TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PĖDŲ PRIEŽIŪRA


Ar dažnai susimąstome, kokį sunkų darbą dirba mūsų pėdos? Ar tikrai pakankamai skiriame joms dėmesio?

Daugumos žmonių kojų priežiūra - tai kojų plovimas ir nagų karpymas. Tačiau vien to nepakanka. Kaip ir visur kitur, pėdų oda nuolat atsinaujina, tačiau negyvos odos ląstelės nuo pėdų pasišalina sunkiau. Taigi pirmiausia turėtume atmirkyti suragėjusią odą, o po to kempine, pemza ar kojų dilde pašalinti negyvas odos ląsteles - tada išvengsime nuospaudų ir pūslių.

Nuospaudos paprastai susidaro ant kulno ar pirštų pagalvėlių dėl netinkamos avalynės ar eisenos. Deja, moterys dėl nuospaudų kenčia daug dažniau negu vyrai. Jos neatsispiria mados įgeidžiams, todėl rinkdamosi avalynę dažnai patogumą aukoja dėl grožio, o to pasekmė - iki kraujo nutrinti kulnai ir pirštai. Dėl netinkamo apavo (aukšti kulnai, smailus priekis), gali ištikti ir kita bėda - įaugę nagai, o tai labai skausminga. Nagai gali įaugti ir ne vien dėl netinkamos avalynės, bet ir nuo netaisyklingos nagų priežiūros. Ypač kruopščiai prižiūrėti pėdas turi cukralige sergantys žmonės - dėl ligos jų pėdos ypač jautrios.

Svarbi kasdieninė kojų priežiūra būtų tokia. Kasdien apžiūrėkite pėdas, ar nėra smulkių žaizdelių, įtrūkimų, patikrinkite tarpupirščius.

Kojas plaukite drungnu vandeniu, pemza ar dilde nuvalykite suragėjusį odos sluoksnį.

Švarias, gerai nušluostytas kojas patepkite drėkinamuoju ar maitinančiu kremu.

Nagus kirpkite tik tiesiai, neiškerpant kampų arba trumpinkite dilde.

Nesiaukite batų basomis kojomis.

Avėkite patogią, jūsų pėdos formą atitinkančią avalynę.

Niekada nesiskolinkite svetimos avalynės - tai labai nehigieniška, galima užsikrėsti kojų grybeliu. Jei tik įmanoma, nešiokite iš natūralių medžiagų pasiūtą avalynę.

Jei kojos per dieną labai nuvargo, pagulėkite 15 minučių truputį pakeltomis kojomis - paprasčiausiai padėkite jas ant pagalvėlės.

Pasidarykite kojų pėdoms ramunėlių arbatos vonelę: du šaukštus ramunėlių užplikykite verdančiu vandeniu, nukoškite ir supilkite į šilto vandens dubenį. Kojas panardinkite iki kauliukų ir palaikykite 15 - 20 min. Po to gerai nušluostykite.

Ypač gerai veikia pėdų masažas. Teigiama, kad mūsų pėdos yra tarsi savotiškas kūno žemėlapis. Masažą pradėkite glostydamos vidinės pėdos kraštą. Po to pereikite prie pirštų masažo, atskirai kiekvieną jų lengvai paglostydami ir lengvai paspausdami. Masažuokite apie 10 min. Tai padeda pašalinti nuovargį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]