LASS CENTRO TARYBOJE

Zita JUODKIENĖ

 


Rugsėjį vykusiame LASS centro tarybos socialinių ir kultūros reikalų komisijos posėdyje dalyvavo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, pradėjusios veikti nuo 2005 m. liepos 1 d. vietoje MSEK prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, vadovas Zdislavas Skvarcenis, SADM neįgaliųjų socialinės integracijos skyriaus vedėja Eglė Čaplikienė ir šio skyriaus vyresnioji specialistė Rita Zilnienė. Šie atsakingi asmenys pristatė ir aiškino nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojusius Neįgaliųjų socialinės integracijos poįstatyminius aktus - neįgalumo ir darbingumo bei specialiųjų poreikių nustatymo tvarkas. Pranešėjai atsakė į komisijos narių klausimus.

Prieš pradedant rengti LASS XVII suvažiavimo dokumentų projektus, komisijos nariai aptarė organizacijos struktūrą ateityje. Taip pat buvo pasikeista nuomonėmis apie LASS įstaigų, teikiančių įvairias paslaugas akliesiems ir silpnaregiams, veiklą, jų funkcijas bei veiklos perspektyvas. Nutarta šiais klausimais diskutuoti ir toliau kartu su aktyvu. Buvo išnagrinėti įvairūs prašymai, aptartos ir patvirtintos patikslintos statistinės formos, išklausytos informacijos apie rengiamas 2005 m. LASS dienas "Susitikimai" Biržuose, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos spalio 20 d. "Siemens" arenoje organizuojamą renginį, skirtą organizacijos veiklos dešimtmečiui paminėti, Kauno technologijos universiteto studentų atstovybės ir skulptoriaus Roberto Antinio parengtą projektą "XXI amžiaus katakombos" ir kt.

Komisijos nariams buvo pristatyta LASS narių duomenų bazės nauja kompiuterinė programa pagal naująją LASS narių duomenų bazės pildymo tvarką. LASS nario korteles pildys miesto ar rajono organizacijos. Duomenys bus saugomi interneto serveryje, o duomenų baze nuolat galės naudotis LASS apskričių bei centro tarybos. Jau šį rudenį visos miestų ir rajonų organizacijos bus aprūpintos akliesiems ir silpnaregiams pritaikyta kompiuterine technika bei internetiniu ryšiu.

Rugsėjo 22-25 dienomis Vilniuje vyko Europos aklųjų sąjungos ryšių su Europos Sąjunga komisijos organizuotas seminaras "Kova su diskriminavimu". Jame dalyvavo Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos atstovai bei ekspertai iš Danijos ir Prancūzijos. Seminare buvo perskaityti pranešimai ir pateikta informacija apie Europos šalyse vykdomą neįgaliųjų nediskriminavimo politiką, naujausius įstatymus, draudžiančius diskriminavimą, apie visuomenės požiūrį ir jos informuotumą negalios klausimais bei sutrikusio regėjimo žmonių įvaizdį.

LASS kvietimu rugsėjo pabaigoje buvo atvykę Baltarusijos sutrikusio regėjimo asmenų asociacijos pirmininko pavaduotojas Viktoras Šestakas ir centro valdybos gamybinio-ekonominio skyriaus viršininkė Ilona Lisovskaja. Svečiai domėjosi LASS įmonių, įstaigų veikla, socialinėmis, kultūrinėmis programomis, LASS ūkine veikla, Lietuvos Respublikos įstatymais, reglamentuojančiais neįgaliųjų integraciją, jų įmonių veiklą. Svečiai pasidalijo ir savo organizacijos rūpesčiais.

Rugsėjo 22 d. centro taryba, atsižvelgdama į audito išvadas, patvirtino UAB "Regplasta" 2004 m. ūkinės-finansinės veiklos balansą ir pelno ataskaitą. Įvertinusi teikiamą pagalbą, organizuojant LASS dienas "Susitikimai" Biržuose bei nuolatinę pagalbą LASS Biržų rajono organizacijai, centro taryba padėkomis apdovanojo Biržų rajono savivaldybės tarybos pirmininką Regimantą Ramoną, pirmininko pavaduotoją Rimantą Martinonį, administracijos direktorę Palmyrą Prašmantienę, socialinės paramos skyriaus vedėją Eugeniją Prokopavičienę, Rinkuškių alaus daryklos direktorių Petrą Kalkį, AB "Siūlas" direktorių Vidmantą Graužinį, UAB "Biržų melioracija" generalinį direktorių Vytautą Stasį Čiuplinską, UAB "Žydruma" direktorę Birutę Rinkevičienę, Biržų miškų urėdijos urėdą Romaną Gaudiešių, Lietuvos Respublikos Seimo narį Viktorą Rinkevičių.

LASS centro tarybos specialistai, išnagrinėję LR Socialinių paslaugų įstatymo projektą, pateikė siūlymų dėl dviejų įstatymo straipsnių, kurių dabartinės nuostatos ribotų neregiams ir silpnaregiams teikiamas paslaugas bei galimybes LASS dienos centrams gauti licencijas, naujos redakcijos.

Rugsėjį įvyko nemažai LASS rajonų ir miestų organizacijų visuotinių rinkiminių susirinkimų, daugiausia jų įvyko Šiaulių ir Tauragės apskričių organizacijoje, keli susirinkimai vyko ir kitose apskričių organizacijose, tik Klaipėdos ir Telšių apskričių organizacijoje visi susirinkimai vyks spalio mėnesį. Jau turime ir naujų pirmininkų - Danutė Šimkutė pirmą kartą išrinkta Jurbarko rajono organizacijos pirmininke.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]