalyvavimą sužinojai tik prieš mėnesį. Ar tikėjai, kad taip šauniai sugrosi?

- Labai jaudinausi ir netikėjau, kad viskas pavyks, bet važiuoti tikrai norėjau.

- O kaip sugebėjai suvaldyti jaudulį per konkursą, kai tavęs klausėsi ir vertino tokia rimta komisija iš Italijos, Prancūzijos, Rusijos ir Lietuvos?

- Galvojau tik apie muziką ir apie nieką daugiau.

Čia įsiterpia mama, kuri patvirtina, kad Mindaugas iš tikrųjų atrodė rimtas, susikaupęs. Atsisėdo, nusišluostė nosinaite sudrėkusias rankas ir sugrojo taip, kaip negrojo nė vienoje repeticijoje ar koncerte.

- Ar norėtum dalyvauti kituose konkursuose?

- Taip, labai norėčiau.

Kreipiuosi į Mindaugo mokytoją Violetą Gadliauskienę:

- Jūsų praktikoje pirmas kartas, kai grojimo meno paslaptis tenka perduoti nematančiam vaikui. Kaip sekėsi? Kaip spėjote susibičiuliauti?

- Tam ir kaupiama patirtis - juk pirmas kartas visada būna. Pradėjau nuo pažinties su Mindaugo tėveliu. Atsisėdome, pasikalbėjome, išsiaiškinome, kaip reikėtų dirbti. Nuolat tariamės su Mindaugu, kaip jam geriau, patogiau. Puikiai sutariame - berniukas labai jaučia muziką, ja gyvena. Kur begrotų, visur sulaukia plojimų ir susižavėjimo.

- Kam kilo mintis pasiūlyti Mindaugą į puikias tradicijas turintį tarptautinį festivalį? Juk gabių vaikų muzikos mokykloje ne vienas?

- Už pasiūlymą visų pirma reikia dėkoti klasės vadovei Marijai Martinkienei, kuri pastebėjo neeilinius Mindaugo gabumus ir tikėjo berniuko sėkme.

- Kokią ateitį prognozuojate Mindaugui?

- Tikiu, kad Mindaugas susies savo gyvenimą su muzika, nes tai, ką daro, jam patinka, jį žavi. Gali keistis muzikos instrumentas, bet požiūris į muziką liks toks pat - susižavėjusio žmogaus požiūris. O aš, kiek galėsiu, padėsiu eiti tuo pasirinktu muzikos keliu.

Klausimas Mindaugo mamai:

- Žinau, kad jūsų šeima - aktyviausia Mindaugo palaikymo komanda. Ko tikėjotės iš konkurso?

- Visi labai jaudinomės, bet nenorėjome, kad jis pajustų mūsų nuotaikas. Nuolat skambinomės mobiliuoju, todėl jautėmės, tarsi būtume kartu. Sesutė Neringa atsiuntė žinutę: "Mindaugėli, nesvarbu, laimėsi ar ne - man tu vis vien būsi nugalėtojas". Manau, kad toks šeimos palaikymas Mindaugui padėjo.

- O kaip sekėsi pati kelionė, trukusi 12 dienų? Ar nepavargote ir kas padarė didžiausią įspūdį?

- Kelionė varginanti, bet įdomi. Mindaugą žavėjo kiekviena smulkmena - jis labai smalsus ir viską jam norisi žinoti, pajusti. Neišdildomą įspūdį paliko Venecijos Marko aikštė, Šveicarijos kalnai ir ežerai, pasiplaukiojimai laiveliu. Marko aikštėje ant Mindaugo peties nutūpė balandis, nufotografavome. Tų nuotraukų gausybė, bet viena ypatinga - Mindaugas nufotografavo mane Austrijoje, Vienos valdovų rūmų parke. Pats pasisiūlė. Orientavosi į mano balsą ir jam puikiai pasisekė.

Baigiantis pokalbiui prisiminiau moterų klubo narių susitikimą su Mindaugu ir jo tėveliais. Tada berniukas, paklaustas, kas tarptautiniame festivalyje jam labiausiai patiko, ramiai tvirtai atsakė: "Labiausiai patiko groti".

Turbūt šiuose žodžiuose ir glūdi visa Mindaugo Dvylaičio sėkmės paslaptis.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]