PROJEKTAI

Aurimas PAPEČKYS

JAUNIMAS IR SPORTAS NEATSKIRIAMI!


Lietuvos aklųjų inovacininkų sąjunga, toliau plėtodama jaunimo su regėjimo negalia saviraišką, per 2005 m. birželio ir liepos mėnesius surengė keletą įdomių renginių. Apie vieną jų, liepos 11 - 17 dienomis įvykusį Šventojoje, ir norėtume papasakoti išsamiau.

Tomis dienomis Šventojoje buvo įgyvendinamas projektas "Jaunimo su regėjimo negalia integracija į visuomenę per sportą". Projektas buvo skirtas akliesiems ir silpnaregiams bei regėjimo problemų neturinčiam jaunimui. Projekte dalyvavo 13 dalyvių nuo 19 iki 23 metų. Sportavome, kartu žaidėme akliesiems pritaikytus žaidimus, diskutavome apie aklųjų bei silpnaregių sporto pasiekimus. Regėjimo problemų neturintis jaunimas labai karštai įsitraukdavo į diskusijas ir smalsavo ne tik apie sportą, bet ir apie kasdieninį aklųjų bei silpnaregių gyvenimą.

Akliesiems buvo galimybė parodyti, kaip jie išsiverčia buityje, gamindami maistą, bei vieni randa kelią iki jiems reikiamos vietos. Atsirado ir keletas regėjimo problemų neturinčių jaunuolių, gatvėje bandžiusių vaikščioti užrištomis akimis su baltąja lazdele. Džiugu pabrėžti ir tai, kad aklieji bei silpnaregiai, vos tik susitikę su savo reginčiais draugais, rado bendrą kalbą. Atrodė, lyg žmonės būtų pažįstami jau ilgą laiką.

Gyvenome poilsio namuose "Spindulys". Orientacijos problemų per daug nekilo, nes šie poilsio namai yra pritaikyti akliesiems ir silpnaregiams.

Pagrindiniai projekto tikslai buvo geriau pažinti vieniems kitus, išmokti tolerancijos neįgaliesiems ir regintiesiems, pagerinti bendravimo įgūdžius, drauge pasportuoti. To ir siekėme šioje stovykloje. Galime pasidžiaugti ir tuo, kad liko laiko pasimėgauti ir karšta pajūrio saule. Kiekviena diena buvo kupina įvykių ir su sportine veikla susijusių užsiėmimų. Rytas visuomet prasidėdavo trumpa mankštele prie jūros, po kurios dalyviai turėdavo keletą valandėlių pasikaitinti karštoje pajūrio saulėje. Pietus reikėjo darytis patiems, taigi visiems drauge reikėdavo traukti namo. Keletą dienų organizavome išvykas į gamtą, kur buvo žaidžiami įvairūs sportiniai žaidimai. Paskutinį stovyklos vakarą praleidome vienoje labai gražioje kavinėje, kur ir aklieji, ir silpnaregiai galėjo pamatyti ir pajusti jos grožį. Tiek sportinė, tiek neformali stovyklos veikla padėjo dalyviams užmegzti ilgam išliekančius draugiškus ryšius.

Sveikieji turėjo realią galimybę pažinti regėjimo negalią turinčius žmones, pamatyti jų gyvenimą, geriau juos suprasti. Jie galės papasakoti savo draugams, kokioje stovykloje dalyvavo, ką veikė, ką patyrė. Tai padės ir kitiems žmonėms geriau suprasti ir pažinti neįgaliuosius.

Esame dėkingi projekto rėmėjams - Valstybinei jaunimo reikalų tarybai. Tikimės, jog tokie projektai ir tokios stovyklos bus organizuojamos ir ateityje. Jos padeda regėjimo negalią turintiems žmonėms atsiskleisti, realizuoti save.

Lietuvos aklųjų inovacininkų sąjunga ragina visus aktyvius jaunuolius su regėjimo negalia prisidėti prie jos veiklos, sužinoti, išmokti daug naudingų ir įdomių dalykų, pamatyti kitas šalis, susirasti ten draugų - gyventi visavertį bei aktyvų gyvenimą!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]