VIRŠELIS

 

M. ANCHER. KRISTIANAS IR TINA


Parašas po iliustracija

Danų dailininkas Michael Ancher (1849-1927), kaip ir daugelis kitų to laikmečio dailininkų, neaplenkė neregių tematikos. Galimas dalykas, jog dailininkas pavaizdavo neregį senelį su savo anūke. Basakojis senolis, patogiai įsitaisęs ant vasaros saulės įkaitinto smėlio, nugara atsirėmęs į vešliai apaugusią kopą, sudėjęs rankas vieną ant kitos, ramiai klausosi jūros ošimo, o galbūt net snaudžia. Jo galvą dengia šilta megzta, nuo saulės išblukusi kepurė. Kelnės šviesios gelumbės, šviesus rankų darbo megztinis bei tamsi berankovė liemenė. Po ranka - ruda medinė lazda, neatskiriama senolio palydovė. Senelio dešinėje sėdi aštuoniolikos dvidešimties metų šviesiaplaukė mergina rausva palaidinuke ir panašios spalvos kojinėmis, kurios šiek tiek matosi iš po ilgo tamsaus sijono. Regis, ji įsispyrusi į juodos spalvos medpadžius. Prieš merginą stovi į smėlį įsmeigtas medinis trikojis stovas su horizontaliai ant jo įtaisytu besisukančiu kryžiumi, kur tvarkingai uždėta tamsių naminių, galbūt pačios suverptų vilnonių siūlų sruoga. Iš šios sruogos mergina vynioja siūlus į kamuolį. Mergina susimąsčiusi žvelgia į besisukančią siūlų giją ir, regis, ta tyla tenkina abu: ir merginą, ir senolį.

Antrajame paveikslo plane - raudonomis čerpėmis dengto namo kampas, šalia kurio lyg ant baltiniams džiauti virvių vyriškis kabina džiovinti žuvis. Trečiame plane, tolumoje, ant aukštesnių kopų, matosi švyturys ir banguojanti, nedaug nuo smėlio spalvos besiskirianti jūra.

Įdomiausia tai, kad tokį gamtovaizdį galėtume surasti ir Kuršių nerijoje, o įtaisą siūlams iš gijos vynioti dar ir šiandien namuose turi ne viena Lietuvos kaimo močiutė. Galbūt dėl to mums mielas ir artimas šis danų dailininko paveikslas.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]