TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

PRIEŠ INFORMACINĘ ATSKIRTĮ


Baltoji lazdelėLietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba informacinės aplinkos prieinamumo komisijos siūlymu šių metų Tarptautinės baltosios lazdelės dienos tema pasirinko aklųjų ir silpnaregių informacinę atskirtį. Jos šūkis galėtų būti "Į informacinę visuomenę be informacinės atskirties!"

Ta proga rajonuose bei miestuose būtų pravartu rengti susitikimus su savivaldybių bei apskričių administracijų specialistais, atsakingais už viešosios bei informacinės aplinkos pritaikymą neįgaliesiems. Su jais reikėtų kalbėti apie problemas, kurias neregiai patiria dėl netinkamai pateiktos informacijos. Čia galima prisiminti viešąjį transportą, viešojo naudojimo pastatus. Neturėtų būti pamirštas ir paslaugų prieinamumas, interneto pritaikymas akliesiems ir silpnaregiams bei kitos su informacine aplinka susijusios problemos.

Lietuva nori tapti informacinės visuomenės šalimi. Tačiau ją kuriant praktiniame gyvenime pamirštamas ir silpnaregis, ir visai nematantis žmogus. Visų lūpose skamba žodis "internetas". Tačiau ne vienoje valstybinėje už mokesčių mokėtojų, tarp jų ir neregių, pinigus sukurtoje svetainėje neregiui nėra ką veikti. O jei ir yra, tai ne todėl, kad jis buvo prisimintas kuriant tą konkrečią svetainę, o todėl, kad taip netyčia išėjo. Nors įstatymai lyg ir priimti, tačiau kas juos turi įgyvendinti - nenumatyta.

Vis daugiau žmonių naudojasi savo transportu. Aklieji ir silpnaregiai, deja, priversti naudotis viešuoju transportu. Taip jie susiduria su neįgaliesiems nepritaikyta viešojo transporto informacine aplinka.

Nepritaikyta informacinė aplinka ir paslaugų srityje. Pakanka prisiminti valstybines įstaigas, bankus, parduotuves. Visa jų informacinė aplinka skirta gerai matančiam žmogui. Dažnoje institucijoje be pagalbininko neišsiverčia ne tik neregys, bet ir silpnaregis. Tereikia prisiminti prastai, mažu šriftu atspausdintus blankus, užrašus smulkiomis raidėmis ant kabinetų, elektronines klientų aptarnavimo sistemas, visokius užrašus ir prekių kainas smulkiu šriftu parduotuvėse.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos išleistas leidinys "Informacija visiems" gali būti neblogas pagalbininkas tiems, kas įsiklausys į Tarptautinės baltosios lazdelės dienos renginiuose išsakytus neregių norus. Šį leidinį elektroniniu pavidalu galima rasti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių interneto svetainėje www.lass.lt. Yra tokiu pačiu pavadinimu ir brošiūra. Joje suprantama kalba parašyta, kaip įvairiausios institucijos turėtų pateikti informaciją akliesiems ir silpnaregiams, kaip tai darytina, kokia iš to nauda informacijos skleidėjams ir kt.

Tradicinis renginys - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai" - šiais metais bus surengtas Biržuose. "Susitikimai" Biržuose įvyks spalio 10-15 dieną. Jų metu bus susitikta su Biržų krašto vadovais, spaudos atstovais, moksleiviais, Biržų bendruomene. Akliesiems ir silpnaregiams tai gera proga išsakyti savo problemas. Biržiečiai galės susipažinti su aklųjų ir silpnaregių tautodailininkų dirbinių paroda. Susitiks ir neregiai literatai su Biržų krašto literatais, koncertuos LASS meno mėgėjų kolektyvai.

Taigi ir šiais metais norime patys matyti ir būti matomi kitų. Ar to pavyks pasiekti? Daug kas priklauso ir nuo mūsų pačių aktyvumo.

LASS centro taryba

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]