TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

POKYLIS GAMTOJE


Kol galime džiaugtis saule ir žalia žole, savo šventę - gimtadienį, bendradarbių susiėjimą - surenkime po atviru dangum. Šventė lauke gali būti nepaprastai miela ir prabangi. Be tradicinių patiekalų iškylaujant gamtoje (mėsa, kepta ant iešmo ar grotelių, žuvienė ir t.t.), galime pasiruošti ir paprastesnių užkandžių bei maloniai pailsėti. Beje, jei važiuojate ten, kur nebus galima kūrenti laužo, parduotuvėje nebrangiai galite įsigyti nedidelį metalinį indą ant kojelių, kuriame ant žarijų galima kepti. Malkų visada rasit gamtoje.

Kas dar nebandėt iškylauti gamtoje, keletas patarimų.

Pirma, į krepšį būtinai įsimeskite pjaustymo lentelę. Vienkartinė staltiesė, servetėlės, indai, kuriuos po valgio smagu sumesti tiesiai į laužą, sumažins tvarkymo rūpesčius.

Antra, iš anksto užšaldytus ledo gabaliukus sumeskite į plačiakaklį termosą - tikras lobis karštą vasaros dieną gėrimams atšaldyti. Trečia, maistą supakuokite į nebrangias plastmasines dėžutes - taip patogu vežtis ir saugoti maistą nuo miško svečių. Ketvirta, nepamirškite priemonės nuo uodų ir kitų vabzdžių, kitaip iškyla gali virsti tikru košmaru - neturėsit laiko džiaugtis - vaikysit uodus. Penkta, nepamirškite degtukų, apsiausto nuo lietaus. Oro prognozės ne visada pasitvirtina. Šešta, gera nuotaika. Ji ypač pravers, kai užsižiopsojus apanglės kepiniai.

Aišku, dujinės viryklės nebus, o valgyti norėsis. O jeigu į gamtą išsiruošėt netikėtai? Jei tingisi iš anksto gaminti? Išeitis visada yra.

 

Bulvės folijoje

Suvyniokite bulves į foliją ir iškepkite laužo žarijose. Puikūs priedai: sviestas su druska, pirktas kastinys indeliuose, varškė, pertrinta su prieskoniniais žalumynais. Neriebus tepamas pikantiškas sūris.

 

Sūriai

Rinkitės kietesnius sūrius, kad šilumoje netirptų. Supjaustome riekelėmis, pateikiame su įvairiais žalumynais, vaisiais ir daržovėmis. Labai tinka su vynuogėmis.

 

Džiovinta mėsa

Turbūt kiekviena šeimininkė pasirūpina šašlykais, pamarinuotais kepsneliais, tačiau gamtoj kaip užkanda labai tinka džiovinta mėsa. Ji sveikesnė už rūkytą, laikosi ilgai, tinka su įvairiomis daržovėmis, patogu valgyti.

 

Daržovės ir vaisiai

Agurkai, pomidorai, salotų lapai, ridikėliai, morkos, obuoliai, kriaušės - viskas, ką galima valgyti nepjaustant ir rankomis. Vaisius ir daržoves nuplaukite namie.

Trečiam patiekalui pietums ant žolės galima pasikepti ir vaisių vėrinukų: ant medinio iešmelio (būna pirkti prie vienkartinių indų) suverkite vaisius - braškes, vynuoges, bananus, mangus, apibarstykite cukrumi, apšlakstykite citrinos sultimis ir lengvai apkepkite ant laužo žarijų ar kepsninėje. Valgydami apibarstykite tarkuotu šokoladu. Bananus ir mangus prieš verdami ant iešmelio, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Skanaus. Ir linksmo pokylio.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]