SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PAPILDĖ MEDALIŲ KOLEKCIJAS


Suomijoje vykusiame Europos neįgaliųjų atvirame lengvosios atletikos čempionate Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) nariai savo sportinių apdovanojimų kolekcijas papildė dar dviem aukso, dviem sidabro ir trimis bronzos medaliais.

Tai buvo kaip reta aukšto rango varžybos. Kartu su europiečiais rungtyniavo svečiai iš Šiaurės ir Pietų Amerikos, Australijos ir Azijos.

Iš LASF deleguotų aštuonių lengvaatlečių geriausiai pasirodė čempionais ir prizininkais tapę Kauno "Sveikatos" klubo atstovai Rolandas Urbonas ir Kęstutis Bartkėnas.

Trejų parolimpinių žaidynių - 1996 metais Atlantoje (JAV), 2000 metais Sidnėjuje (Australija) ir 2004 metais Atėnuose (Graikija) - laureatas, daugelio kitų oficialių tarptautinių varžybų nugalėtojas bei prizininkas R. Urbonas Suomijoje ne tik pelnė medalius, bet ir pagerino Europos rekordą. Pastarąjį jis pagerino disko metimo sektoriuje, nes įrankį nuskraidino 47 m 27 cm. Tad šis aukso medalis bus itin įsimintinas.

R. Urbonas rutulį nustūmė 14 m 57 cm. Bendroje įskaitoje, turint galvoje svečius iš kitų žemynų, tai buvo ketvirtas rezultatas, bet tarp europiečių trečias.

Jau minėtų trejų parolimpinių žaidynių kitas prizininkas K. Bartkėnas iš Suomijos grįžo su dviem apdovanojimais. Šis tituluotas bėgikas visus pralenkė 10 tūkstančių metrų distancijoje (32 min. 47,96 sek.), o 5000 metrų nuotolį baigė antras (15 min. 29,86 sek.).

Kiti laureatai: Linas Balsys (Vilniaus "Šarūnas") - antroji vieta 10 tūkstančių metrų bėgime (32 min. 52,37 sek.), Andrius Kalvelis (Šiaulių "Perkūnas") - bendroje įskaitoje ketvirtoji vieta, o tarp europiečių trečioji 800 metrų bėgime (2 min. 2,56 sek), Danguolė Skėrienė (Panevėžio "Šviesa") - bendroje įskaitoje ketvirtoji vieta, o tarp europiečių - trečioji rutulio stūmimo sektoriuje (10 m 81 cm).

Iš kitų Suomijoje rungtyniavusių LASF lengvaatlečių išskirčiau du itin tituluotus. Tai Seulo (1988 metais) parolimpinėse žaidynėse du aukso medalius laimėjęs ir pasaulio rekordą pasiekęs bei 1992 metais Barselonoje (Ispanija) ir 1996 metais Atlantoje (JAV) parolimpinių žaidynių vicečempionu tapęs Vytautas Girnius (Kauno "Sveikata") ir Barselonos bei Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkė Sigita Markevičienė (Panevėžio "Šviesa").

Šių dviejų lengvaatlečių gausiose sportinių trofėjų kolekcijose taip pat yra daugelio kitų prestižinių varžybų apdovanojimų.

Deja, iš Suomijos jie grįžo tuščiomis. Šįmet pirmą kartą Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentu išrinktas V. Girnius ietį numetė tik 36 m 54 cm ir liko devintoje vietoje. S. Markevičienės pasiekimai šiek tiek geresni - penktosios vietos 100 m (14,76 sek.), 200 m (30,28 sek.) ir 1500 m (5 min. 47,35 sek.) bėgimuose.

Suomijoje vykęs lengvaatlečių čempionatas LASF nariams buvo šiais metais priešpaskutinės oficialios tarptautinės varžybos. Paskutinieji rungtyniaus golbolininkai. Jie pakviesti į Belgiją, į Europos pirmenybes.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]