VIRŠELIS

 

Z. BOJADŽIJEVAS. KIAULIAGANĖ


Parašas po iliustracija

Bulgarų dailininkas Zlatinas Bojadžijevas apie 1940 metus pasaulio kultūros lobynui paliko įdomią, originalią drobę "Kiauliaganė". Rausvų tonų drobėje - šviesiaplaukė, vos ne baltais plaukais, sulysusi mergina. Basakojė kiaulių ganytoja, matyt, prisėdo minutėlei poilsio. Rankoje ji laiko neilgą lazdelę. Iš po pablukusio saulėje raudonos gelumbės sijono kyšo didelės, netinkamo žiemos apavo deformuotos kojos. Ant trumparankovių marškinių, baigianti saulėje prarasti savo žalią spalvą - prasegta liemenė. Po pažastimi - nemaža, tikriausiai odinė gertuvė. Tarp kojų bejėgiškai nuleista ranka rodo jaunos, grubių veido bruožų, vos pramerktomis akimis merginos nuovargį. Už piemenaitės nugaros - gausybė lyg šernai deglų kiaulių. Išties kiek kraupokas peizažas.

1996 metais viename vokiečių žurnale Ingaburg Bentin rašė, jog aklieji kaip gyvulių prižiūrėtojai garsėjo jau Senovės Egipte. Be šio amato, šioje šalyje neregiai galėjo dirbti durininkais, dainininkais, muzikantais, o moterys - raudotojomis. Izraelyje neregiai tradiciškai suko girnas. Matyt, neatsitiktinai apakintą mitinį Samsoną prirakino prie girnų ir liepė jas sukti. Kitose šalyse neregiai vijo virves, gliaudė ankštinius, dirbo prekeiviais, korano aiškintojais ir net pasiuntiniais.

Šio paveikslo originalo man pamatyti taip ir neteko. Prisimenu, kaip 1995 metais Sofijos Nacionalinės meno galerijos direktorė privedė mane prie vienos iš salių sienos ir parodė, kur kabėjo šis paveikslas. Jis jau buvo pavogtas...

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]