TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

AR ŽINAI, KĄ VALGAI


Actas - vienas vertingiausių pagardų, suteikiantis valgiams pikantiškumo. Jis nepakeičiamas konservuojant, turi puikių gydomųjų savybių.

Actas buvo vartojamas jau prieš 10 tūkst. metų Egipte valgiams paskaninti, o praskiestas vandeniu - kaip tonizuojantis gėrimas. Senovės Romoje jau buvo žinomi padažai su actu, panašūs į dabartinius, taip pat jį vartojo ir žaizdoms dezinfekuoti.

Masiškai actas pradėtas gaminti jau viduramžiais. Jo gamybos būdai buvo laikomi paslaptyje. Actui gaminti vartojami įvairūs alkoholiniai gėrimai ir acto bakterijos. Paprastai naudojamas 5 - 9 proc. actas. Geros kokybės actas yra šviesus, skaidrus, saldžiarūgštis. Jį paprastai laikom esant ne didesnei kaip 20 laipsnių kambario temperatūrai.

Sveikiausias actas - vaisių ir vyno. Natūralios mitybos propaguotojai pataria vartoti obuolių actą, kuris stimuliuoja virškinimą, padeda nuo viduriavimo. Truputis vyno acto pagerina medžiagų apykaitą. Actas nesukelia rūgštingumo.

Spiritinį actą dažnai vartoti nepatartina, nes jis naikina vitaminą C ir neigiamai veikia virškinimo traktą.

Actas - tikras mūsų pagalbininkas. Tai puiki konservavimo priemonė. Vartojamas agurkams, grybams, kriaušėms, pomidorams, svogūnams ir kitoms daržovėms bei vaisiams marinuoti. Be to, mėsos ir žuvų valgiai bus daug skanesni, jei prieš juos ruošdami išmirkysime acte. Jei po ranka neturime kitos dezinfekavimo priemonės, nedidelius įdrėskimus nuplauname actu. Į vandenį, kuriame plauname daržoves ir vaisius, ypač valgomus su žievele, įpilkime truputį acto. Krištoliniai ir stikliniai indai puikiai blizgės, o indus geriau išplausime, jei į vandenį įpilsime truputį acto. Vandeniu su actu valome medinius baldus ir kilimus. Stiklinę acto pakaitiname su skiltele česnako, ataušiname ir skalaujame skaudamą dantį.

Nuo migrenos padeda šalto vandens ir acto kompresas. Nuo pervargimo padės ryte išgerta stiklinė vandens su šaukštu acto ir šaukšteliu medaus, į vonią maudydamiesi įsipilkite 2 - 3 puodukus acto. Riebius plaukus skalaukite vandeniu su actu: jie taps žvilgantys ir purūs.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]