VIRŠELIS

 

V. BLEIKAS. GĖRIO IR BLOGIO ANGELAI


Parašas po iliustracija

Viljamas Bleikas (1757-1827) - žymus anglų rašytojas ir dailininkas, kurio pasaulėžiūrai didelę įtaką turėjo Prancūzijos didžiosios revoliucijos idėjos. Jo kūrybai būdinga ir giedra, harmoninga pasaulėjauta, gyvenimo prieštaravimų suvokimas, ir dramatiškos niūrios intonacijos. Poemose, sudarančiose "Pranašysčių knygas" (1789-1820), poetizuojama laisva ir maištinga žmogaus dvasia, akivaizdus nepritarimas politinei, socialinei tironijai, priešiškumas pramoninio amžiaus blogybėms. V. Bleiko kūrybai būdinga originalūs mitiniai ir kosminiai įvaizdžiai, sudėtinga simbolika, vizijos.

Medžio raižiniais, akvarelėmis V. Bleikas iliustravo savo knygas, sukūrė graviūrų, akvarelių Vergilijaus, Dantės, Dž. Čoserio, Dž. Miltono, E. Jango kūrybos motyvais. Dailės kūriniuose ryškus polinkis į fantastiką, filosofiją. Būtent tokiems V. Bleiko kūriniams priklauso paveikslas "Gėrio ir blogio angelai", sukurtas 1795-1805 metais. Iš rusvų liepsnų išskrenda aklas ištiestomis į šalis rankomis, rusvais garbanotais plaukais blogio angelas. Jis, orientuodamasis į garsą, bando surasti vaiką, kurį savo rankose slepia gėrio angelas, stovintis ant jūros kranto. Angelai be tradicinių sparnų, tačiau puikus blogojo angelo skrydis. Angelai - jauni, gražaus kūno sudėjimo nuogi vyrai. Tai klasikinė gėrio ir blogio kovos alegorija. Kodėl angelas aklas? Čia vėlgi galima daryti tik prielaidą - tai alegorija: blogis yra aklas. V. Bleikas iliustruodamas neregio tėvynainio Džono Miltono knygą "Mirties namai" (1795) mirtį vaizduoja kaip aklą senį. Vėlgi mirtis akla: ji pakerta ne tik seną, bet ir jauną, o kartais net vaiką...

1939 metais šį nedidelį (44,5 x 59,4 cm) tapytą plunksna ir akvarele paveikslą iš savo privačios kolekcijos Teit Londono galerijai padovanojo Grahamas Robertsonas.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]